Teknoloji

'Yarının gıdası' gen araştırmalarıyla güvence dibine alınacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 60 araştırma enstitüsü ve bünyesindeki 2000'den aşkın araştırmacısıyla ağababa tohumlarının korunmasından ıslah çalışmalarına derece geleceğe tedbir düşüncesince çalışıyor.

'Yarının gıdası' gen araştırmalarıyla güvence dibine alınacak
24-11-2021 11:19
Ankara

Türkiye, toy sima koronavirüs (Kovid-19) şartlarında topluluğun gıda ihtiyacını kusursuz karşılamaya çalışırken ortak taraftan da gen ve ıslah araştırmalarıyla geleceği güvence dibine edinmeyi hedefliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, hava değişikliğinin doğacak zamanlarda tesirini artırmasıyla toptan gıda tedarikinde mesail yaşanabileceği belirtiliyor.

Bu sebeple su kıtlığına, arazi yapısına, mikroorganizma kaynaklı nebat hastalıklarına, dokuncalı böceklere erinç yaşamda kalmış şekilde ürün verebilen bitkilerin geliştirilmesi düşüncesince teknolojiden yararlanılıyor.

Türkiye'de de Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle edinmek kıl payı mezun kasıntı ve firmalar ortak taraftan Kovid-19'a erinç gıda bildirme güvenliğini sağlanmaya çalışırken öteki taraftan "yarının gıdası"nı güvence dibine kabul etmek amacıyla planlar yürütüyor.

Bakanlığın 60 araştırma enstitüsü ve bünyesindeki 2 binden ortak tomar araştırmacısı Ar-Ge emekleri gerçekleştiriyor.

Gen bankalarında ağababa tohumlarının esirgeme dibine alınması, nebati üretimde ıslah çalışmaları, aşırı koşullara dayanabilen tohumlar geliştirilmesi kabilinden mevzularda icraat örümcek Bakanlık, Ar-Ge planlarına 2007-2020 yıllarında 95,3 milyon liralık dayanaklık etmek ödemesi yaptı.

Bitkilerin kuraklığa elan dayanabilen duruma gelecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ilişkin TÜBİTAK bünyesindeki Marmara Araştırma Merkezi (MAM) de Türkiye'de dobra ekincilik uygulamalarının yaygınlaştırılmasına müteveccih gen mühendisliği ve biyoteknoloji dalında muhtelif Ar-Ge çalışmalarıyla ekleme bedel sağlıyor.

TÜBİTAK MAM'dan edinilen bilgiye göre, kasıntı içerisinde arsa meydan Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE), amme ve hususi sektörden mevrut aktüel zirai sorunlara analizör üretmeye çalışıyor.

Enstitüde, buğday, zeytin ve günebakan çeşitlerinin ıslahı düşüncesince kuraklığa toleransı sağlayıcı genlerin belirlenmesi düşüncesince icraat gerçekleştiriliyor.

Zeytinde belirleme edilecek DNA ve protein belirteçlerinin, ıslah çalışmalarının süresini budamak ve kolaylaştırmak düşüncesince aşırı kalburüstü vasıtalar olması bekleniyor.

Biyoteknolojik yöntemlerle darı tarımında şişman kayıplara kez açan darı kurdu, darı koçan kurdu ve herbisitlere (ot öldürücü) erinç dayanabilen darı bitkileri geliştirildi.

Çiçek soğanlarının DNA pus izleri çıkarıldı

İklim koşullarına uyarlanmış olabilecek toy çeşitlerin geliştirilmesine müteveccih de ayçiçeğinin kuraklığa toleransında gösteriş oynayan genlerin belirlenmesi düşüncesince icraat yürütülüyor. Böylelikle, ayçiçeğinde derinliğine seneler meydan ıslah periyodunun şişman miktarda kısalması öngörülüyor.

Türkiye'de aşırı sayıda çeşit ve şekli bulunan, şişman ticari değere ehil medikal ve cıcık bitkisi geofitlerinin (çiçek soğanları) kültüre katılması ve toy türlerin ilişik sektörlere kazandırılabilmesi amacıyla geliştirilen projede, geofitlerin DNA pus izleri çıkarıldı. Yeni tanımlanan ve geliştirilen bitkilerin ekincilik sektörüne kazandırılmasıyla Türkiye'nin ekleme kıymeti faziletli kazanımlar sağlaması hedefleniyor.

Doğal kaynakları esirgeme projeleri

TÜBİTAK MAM, şekerli su kaynaklarının hacim namına korunması, rafine atılmış suların tarımda baştan kullanılması ve mahsulat üstündeki etkilerinin takip edeni amacıyla planlar de geliştiriyor.

Merkezin, TAGEM ile yapılacak ortak projeyle basma gazı tesislerinden çıkan hazır para fermente ürünü basma namına değerlendirmesi planlanıyor.

Bu amaçla özleştirme çamuru ve zirai atıkların enerjiye dönüştürülmesi düşüncesince geçer basma gazı tesisleri ve öteki anaerobik prosesler kararı oluşan fermente atıkların erke ve kabak konu art kazanımı sağlayacak yenilikçi, uygulanabilir ve kazançlı ortak yöntemin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yürütülen öteki projelerle de "yarının gıdası"nın güvence dibine katılması hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?