Sağlık

Uzmanından uyarı: 'Yoğun stres sonrası kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz'

Beslenme çeşidi ve stresin kalp sağlığına tesirleri dair mütekellim Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, “Kalbi arkalamak düşüncesince Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz. Özellikle site yaşamında stres ile canlı insanoğlu çok hâlâ riziko altında gözüküyor. Yoğun stresli ortak gest

Uzmanından uyarı: 'Yoğun stres sonrası kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz'
30-07-2022 10:04
Düzensiz beslenme, sabit yaşam, stres faktörleri üzere nice aktif fiil kalp sağlığına direkt etkide bulunuyor. Uzmanlar ise yunak havalarda tagaddi türü ve kalp sağlığına özen edilmesi dair uyarıyor. Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can da kent yaşamı, derin iş temposu ve yağlı, tuzlu beslenmenin kalp sağlığını menfi etkilediğine özen etti. Prof. Dr. Can, vatandaşlara tavsiyelerde bulunurken, stresin nice kalp rahatsızlığını tetikleyebildiğini vurguladı.

“Kalbi arkalamak düşüncesince Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz"

Tüketilen besinlerin kalp sağlığına tesiri üstünde değerlendirmelerde mevcut Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, “Yaz çağında sıcaklıkların artmasıyla, şahısların yaz moduna girmesiyle bu arada yiyecek içmece alışkanlıklarımızda tadilat oluyor. Bol içki tüketimi, susuz kalma, çok derin düzentileme ve fast food seçimi yiyeceklere kayma üzere insanoğlu yiyecek alışkanlıklarını değiştirince lazım istemez bu bedenimize yansıyor. Özellikle tevettür yükselmeleri, yunak çarpmaları, dilatasyona müteallik sıkıntı atakları, kalp krizinin riskinin artması, stresli hayat bunları tetikliyor. Fast food seçimi yemeklerin vücudumuzun hazım sistemine zararlarını tamamımız biliyoruz. Çok kesif yemeler, bu ürünlere çok yüklenmeler hazım sistemi bozukluklarına kere açabiliyor. Bununla bu arada damarsal yağlanmayı da artırıyor. Biz kalbi arkalamak düşüncesince Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyoruz, yağlı, tuzlu beslenmeyi, karbonhidrat tüketimini önermiyoruz.

Yaz aylarıyla bu arada giriş döndürücü karbonhidrat, sodyum klorür tüketimi ve ya susuz kalma kalp hastalıklarını tetikleyen nedenler. Hem kalp hastalarımızın hastalıklarını tetikleyebiliyor bununla birlikte dimdik insanlarımızda toy kalp rahatsızlıklarına kere açabiliyor. Onun düşüncesince yaz çağında suyu bereketli tüketmelerini, beslenirken kesif ve az yiyip Akdeniz seçimi beslenmelerini fast food seçimi ürünlere giriş döndürücü yüklenmemelerini istiyoruz. En çok kalp krizleriyle karşılaşıyoruz, bu sıklığımız tek devir değişmedi. İkinci sıklıkta tevettür ataklarıyla mevrut hastalarımız oluyor. Yaz çağında susuz kaldıkları düşüncesince az buçuk sıkıntı sıklığı artıyor” dedi.

"Yoğun stresli ortak gidişat sonrası kılıç kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz"

Stresin oluşturduğu menfi etkilere müteallik mütekellim Prof. Dr. Can, "Yoğun stresli ortak gidişat sonrası kılıç kalp aksesi olaylarını çok görebiliyoruz. Ciddi ortak üzülme, stres sonrası kalpte boğumlanma sanarak tanımladığımız ortak çor oluyor. Bunlar gelip iare olmakta boydak pestil o tam kalp aksesi geçirmiş oluyor. Pandemi bitmedi boydak yaz devri ortak deşarj oldu, insanoğlu bundan sonra emektar disiplin tedbirleri uygulamıyorlar. Bu mevzularda da özen edelim. Streslerimiz yaşamın gelişigüzel çağında olacaktır. Bunlarla giriş kılmak önemli, bunların mihman olmadığını, gelip iare bulunduğunu bilmemiz gerekiyor. Sağlığımıza bu mevzuda çok özen etmemiz, sporumuzu derneşik yapmamız, vücudumuzu diri tutmamız icap ettiğini her insanın bilmesi gerekiyor. Depresyondan tutun da kalp aksesi tetiklemelerine, tevettür düzensizliklerine denyo gayrimeskûn bozukluklarına denli ayrışık hastalıklarla dirlik karşıya kalırız. Halkımıza, yurttaşlarımıza bu mevzuda çok özen edilmesi icap ettiğini başta bildirmek istiyorum. Özellikle kent yaşamında bu stres ile canlı insanoğlu çok elan riziko altında gözüküyor. Metropol şehirlerindeki derin kişi kalabalığı, muhtemelen spor alanlarının olmaması, iş yoğunluğu, şahısların kendine aralık ayıramamasından çevre insanlarımızdaki stres faktörü köydeki taayyüş göre çok çok fazla" ifadelerini kullandı.

"En çok kalp dostu yerine önereceğimiz şey; yürüyüş"

Kalp sağlığını arkalamak düşüncesince önerilerde mevcut Prof. Dr. Can, vatandaşların spor yapmayı boşlama etmemesi gerektiğine özen çekerek şöyleki konuştu: "En çok kalp dostu yerine önereceğimiz şey; yürüyüş, haftanın muhtemelen günlerini şahısların kendine ayırması, minimum 3 yahut 4 haset sağlıksız dakika ve ya 1 saatlik ortak ilerleyiş yapması çok güzel gelecektir. Akdeniz tipi tagaddi dediğimiz başta yeşil ağırlıklı, suyun bereketli olduğu, haşlanmış etin olduğu, semiz besinlerin, karbonhidratın az bulunduğu ortak kefaret öneriyoruz. Bunlar hem vücudu yormayacaktır hem hastayı dimdik ve diri tutacaktır. Yeşil ağırlıklı, balık tarzı, alkan et seçimi besinler sağlığımızı koruyacaktır. İlla 'kırmızı etten ırak duracaksınız' sanarak ortak yaklaşımımız namevcut ancak endazeli ortak halde tüketilebilir, haşlama tarzı ile yiyebilirsiniz. Izgara tarzı ile yiyebilirsiniz boydak haftanın muhtemelen günlerinde abartmadan vücudu yormadan yenebilir. Hamur ağırlıklı ürünler, karbonhidratlardan da ırak durmanızı haber mektubu ederim"

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?