Teknoloji

Yarım asrı deviren Ankara Makina Fabrikası ağır sanayiye işlev veriyor

Büyük boyutlu araba ve tesislerin ithalatını mâni kalmak amacıyla kurulan ve gayrisıhhi asrı geride bırakan Türkşeker Ankara Makina Fabrikası, şeker fabrikaları ilkin edinmek kadar ağır sanayiye görev vermeye bitmeme ediyor.

Yarım asrı deviren Ankara Makina Fabrikası ağır sanayiye işlev veriyor
10-09-2022 14:01
Ankara

Türkşeker Ankara Makina Fabrikası Müdürü Bahar Can Kılınç, AA muhabirine, fabrikanın 1 Temmuz 1968'de işletmeye alındığını söyledi.

Fabrikanın kurulduğu günden beri hizmete bitmeme ettiğini tamlayan Kılınç, "Burası, lazım şeker sanayisinin lazım ülkenin ağır sanayisinin gereksinimlerini istikbal kılmak ve şişman boyutlu otomobil ve tesislerin ithalatını tekabül etmek bunun şeklinde kuruldu." dedi.

Kılınç, fabrikanın şeker fabrikalarındaki makinelerin yüzdelik 95'ini, çimento fabrikalarındakilerin yüzdelik 85'ini yapım edebilir birlikte yapıya cemaat olduğuna ayraç ederek, "Şeker üretiminde geçer not çükündür bıçağı, haşlama teknesi, pişirme kazanları derece halis muhlis makinelerin gayrimenkul dışından ithal edilmesi yalan konusuydu. Bunun önlenebilmesi için, gereksinimlerin iklim içerisinden giderilmesi kasten bura kuruldu." niteleyerek konuştu.

Fabrikanın 13 şeker fabrikası ve 9 çimento fabrikasının kurulumunda hisse sahibi bulunduğu bilgisini sağlayan Kılınç, şeker pancarının fabrikaya girmiş bulunduğu noktadan şekerin üretildiği ana derece otomobil ve ekipmanı çoğaltma kapasitesine cemaat olduklarını anlattı.

Kılınç, fabrikanın istihsal kapasitesinin salname 8 bin titrem olduğunu, kestirmece 200 tonluk geçişme makinesini domestik adına üretebildiklerini bildirdi.

"Şeker fabrikaları kampanya zamanına amade bir duruma geldi"

Her şeker fabrikasının fasıl kampanyası bitince fabrikanın eksiklerini belirleme ettiğini tamlayan Kılınç, şunları kaydetti:

"Fabrikalar, o sene içre kampanya süresinde sıkıntı yaşamış bulunduğu otomobil ve ekipmanla ilişik bizlere talepte bulunur. Biz bu talepleri envestisman gerekiyorsa envestisman yoluyla, tamirat geçirmek gerekiyorsa tamirat kanalıyla programımıza alırız. Şu an da halis muhlis şeker fabrikalarının gereksinimleri karşılanmış durumda. Şeker fabrikaları kampanya zamanına amade bir duruma geldi. Bütün fabrikaların gereksinimleri yerlerine ulaştı."

Fabrikada tonaj ve miktar adına şişman projeli değme ayrışık imalatın yapılabildiğine dikkati çekici Kılınç, hususi tüketicilere de işlev verdiklerini anlattı. Kılınç, makina fabrikasının "fabrika yapabilen" birlikte mengene bulunduğunu dile getirdi.

Fabrikada yapılabilen işler

Kılınç'ın verdiği bilgiye göre, sıhhatsiz asrı geride bırakan Türkşeker Ankara Makina Fabrikasının imalat hollerinde 14 mt. bitik ve 200 titrem ağırlığa derece parçaların amudi tornalanması, 5,5 mt. çap, 18 mt. epope ve 120 titrem ağırlığa derece parçaların ufki tornalanması, 10 mt. çap, 4 mt. yüksekliğe derece parçaların frezelenmesi ve hapishane işlemesi, 8 mt. çap, 42 modüle derece dişli imalatı, 20 milim kalınlığa derece şişkinlik silme işlemleri, 1000 tonluk hidrolik mengene ile hamam ve antipatik biçimlendirme işleri, hususi kulaklı imalat tezgahları kullanılarak borazan duvarlı sınai buğu kazanlarının imalatı yapılabiliyor. Ayrıca, ultrasonik yoklama cihazı, çetinlik ölçme, çekme-basma deneyim tezgahı, çentik-darbe, satıh pürüzlülük istimara ve kırılan istimara aletlerinin toprak aldığı, değme ayrışık tahribatlı ve tahribatsız yoklama ve deneylerin yapılabildiği nitelik arama laboratuvarları da bulunan bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?