Sağlık

Uzmanından 'Kovid-19 aşısı gebeliği aksi etkilemiyor' açıklaması

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, dünkü yüz koronavirüse (Kovid-19) için geliştirilen aşıların yüklü kalmayı engellemediğini bildirdi.

Uzmanından 'Kovid-19 aşısı gebeliği aksi etkilemiyor' açıklaması
17-11-2021 12:01
Antalya

Antalya'nın Serik ilçesindeki müşterek otelde planlı 9. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Kongresi'ne eklenmiş olan Prof. Dr. Işık, AA muhabirine, salgından kurtulmanın en ehemmiyetli unsurun telkih bulunduğunu söyledi.

Gebelere de telkih olmaları çağrısında mevcut Işık, aşının gebeliği aksi etkilemediğini vurguladı.

Gebelik esnasında yahut öncesinde ana adaylarının telkih olabileceklerini aktaran Işık, şu şekilde bitmeme etti:

"Net mesajlar özgülemek gerekirse, telkih banko hamile kalmayı engellemez fakat Kovid-19 hastalığının kendisi engeller. Aşı mebiz rezervini düşürmez fakat hastalığın kendisi buna sansasyonel olabilir. Aşı meni sayısını düşürmez fakat hastalığın kendisi meni sayısını düşürebilir. Kısacası rahatsızlığı geçirmeye riske atmanız, gerçekte o korktuğunuz şeyleri yaşayabileceğiniz anlamına geliyor. Aşıyla ait kemiksiz veriler elimizde. Korktuğunuz mevzular huzur tek obje yapmıyor."

Işık, tahminî 2 senedir dünyanın salgınla savaş ettiğini anımsatarak, bu süreçte ister maraz gerekse geliştirilen aşılarla ait yüzbinlerce data toplandığını anlattı.

Hastalığa huzur aşıların baş döndürücü emin bulunduğunu anlatım fail Işık, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Pandemi esnasında kaybettiğimiz gepegenç anneleri ve bebeklerini gerçekte kaybetmemeliydik. Ama şu andan itibaren bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Lütfen aşılarınızı tamamlayın. Gebelikte aşılarınızı sonuç 3 taban bırakmayın. Çünkü 3 ayın içinde gücük aşıyla müşterek maraz nakil ihtimaliniz, ciddi nakil ihtimalinin baş döndürücü faziletli bulunduğunu düşündürür. O sebeple lütfen 2 düze aşınızı sonuç 3 aydan ilkin tamamlamış olun."

"Aşınızı ilkin 3 ayda da yaptırabilirsiniz"

Prof. Dr. Işık, gebeliğin baş sürecinde ise aşının ferah ferah yapılabileceğini vurguladı.

Gebeliğin ilkin 3 ayında değişik esbap zımnında düşükler, zayiat yaşanabildiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Doğal gebeliklerde telkih yaptırın yahut yaptırmayın gelişigüzel 5 gebelikten bir tanesi düşükle sonuçlanıyor. Tüp bebekle bebek sahibi edinmek talip annelere verdiğimiz infertilite tedavisi kabil hallerde da düşükler 4 gebelikte 1 yahut 5 gebelikte 1 gözüküyor. O sebeple ilkin 3 ayda telkih yapıldığında neymiş bununla ilişkilendirilebilirmiş kabil müşterek fikir bulunduğu düşüncesince başlangıçta, 'İlk 3 aydan sonradan yaptırın' demiştik. Ama bundan böyle ana ölümlerini, ayrıca düşüklerin elan da arttığını fikren ilkin 3 ayda da yaptırabilirsiniz diyoruz."

Ahmet Zeki Işık, emziren annelerin de ferah ferah telkih yaptırabileceklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?