Ekonomi

Yabancıya hane satılmasında en faziletkâr hanuman kocaoğlan rakamı görüldü

Geçen ay yabancılara meydana getirilen hane satışı 4 bin 186 namına gerçekleşirken, tamamı zamanların en erdemli hanuman kocaoğlan rakamına ulaşıldı.

Yabancıya hane satılmasında en faziletkâr hanuman kocaoğlan rakamı görüldü
18-02-2022 12:56
İstanbul

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, yabancılara meydana getirilen hane satışı ocakta güzeşte senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 56,5 artarak 4 bin 186 oldu. Geçen ay yekûn hane satışları zarfında yabancıların oranı yüzdelik 4,7 yerine gerçekleşti.

Türkiye'de ocakta 88 bin 306 hane satıldı

Ocakta en baş döndürücü konutu 761 adetle İranlılar alırken, onu 513 konutla Iraklılar, 479 ile Rusya vatandaşları izledi.

Satışlarında geçmiş sırayı 1.771 adetle İstanbul alırken, Antalya'da 914 adet, Ankara'da ise 269 skor hane eller çeşidinden alındı.

Geçen ay 4 bin 186 yerine gerçekleşen yabancıya satı adedi, kâffesi zamanların en efdal hanuman kocaoğlan rakamı yerine kayıtlara geçti. Söz konusu nicelik hanuman ayları temel alındığında 2021'de 2 bin 675, 2020'de 3 bin 907, 2019'da 3 bin 168, 2018'de 1.742, 2017'de ise 1.386 şeklindeydi.

"Durgun sezona karşın ehemmiyetli artış"

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, şita şartları ve sömestir tatili dolayısıyla satışların mecalsiz bildirme edilmiş bulunduğu ortak çağa karşın ehemmiyetli miktarda artım gözlemlendiğini söyledi.

Akbal, "Dövizdeki artışla mülk ünitesi değerlenen yabancıların saat kaybetmeden yurt sanayisine yönlendiklerini, ABD'dan Avrupa'ya, Orta Doğu'dan Türk Cumhuriyetlerine denli pazarın çabucak genişlediğini deneyimliyoruz." dedi.

Bu rakamların ilerleyici günlerde artmasını beklediklerini dile getiren Akbal, konuttaki kompetitif getirinin hem iç tıpkı zamanda aut piyasada yatırımcıların dikkatini çekmeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Akbal, KGF desteklerinin yapım sektöründe de gündeme alınmasının değerlendirilmesinde yarar gördüklerini belirterek, bu vaziyette Türkiye'nin hem yurt tıpkı zamanda endüstri ve uygulayım bilimi sektörlerinde arsıulusal direkt yatırımlarda almış bulunduğu payın üstün dereceli kırabileceğini laflarına ekledi.

"70 bin gayesi düşüncesince güzel ortak giriş oldu"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da yabancılara meydana getirilen satışların yekûn içerisindeki payının derece derece arttığını belirterek, güzeşte sene averaj yüzdelik 3'ler seviyesinde bulunan oranın yüzdelik 5'e yaklaştığını bildirdi.

Durbakayım, "Özellikle Almanya ve İngiltere'den gerçekleşen ve güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince 2 kattan ortak tomar kalan alımlar dikkati çekiyor. Dolayısıyla 70 bin gayesi düşüncesince güzel ortak giriş oldu." niteleyerek konuştu.

Üreticiler yerine tamamıyla bardağın mahmul kısmına baktıklarını dile getiren Durbakayım, kamunun atacağı rastgele adıma dayanaklık etmek vermeye bitmeme edeceklerini, müspet beklentilerin sürmesi düşüncesince hususi bankaların ve idmansız konu tedarikçilerinin de fedakarlık yapması icap ettiğini vurguladı.

"Avrupalı müşterilerin sayısının çoğalması baş döndürücü önemli"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise sezonun en mecalsiz devri bulunmasına karşın hakeza ortak rakamın kol düşüncesince müjdeli bulunduğunu belirterek, kâffesi zamanların en efdal hanuman satı adetlerine ulaştıklarını söyledi.

Özgün, "Turizmin en mecalsiz bulunduğu çağda erişilen bu nicelik sektörümüze ecnebi ilgisinin yüksekliğini açık ortak biçimde ortaya koyuyor. Avrupalı müşterilerin sayısının çoğalması da baş döndürücü önemli. Antalya geçmiş 2'deki yerini koruyor. Direkt uçuşların artmaya bitmeme etmesi turizmde bulunduğu üzere kentteki gayrimenkullere ecnebi takdirini şimdi da canlandıracaktır." biçiminde konuştu.

"Rakamları sene böylelikle şimdi da yukarılarda göreceğiz"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da, döviz kurundaki artışın yabancıya satışa müspet yansımasından bahsederek, fiyatların ecnebi yatırımcı düşüncesince alımlı duruma geldiğini söyledi.

Gelişmiş devletlerde direkt yatırımlarda en iri oranı gayrimenkulün aldığını dile getiren Özyurt, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu devletlere mevrut yatırımının yarısından dahası gayrimenkulle gerçekleşiyor. Yabancıların meydana getirdiği yurt yatırımları ekonomilerin büyümesi açısından en ehemmiyetli girdilerin başlangıcında geliyor. Yabancı yatırımcının baş döndürücü iri ortak bölümü artı hane satın alıyor. Hedeflerin aşılması hem diyar ekonomisi tıpkı zamanda kol düşüncesince ehemmiyetli ortak sonuçtur. Bu rakamın sene böylelikle şimdi da yukarılara taşınacağını cümle baş başa görmeyi umuyoruz."

"2025'te yabancıya 20 bilyon dolarlık satı manzara değil"

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise piyasanın yabancıya satışta 2022 hedefini 10 bilyon dolar yerine açıkladığını belirterek, müstevli dolayısıyla ertelenen alakanın bu sene yatırıma döneceğini söyledi.

Bahadır, "Artık kürevi kürevi salgının sonuna gelmemiz, mevsimlik salah ve gezim periyodunun yaklaşması üzere etkilerin sinerjisiyle önümüzdeki çağda bu rakamların baş döndürücü şimdi yukarılara taşınacağını kestirim ediyoruz. Sektörümüz 2025'te yabancıya satışta 100 bin tam sayı yakalayarak 20 bilyon dolarlık döviz gelirine ulaşmayı öngörüyor. Bu manzara değil." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?