Ekonomi

Yüksek enflasyona bağlı belirsizlikler ECB toplantısına kaşe vurabilir

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) erte yapılacak toplantısında farklılık beklenmemesine rağmen faziletli enflasyona bağlı belirsizliklerin gündeme kaşe vurması öngörülüyor.

Yüksek enflasyona bağlı belirsizlikler ECB toplantısına kaşe vurabilir
27-10-2021 11:33
İstanbul

ECB'nin ilk teşrin kocaoğlan toplantısında, dünyalık politikasına bağlı birlikte değişmeyen katılması beklenmiyor.

Eylül toplantısında dünyalık politikasının geleceğini ait kararlar düşüncesince açıklık kocaoğlan ayraç edilmesine rağmen ilk teşrin toplantısının da rahat geçmesi öngörülmüyor. Ekonomistler ve stratejistler, enflasyona bağlı belirsizliklerin erte toplantının gündemine oturmasının beklendiğine, bu mevzuyla ait ECB Yönetim Konseyi üyeleri arasındaki göz ayrılıklarına ayraç ediyor.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın ilkgüz toplantısında "aralık ayında servet alıntı programı ve Uzun Dönem Güdümlü Refinansman Operasyonu (TLTRO) üzerine ehemmiyetli kararlar alınabileceğine" müteveccih açıklamalarda olduğunu hatırlatarak, ilk teşrin toplantısının "gereksiz hale" geldiğini savundu.

Bu görüşmede ehemmiyetli birlikte değişmeyen alınmayabileceği öngörüsünde bulunan Houte, toplantının ECB'nin endişe tarzının kesinlikle geliştiğini göstermesi açısından dikkat çeken olabileceğini söyledi.

Houte, "Enflasyon faziletkâr seviyelerde. Nitekim bu gestalt ECB'nin enflasyonun muvakkat olduğuna müteallik inancını sorgulatıyor." dedi.

Houte, faziletkâr erke tutarları ve tedbir zincirine bağlı bitmeme fail meselelerin repo üstünde edisyon yapmaya bitmeme edebileceğini, bundan dolayı bulunan koşulların ECB'den terbiyeli birlikte muvazene eylemi gerektirdiğini söyledi.

Banka'nın harekete geçmeden evvel "bekle-gör" politikasını yeğleme edebileceğini aktaran Houte, açıklık kocaoğlan toplantısının, dünyalık politikasına bağlı alınabilecek aksiyonlar üzerine henüz coşku donör olabileceğini tabir etti.

"ECB Yönetim Konseyi üyeleri bu görüşmede aşkın rahat olmayabilir"

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert de ECB'nin ehemmiyetli kararları açıklık ayında açıklamasının beklendiğini, bundan dolayı yarınki görüşmede dünyalık politikasına bağlı rastgele birlikte değişmeyen beklemediğini söyledi.

"Ekim kocaoğlan toplantısında, artmakta bulunan enflasyonun henüz ne denli sürdürülebilir olabileceği mevzusundaki belirsizlikler hücre çarpabilir" ifadesini kullanan Schubert, henüz etraflıca müddet bitmeme edebilecek faziletkâr enflasyona kesinlikle aksülamel verileceği üzerine ECB Yönetim Konseyi'ndeki anlaşmazlıkların açık bir duruma gelebileceğini kaydetti.

Schubert, dünyalık politikasına müteallik kararların açıklık ayına ötelenmesine rağmen ECB Yönetim Konseyi üyelerinin bu görüşmede aşkın "sakin" olmayabileceği öngörüsünde de bulundu.

"Yeni finans şişkinliği endişeleri ışığında piyasalar 2022'de birlikte ürem artışı fiyatlayabilir"

Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot ise ECB'nin bu görüşmede değişikliğe gitmeyebileceğini ve açıklık ayına denli bekleyeceğini söyledi.

Groot, ilk teşrin toplantısında finans şişkinliği kaynaklı belirsizliklerin tabir edilebileceğini belirterek, acemi finans şişkinliği endişeleri ışığında piyasaların 2022'de birlikte ürem artışı fiyatlayabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?