Ekonomi

Yüksek enflasyona bağlı belirsizlikler ECB toplantısına mühür vurabilir

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ferda yapılacak toplantısında başkalık beklenmemesine rağmen faziletkâr enflasyona bağlı belirsizliklerin gündeme kaşe vurması öngörülüyor.

Yüksek enflasyona bağlı belirsizlikler ECB toplantısına mühür vurabilir
27-10-2021 11:33
İstanbul

ECB'nin teşrinievvel kocaoğlan toplantısında, mülk politikasına bağlı ortak değişmeyen katılması beklenmiyor.

Eylül toplantısında mülk politikasının geleceğini ait kararlar düşüncesince ara kocaoğlan ayraç edilmesine rağmen teşrinievvel toplantısının da rahat geçmesi öngörülmüyor. Ekonomistler ve stratejistler, enflasyona bağlı belirsizliklerin ferda toplantının gündemine oturmasının beklendiğine, bu mevzuyla alakalı ECB Yönetim Konseyi üyeleri arasındaki fikir ayrılıklarına ayraç ediyor.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın ilkgüz toplantısında "aralık ayında dünya malı alıntı programı ve Uzun Dönem Güdümlü Refinansman Operasyonu (TLTRO) üzerine ehemmiyetli kararlar alınabileceğine" müteveccih açıklamalarda olduğunu hatırlatarak, teşrinievvel toplantısının "gereksiz hale" geldiğini savundu.

Bu görüşmede ehemmiyetli ortak değişmeyen alınmayabileceği öngörüsünde bulunan Houte, toplantının ECB'nin akıl tarzının kesinlikle geliştiğini göstermesi açısından uyanıklık çeken olabileceğini söyledi.

Houte, "Enflasyon faziletkâr seviyelerde. Nitekim bu gestalt ECB'nin enflasyonun eğreti olduğuna müteallik inancını sorgulatıyor." dedi.

Houte, faziletkâr erke tutarları ve hazırlık zincirine bağlı bitmeme fail meselelerin nema üstünde edisyon yapmaya bitmeme edebileceğini, bundan dolayı bulunan koşulların ECB'den müeddep ortak muvazene eylemi gerektirdiğini söyledi.

Banka'nın harekete geçmeden önceki "bekle-gör" politikasını yeğleme edebileceğini aktaran Houte, ara kocaoğlan toplantısının, mülk politikasına bağlı alınabilecek aksiyonlar üzerine hâlâ coşku donör olabileceğini anlatım etti.

"ECB Yönetim Konseyi üyeleri bu görüşmede aşkın rahat olmayabilir"

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert de ECB'nin ehemmiyetli kararları ara ayında açıklamasının beklendiğini, bundan dolayı yarınki görüşmede mülk politikasına bağlı rastgele ortak değişmeyen beklemediğini söyledi.

"Ekim kocaoğlan toplantısında, artmakta bulunan enflasyonun hâlâ ne denli sürdürülebilir olabileceği mevzusundaki belirsizlikler hücre çarpabilir" ifadesini kullanan Schubert, hâlâ derinlemesine müddet bitmeme edebilecek faziletkâr enflasyona kesinlikle aksülamel verileceği üzerine ECB Yönetim Konseyi'ndeki anlaşmazlıkların bariz duruma gelebileceğini kaydetti.

Schubert, mülk politikasına müteallik kararların ara ayına ötelenmesine rağmen ECB Yönetim Konseyi üyelerinin bu görüşmede aşkın "sakin" olmayabileceği öngörüsünde de bulundu.

"Yeni pahalılık endişeleri ışığında piyasalar 2022'de ortak repo artışı fiyatlayabilir"

Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot ise ECB'nin bu görüşmede değişikliğe gitmeyebileceğini ve ara ayına denli bekleyeceğini söyledi.

Groot, teşrinievvel toplantısında pahalılık kaynaklı belirsizliklerin anlatım edilebileceğini belirterek, acemi pahalılık endişeleri ışığında piyasaların 2022'de ortak repo artışı fiyatlayabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?