Sağlık

Uyku apnesi olanlar Covid-19’u daha ağır geçiriyor

Uykusuzluğa defa açarak bireyin toplumsal yaşamını dikçe etkileyen hab apnesi hastalığının Covid-19 nâkil insanda daha ağır geçtiğini vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Covid-19 hastalarında hab apnesi riski erdemli mevcut olaylarda klinik seyrin, bağ

Uyku apnesi olanlar Covid-19’u daha ağır geçiriyor
17-03-2022 16:51

Uyku apnesinin en ehemmiyetli belirtisinin horlama bulunduğunu tamlayan Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Kliniği'nden Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Horlama hasebiyle arada birlikte taraf odalarda uyuyanlar ayrım hastanın hab apnesi vaziyetini anlayabilir. Kişinin uyurken solunumunun durmasını birlikte yatan ad ayırt eder” niteleyerek konuştu.

Karadavut, 17 Mart Dünya Uyku Günü zımnında “uyku apnesi” kendince bilgilendirdi. Uyku apnesi belirtilerinden birinin de şems uyuklama hali bulunduğunu ayraç fail Dr. Karadavut, “Hasta geceleyin süresince uykuda nefesin durması, horlama kadar faktörler yüzünden hab düzenini kaybeder. Hasta sabahleyin kalktığında dingin ve takatsiz birlikte biçimde kalkacaktır. Kaliteli hab bulunmadığı düşüncesince de marazlı şems uyuklama halindedir” açıklamasında bulundu.

Karadavut, “Uyku apnesi canlı hasta; uykusunu kifayetli ve derneşik yerine alamadığı düşüncesince sabahleyin kalktığı devir ağır bitkinlik, iğbirar ıpıssız yaşar. Hasta uykusunu mükemmel alamaz, buna ilişkin yerine aksi olma, mütekâsif olamama kadar ahval da kendini gösterir. Ciddi başlangıç ağrısı yakınmaları vardır, geceleyin süresince yoğun pıtrak idrara çıkacak gır konusudur. Uygunsuz yerlerde uyuma vardır, bu da hastanın iş ve ekol performansını ağır miktarda azaltır” halinde konuştu.

Tedavisi mümkün

Uyku apnesinin nice hastalığın esas sebeplerinden bir tanesi olduğuna nazarıitibar çekici Op. Dr. Yunus Karadavut şu biçimde bitmeme etti:

“Kuvvetli başlangıç ağrısı, eşeysel isteksizlik, iktidarsızlık, ihtisas krizi, inme, çöküntü kadar problemler hab apnesinin ne olabildiği teessürat arasındadır. Bunlar aşırı ağır mesail bulunduğu düşüncesince behemehâl hakeza şikâyetleri olan insanların hab apnesi sebebi ile testler yaptırması, bilirkişi doktorları görüşme etmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, hab apnesi tedavisi sıfır birlikte illet değildir. Yüksek derecede hab apnesi düşüncesince fazlalık iklim basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Yukarıda bahsedilen belirtileri haiz insanları behemehâl kulak koku alma organı geçit dair uzmanlaşmış bireylere görünmeleri gerekmektedir.”

Uyku apnesi olanlar Covid-19'u daha ağır geçiriyor

Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Depresyon ve bulut bozuklukları; astım ve akciğer hastalıkları; ihtisas yetmezliği, süreğen böbrek yetmezliği, fibromiyalji, parkinson, MS, adale rahatsızlıkları ve ALS kadar kimi emraz ayrımlı tiplerde hab problemlerine minval açabilmektedir. Ek yerine Covid-19 hastalarında hab apne riski efdal mevcut olaylarda klinik seyrin, bağan riskli gruba mucibince 2 kıvrım daha ağır geçmiş bulunduğu gözlemlenmiştir. Uyku apne teşhis ve tedavisinin daha çalışan birlikte biçimde yapılmasıyla bu risklerin de azaltılabileceği kanısındayız” bilgisini verdi.

Bu belirtilerde elden doktora başvurun

Opr. Dr. Karadavut, “Uykuya dalıyor zorluk, hasbi biçimde yoğun uyanma, sabahleyin aşırı er saatte uyanıp birlikte daha uyuyamama, geceleyin minimum 1 kere abdesthane ihtiyacıyla uyanma, uykuda terleme, uykuda yoğun konum tahrif yahut yoğun akıntı etme, sabahleyin dinlenmemiş ve dingin uyanma, şems yorgunluğu, şems zarfında hab gereksinimi yahut uyuklama, zihnî aktivitelerde değişik bozulma, alışılagelen beslenmeye rağmen değişik kilogram alma, hasbi ıra bozuklukları, asabiyet ve yüklülük kadar ehemmiyetli problemler olduğunda behemehâl birlikte doktora başvurulmalıdır” niteleyerek açıklamasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?