Ekonomi

Üreticilerden çam balı düşüncesince aceleci hisse senedi planı talebi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Şahin, "Orman yangınlarından çevre çam balını işleyen kurt popülasyonunun biyolojisinin negatif etkilenmesi Muğla yöresindeki çam balı üretiminin yüzdelik 70-80 azalmasına etmen olmuştur." dedi.

Üreticilerden çam balı düşüncesince aceleci hisse senedi planı talebi
17-12-2021 12:23
Ankara

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, bu sene yaşanmış bulunan orman yangınlarının çam balı üretiminin yüzdelik 80 yöresinde azalmasına etken bulunduğunu belirterek, "Çam Balı Üretimi başlığı altında çabuk hareket planı hazırlanmalı." dedi.

Şahin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, şehir ormanlarının en ehemmiyetli zenginliklerinden birisinin çam balı bulunduğunu söyledi.

Dünya çam balı üretiminin kestirmece yüzdelik 92'sinin Türkiye'de yapıldığını dile getiren Şahin, Yunanistan'ın ikinci tam bulunduğunu anlatım etti.

Şahin, Türkiye'de çam balı üretiminin yüzdelik 65-75'inin Muğla'daki kızılçam ormanlarından elde edildiğine dikkati çekerek, "Yaşadığımız yangınlar hasebiyle Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman alanlarının yüzdelik 30-35'i yanmıştır. Milas'ta da orman sahaları ağır miktarda yanmıştır. Köyceğiz, Seydikemer ilçelerinde orman kayıpları olmuştur. Çam balı istihsal alanlarının ise kestirmece yüzdelik 10'u yanmıştır. Arıcılar yangınlar hasebiyle alana gelemediler ve istihsal yapamadılar." niteleyerek konuştu.

Osmaniye, Mersin ve Antalya Manavgat bölgelerinde de orman yangınları hasebiyle şişman dokunca oluştuğunu tamlayan Şahin, yangınlardan ötürü arıcıların güzün üretimi meydana getirilen püren ve harnup balından yoksun kaldığını dile getirdi.

Çam balı üretiminde orman yangınları hasebiyle azalma yaşandığını vurgulayan Şahin, "Orman yangınlarından ötürü çam balını eden kurt popülasyonunun biyolojisinin negatif etkilenmesi Muğla yöresindeki çam balı üretiminin yüzdelik 70-80 azalmasına etken oldu. Diğer bölgelerdeki bal üretiminin azalması ise hava değişikliği, ansız susama değişimleri ve kuraklıktan kaynaklanmaktadır." dedi.

"Basra böceği dokuncalı kurt kategorisinden çıkarılmalı"

Şahin, birlikte an önceki bigünah üreticilerinin yaralarının sarılması icap ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bal üretiminin gene artarak çoğalması düşüncesince Muğla haricinde çam balı imal edilen metropoller bulunan Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın ve Antalya'daki çam balı istihsal alanlarının kapasiteleri artırılmalı ve alanları güzel değerlendirilmeli, 'Çam Balı Üretimi' başlığı altında çabuk hareket planı hazırlanmalı, arılı kapçık destekleri sonbahardan önceki yapılmalı ve arıcılarımızın Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına bulunan borçları ertelenmeli. Ayrıca bu yıla başmaklık namına arıcılarımıza 'yaşam desteği' verilmeli ve Basra böceği namına tanıdık çam pamuklu koşnili dokuncalı kurt kategorisinden çıkartılarak böceğin uyarlanmış olabildiği kızılçam bölgelerine ilkah yapılmalıdır."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?