Yaşam

Yolları karye mektebinde kesişen koşa Van'da dal omuza fariza yapıyor

Van'ın Gevaş ilçesindeki ilkokulda fariza fail Konyalı Abdullah ve Ankaralı Sibel Çiçek, hayatlarını birleştirmelerine fırsat bulunan okulda öğrencilerin başarısı düşüncesince çiğin omuza çalışıyor.

Yolları karye mektebinde kesişen koşa Van'da dal omuza fariza yapıyor
23-11-2022 16:14
Van

İlçeye 23 kilometre mesafedeki rustik Bağlama Mahallesi'ndeki okulda 6 sene evvela yanında tane sarıklı yerine göreve başlamış bulunan Abdullah Çiçek, yanında taraftan öğrencilerin eğitimiyle ilgilenirken öbür taraftan da meslek çağındaki evlatların tespiti düşüncesince meydan taraması yaptı.

Müdür mezun öğretmen, meydana getirdiği araştırı kararı mahallede meslek evveliyat pedagoji bilimi çağlarında 10 çocuğun bulunduğunu belirleme ederek okula anne sınıfı açılmasını sağladı.

Abdullah sarıklı ile anne sınıfı öğretmeni yerine tayin edilen Sibel Türkeş'in yolu, 4 sene evvela Bağlama'daki karye mektebinde kesişti.

Öğrencilerin başarısı düşüncesince beraberce savaşım eden, okulun eksiklerinin giderilmesinde birbirlerine mütalaa görevlisi bulunan dü öğretmen, yanında müddet sonradan aralarında başlamış bulunan sevgiyi evlilikle taçlandırmaya değişmeyen verdi.

Ağustos ayında nikah masasına oturan çift, tanışıp bahtiyar yanında yuva kurmalarına fırsat bulunan Bağlama İlkokulu'nda dal omuza fariza yapıyor. Çiçek çifti, rustik alanda fariza yapmanın zorluklarına beraberce döş gererek öğrencilerinin başarısı düşüncesince etkinlik harcıyor.

Abdullah Çiçek, AA muhabirine, göreve başladığı gündüz okulda yanında tane sarıklı bulunduğunu öğrenince şişman sersemlik yaşadığını söyledi.

Mahalledeki füru düşüncesince anne sınıfı açılmasına müteveccih düzentileme yürüttüğünü özetleyen Çiçek, "Atamalar sırasında bizi arayıp okulun halini soranlar oldu. Arayanlardan birisi de Sibel hocamızdı. 6. tercihine okulumuzu yazmıştı ve buraya atandı. Tanışmamız bu halde oldu. Birlikte fariza yaptık. Muhtarımız, 'Hocam siz de bekarsınız öğretmenimiz de' niteleyerek dobra yanında izafe yaptı. Biz de 'nasip' dedik. Okulda başöğretmen ve sarıklı birlikteliği herhangi yanında devir olması müstelzim kabilinden oldu. Nasip beli ve evlendik." dedi.

"Lojmanı beyaz perde ve kütüphaneye dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Okulu sahiplenmenin, sorunları benimseyerek çözümü düşüncesince efor göstermenin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çiçek, şöyleki bitmeme etti:

"Çok eksiklerimiz vardı. Okul duvarlarımız yıkılmış, tuvaletlerimiz hasarlıydı. Bu sene Valiliğimiz bizlere baş döndürücü şişman olanaklar sağladı. Milli Eğitim Bakanlığı bu mevzunun ilişkin düştü. Okula mevrut malzemelerle imece usulüyle sorunları giderdik. Okulumuzun eksiklerini beraberce tamamladık. Parke taşı talebimiz var, bununla ilgilendiren emek harcamaları yapıyoruz. Öğrencilerimiz üşümesin niteleyerek sobayı beraberce yakıyoruz, temizliği yapıyoruz. Velilerimiz bozulmamış olsun bizlere dayanak noktası oluyor. Bazı eksiklerimiz dair da hayırseverlerden iane istiyoruz. İnternetimiz var, zeki tahtamız da olsa şimdi elleme olur. Kullanılmayan lojmanı füru düşüncesince beyaz perde salonu ve kütüphaneye dönüştürmeyi düşünüyoruz. Çocukların beyaz perde ile tanışmasını, katalog zarfında öğüt çalışmalarını gelmek istiyoruz. Mahalle sakinleriyle de yanında eş kabilinden olduk. Bizi sahiplendiler, hiçbir yabancılık çekmiyoruz."

Ankara'dan 4 sene evvela tayin edilen Sibel Çiçek ise okulun eksiklerinin giderilmesi düşüncesince eşiyle ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Mahalle sakinleriyle baş döndürücü yunak ilişkilerinin bulunduğunu dile getiren Sibel öğretmen, şunları kaydetti:

"Sobayla evvel kez burada tanıştım. Başlarda baş döndürücü zorlandım, soba yakmayı bilmiyordum, eşim öğretti. Elimizden geldiğince ufaklıklara mütalaa görevlisi olmaya çalışıyoruz. Mahalle sakinleri de mütalaa görevlisi oluyor. Buradan gittiğimizde de okulun şimdi elleme pedagoji bilimi verilebilir seviyeye gelmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi de bu mevzuda şişman destek sunar veriyor, dünkü materyaller gönderiyor. Ana sınıfı çabucak esna ve masaların olabileceği yanında toprak değil, oyuncağa da öbür eşyalara de ihtiyacımız var. Okula baş döndürücü medet sağladık, artık da elimizden geldiğince sağlayacağız. Çevre düzenlemesinden iç malzemeye, boyasına derece herhangi yanında şeyi beraberce yaptık. Doğada beraberce dersler işledik. Hem evvela bununla ortak evlendikten sonradan eşim bana baş döndürücü mütalaa görevlisi oldu. Her devir birlikteydik aslında. Bizi birbirimize yaklaştıran az buçuk da bu oldu."

"Çok deli dolu ve cana yakınlar"

Mahalle Muhtarı Hayrullah Yarış da öğretmenlerin okulun boyasından mekân duvarına derece tamamı eksiklerini giderdiklerine ayraç ederek, "Çok deli dolu ve cana yakınlar. Artık bizim yanında parçamız kabilinden oldular. Herkes öğrencilerini ferah ferah okula gönderiyor. Çocuklarımızla baş döndürücü elleme ilgileniyorlar. İkisini birbirlerine baş döndürücü yakıştırdık. Aramızda konuşurken 'Keşke evlenseler' diyorduk. Aradan baş döndürücü geçmeden evleneceklerini söylediler, baş döndürücü sevindik. Allah mutluluklarını daima etsin." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?