Ekonomi

Yaptırım kıskacındaki Rus ekonomisini çetin ortak fasıl bekliyor

Yaklaşık 1,5 trilyon dolar büyüklüğe eş Rus ekonomisinin, envestisman ve ihracattaki kaba düşüşle küçülmesine kesme gözüyle bakılırken, yaşanmış olan ekonomik savaşın Avrupa’yı da dikçe etkilemesi bekleniyor.

Yaptırım kıskacındaki Rus ekonomisini çetin ortak fasıl bekliyor
11-03-2022 12:30
Moskova

Batılı ülkelerin, Ukrayna’daki savaş zımnında Rusya’ya müteveccih uyguladığı kaba yaptırımlar tesirini göstermeye başlarken, Rus yetkililer acemi birlikte ekonomik krize giren dünya ekonomisini toparlayabilmek düşüncesince kökten önlemler alıyor.

Rus rublesi, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana dolar karşısında yüzdelik 40’a andıran bedel kaybederken, dünya ekonomisinde ehemmiyetli yere ehil Sberbank ve Gazprom üzere kuruluşların pay değerleri Ukrayna ile savaşın başlamasından bu yana yüzdelik 99 bedel kaybederek adeta buharlaştı.

Rusya Merkez Bankası, rubledeki bedel kaybını frenleyebilmek düşüncesince siyasa ürem oranını yüzdelik 9,5'ten 20'ye yükseltirken, arsıulusal ticaretle uğraşan şirketlere de döviz gelirlerinin yüzdelik 80’ini mezun bankalarda bey zorunluluğu getirilmişti.

Enflasyonda üstün dereceli kırıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ekonomik savaş" adına tanımladığı yaptırımlara yanıt olarak, Rus şirketlerine, "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını ruble cinsinden ödemelerine müsaade verilmesine müteveccih kararnameye imza attı.

Rus hükümeti çeşidinden onaylanan "dost olmayan" devletler sıralamasında ise ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur üzere devletlerin beraberinde Rusya'ya müeyyide uygulayıcı 15 dünya elan arazi aldı.