Yaşam

Veteriner doktor adayları sanal cerrahi eğitimiyle mesleksel deneyim kazanıyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı'ndaki Cerrahi Öncesi Uygulamalar ile Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları modülleri ile kılgılı eğitimlerle mesleğe henüz deneyimli hazırlanma olanağı buluyor.

Veteriner doktor adayları sanal cerrahi eğitimiyle mesleksel deneyim kazanıyor
27-07-2022 12:05
Ankara

AÜ Veteriner Fakültesi ve Cerebrum Tech'in iş birliğiyle öğrencilerin nazari eğitimlerini beslemek üzere gücük ay ayında kurulan Sanal Gerçeklik Laboratuvarı, evvel etapta "arıcılık" eğitiminde öğrencilere ve ilgililere fariza verdi.

Bugüne denli arıcılıkta 275 öğrencinin terbiye almış olduğu laboratuvarda, deminden de Cerrahi Öncesi Uygulamalar ile Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları modülleriyle kılgısal terbiye veriliyor.

AÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, sanal gerçeklik, metaverse ve sayısal teknolojilerin kâffesi dünyada ve Türkiye'de baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Bu teknolojilerin başta terbiye müfredatında ve çalışmalarda behemehâl kullanılması icap ettiğini tamlayan Yarsan, "Biz bu düşünceden hareketle bu senenin gücük ay ayında Sanal Gerçeklik Laboratuvarı'nı fakültemizde açtık. Laboratuvar, millî ve arsıulusal kurda baytar fakülteleri içinde ortak ilk. Bu laboratuvar içerisinde, arıcılık eğitimi, efsanevi hizmetçi ve cerrahi parça biçiminde 3 modülü yaşama geçirdik. Şu an hem efsanevi hizmetçi bununla beraber cerrahi çalışmalar kısmı enerjik kullanılıyor." diyerek konuştu.

"Eğitimin standardını artırmayı hedefliyoruz "

Projeyi örümcek AÜ Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin de, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı ile baytar doktorluk dalında eğitimin standardını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Fakültelerde başta cerrahi bölümde yaşanmış bulunan en şişman handikabın pratikte efsanevi yetersizliği olduğuna özen çekici Sevin, şu halde bitmeme etti:

"Üniversitemizde nazari eğitimin peşi sıra maruz sanal gerçeklik eğitimiyle öğrencilerimizi hazırlamış oluyoruz. Eğitim 30 çağ sürüyor. Gözlüğü çıkarıp taktığınızda yahut programı baştan açtığınızda hayvana baştan karışma edebiliyorsunuz, efsanevi ölmüyor ve esasen karışma şansı bulabiliyorsunuz. Öğrenciler ameliyatlarda beğenilen cerrahi malzemeleri de biricik hiç tanışıklık fırsatı buluyor, bu da şişman ortak avantaj. Türkiye genelinde baytar fakültelerindeki mektepli sayısında artma var. Böyle olunca pratikte eksilme meydana gelebiliyor. Sanal Gerçeklik Laboratuvarı bu açığı kapatabilmek düşüncesince baş döndürücü işe yarayacak."

Sevin, uygulamanın hem kişi medrese öğrencilerine hem öbür üniversitelerden mevrut öğrencilere bununla beraber bu bölgeye ilişik duyan meslektaşlarına müteveccih bulunduğunu belirterek, öğrenime dışardan katılacakların dekanlığa müsaade yazısıyla başvurma ettikten sonraları laboratuvarın uygunluğuna uyarınca eğitimlere katılabileceğini söyledi.

"Hayata geçirdiğimiz modül, öğrencilerin eğitimi açısından şişman ortak ehemmiyet bildirme ediyor"

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Modülünü tanıtıcı AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çalık ise insanoğlu kabilinden hayvanların da beslenmesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

İnsanlarda tanıdık rahatsızlıkların şişman kısmının hayvanlardan sabık zoonotik emraz olduğuna ayraç fail Çalık, "Bu noktada ehemmiyetli bulunan hayvanların metin halde beslenmesi ve yaşamlarını bitmeme ettirmesi. Bu noktada yaşama geçirdiğimiz Hayvan Besleme ve Yemler Modülü, öğrencilerin eğitimi açısından şişman ortak ehemmiyet bildirme ediyor." diyerek konuştu.

Hayvan Besleme Modülü'nün evvel bölümünde, en önce öğrencilere efsanevi beslemede münteşir adına beğenilen 25'ten ortak tomar düzen idmansız maddesinin tanıtıldığını tabir fail Çalık, bu düzen idmansız maddelerinin gıda bileşenlerini kılgısal adına öğrencilere aktardıklarını dile getirdi.

Modülün ikinci kısmı bulunan hayvanların günce tükettiği düzen karışımlarının hazırlanmasıyla ilgilendiren "rasyon formülasyon" bölümünde ise öğrencilerin evvel modülde öğrendiği düzen idmansız maddelerinden belli ortak mahlut hazırlayarak, hayvanların hayat ve mahsul gereksinimlerini karşılayacak formülasyon gerçekleştirmelerini istediklerini özetleyen Çalık, öğrencilerin beslenmeye ilişkin şekillenen birtakımı metabolik rahatsızlıkları da kılgısal görebildiğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?