Yaşam

Yöresel ürünlere hoşlanma katan Kemah cevizi tescil yolunda

Erzincan'da yerel lezzetlere tadını verici Kemah cevizinin coğrafi işaret alması düşüncesince düzentileme yürütülüyor.

Yöresel ürünlere hoşlanma katan Kemah cevizi tescil yolunda
21-01-2023 16:06
Erzincan

Kemah ilçesinde yetiştirilen uslu kabuklu ceviz, erdemli yağ payı ve kendine katışıksız tadıyla istek görüyor.

Kentte kuruyemiş sektöründe yayılmış beğenilen cevizin 2015'te 1975 dekar bulunan istihsal alanı, 2022 senesinde Tarım ve Orman Bakanlığının da yardımı ile 6 bin dekara ulaştı.

Yörede coğrafi işaretli mamüllerin de aralarında bulunmuş olduğu saruç, lökün tatlısı, köme, hasta ve baklavaya ezgi katan cevizin tescil edilmesi düşüncesince Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde emek vermek yapılıyor.

Tescil emek harcamaları 2021'de süregelen cevizin bu sene coğrafi işaret alması ve bununla yöreye eklenmiş bedel sağlanması hedefleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, AA muhabirine, Kemah ilçesinde senelerden bu yana koz üretimi yapıldığını söyledi.

"Coğrafi işaretle sofralardaki kıymeti de artacak"

Kemah cevizinin coğrafi işaret alması düşüncesince İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çeşidinden müracaatta bulunulduğunu anlatım fail Şahin, şu şekilde konuştu:

"Kemah cevizine alınacak coğrafi işaret ile bu ürünün sofralarımızdaki kıymeti de artacak. Son senelerde meydana getirilen planlar ve üreticilerimizin ilgisiyle koz üretimimiz 3 büküm arttı. Burada en ehemmiyetli kriterlerden ortak tanesi coğrafi işaret. Coğrafi işaret düşüncesince Kemah kaymakamlık müdürlüğümüz başvurusunu yaptı. İnşallah bu sene Kemah cevizi coğrafi göstergesi alarak tescillenmiş olacak."

Şahin, Bakanlığa sundukları "Atıl vaziyette bulunan yalpı ekincilik arazilerinin tarıma kazandırılması" projesi kapsamında akıntılı nötr arazilerde de koz üretiminin yapılacağını, ürünün civar halkı düşüncesince baş döndürücü giranbaha bulunduğunu belirtti.

Kemah cevizinin alanda coğrafi tescil işaretine erbap nice ürünün içinde ham madde namına kullanıldığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Kemah cevizi halkın kuruyemiş namına tükettiği ve vazgeçemediği mahsulat ortada toprak almaktadır. Biz bu ürünün gelişim göstermesi düşüncesince il müdürlüğü namına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle alanımızda coğrafi tescil işaretine erbap saruç, Kemaliye ilçemizde üretimi meydana gelen lökün tatlısı ve gene ilimizde, Gümüşhane'de imal edilen hasta ile kömenin elzem anne hammaddesi ortada toprak almaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?