Eğitim

Yarıyıl tatilini verimli geçirmek isteyen öğrencilere uzmanlardan tavsiyeler

İlk ½ si tamamlanan 2021-2022 edep bilimi bilimi tedrisat periyodunun ikinci ½ si 7 Şubat Pazartesi haset başlayacak. İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji'nin kösemenlik kısmı bu dü haftayı verimli kılacak tatil önerilerinde bulundu.

Yarıyıl tatilini verimli geçirmek isteyen öğrencilere uzmanlardan tavsiyeler
25-01-2022 12:21

2021-2022 edep bilimi bilimi tedrisat periyodunu civar yarısını bütünleyen ve 15 günce sömestr tatilini verimli geçirmek isteyen öğrenciler düşüncesince İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Rehberlik Bölüm Başkanlarının tavsiyeleri şöyleki oldu:

Bedensel ve zihnî namına dinlenin

Bedensel ve zihnî namına rahat etmek ikinci yarıyıla hazırlıkta önemlidir. Öğrenciler, sömestir tatilinde bedenlerini zorlayacak yahut sakatlanmalarına faktör olabilecek aktivitelerden kaçınmalıdır. Müzik dinleme ve im kıraat üzere zihnî deşarj sağlayıcı ferdî aralık geçirme etkinliklerinin beraberinde karı içi ilişkileri güçlendirecek karı fertleri ile birinci sınıf devir geçirilebilecek kutu oyunları, aş damı sanatları, metruk eşyaların baştan tasarlanması üzere etkinlikler de zihnî deşarj sağlayacaktır.

Yaşam becerilerini geliştirin

Öğrencilerin yaşamda değerli birer fert olmaları düşüncesince dirim becerilerinin de gelişim göstermesi gerekmektedir. Gelişim dönemlerine ve potansiyellerine akla yatkın sorumluluklar vererek öğrencilerin hem vebal bilinci bununla birlikte dirim becerileri geliştirilebilir. Örneğin, 3-4 gözyaşı grubundaki kollar bulaşık kıyafetini bulaşık sepetine atabilirken 4-5 gözyaşı grubu bulaşık giysilerini bulaşık sepete atıp, bulaşık sepetinden alıp makineye atabilir. Kişilik gelişmeleri açısından enikonu ehemmiyetli bulunan vebal bilincinin yerleşmesi düşüncesince meydana gelen gelişigüzel vebal sonrası kollar kesinlikle ölçüm edilmeli ve hesabına getirilen bu sorumluluğun kazanımlarından bahsedilmelidir.

Teknoloji detoksu yapın

Teknoloji dair öz farkındalık oluşturulmalıdır. Teknoloji tasarruf amaçları, uygulayım bilimi ile geçirilen müddet ve zımni kalitesi gözden geçirilmeli ve boş kullanımlar sınırlandırılmalıdır.

Öz yorum yapın

Geride bırakılan civar sömestir düşüncesince nelerin güzel yapıldığı, nelerin hâlâ güzel yapılabilir bulunduğu değerlendirilerek ikinci sömestir düşüncesince hedefler belirlenebilir. Bu öz yorum hemen bilimsel nitelikli açıdan değil, duygularda, davranışlarda ve ayaktaşlık ilişkilerinde de yapılmalıdır. Belirlenecek hedeflerin uygulanabilir hedefler bulunmasına nazarıitibar edilmelidir.

Öğrenme kaybını önleyin

Öğrenciler sömestir tatili düzentileme programıyla kendine saf planlama yaparak öğrendikleri mevzuları pekiştirebilir ve bellekteki kalıcılığını artırabilirler.

Kendini keşfet

Dinlenme ve öğrenme düşüncesince güzel birlikte vesile bulunan sömestir tatili başkaca kendini icat etmek zarfında güzel birlikte olanaktır. Özellikle ortaöğretim kademesindeki öğrenciler kendilerine şu soruları sorabilir; Kariyer planlama yolculuğunda ne derslerden afiyet alıyorsun? Hangi derslerimizi idman senin düşüncesince birlikte uğraşı niteliğinde? Üniversitede ne kısmı kıraat etmek istersin? İleride ne mesleği gerçekleştirmek istersin? Yarıyıl tatilinde hepsi bu sorulara yanıt arayabilir ve bulduğunuz cevapları aileniz ile paylaşabilir, ailenizin fikirlerini alabilir geleceğinizi planlamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca sömestir tatili sürecinde biyografi örneği hazırlanabilir. CV oluşturmak, birlikte iş başvurusunda bulunmanın detaylarının neler bulunduğu araştırılabilir.

Sınav hazırlığında bulunan öğrenciler

Tatil süreci öğrencilerin gani çokça dinlenebilecekleri, dünkü şeyler keşfedebilecekleri ve imtihan hazırlığı sürecini gözden geçirebilecekleri var ise husus eksiklerini tamamlayabilecekleri ehemmiyetli birlikte fırsattır. Yarıyıl tatilinde rüçhan namına bulunan düzentileme trendleri gözden geçirilmeli ve var ise kalık noktalar baştan düzenlenmelidir. Deneme sınavları uygulayarak eksikleri doğrultusunda çalışmalarını yönlendirmelidir. Uyguladıkları deneyim imtihan neticelerini değerlendirdikten sonraları güneş içindeki çalışmalarını buna gereğince planlamalıdırlar. Sözel derslerde unutmamak düşüncesince kesinlikle tekrarlar yapılmalıdır. Sayısal derslerdeki konuların istifham çözerek pekiştirilmesi hâlâ yarayışlı olacaktır. Öğrencilerin değişik istifham tarzlarını görmesi ve gani istifham çözmesi konuların zihinlerine temelli birlikte biçimde yerleşmesini sağlayacaktır.

Okula dönüş

2 haftalık birlikte aranın peşi esna 7 Şubat Pazartesi haset öğrenciler okullarına dönecek. Bu tarihe yaklaşırken öğrencilerin menfaatlerini ekol rutinlerine hazırlaması, ruhsal namına müheyya oluşlarını artıracaktır. Biyolojik saatlerini ekol programlarına gereğince ayarlamaları, ikinci yarıyılın civar gününde bitap ve uykusuz olmalarının önüne geçecektir. Bu nedenle biraz güneş önceleri okula gidilen senelerde aralık kaçta uyuyor ve uyanılıyorsa bu saatlerdeki hab düzenine geçilmelidir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?