Yaşam

Üniversitede öğretim üyesi atölyede enstrüman ustası

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde tedrisat görevlisi bulunan Arif Türker Gündoğdu, ayrımsız sürede atölyesinde saz, tambur, yay kabilinden enstrümanlar yapıyor.

Üniversitede öğretim üyesi atölyede enstrüman ustası
07-12-2022 14:09
Samsun

Gündoğdu, Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki derslerinde öğrencilerine enstrümanların umumi niteliklerini anlatarak, güzel müşterek enstrümanın incelikleri üzerine bilim veriyor.

Enstrüman ustası bulunan 78 yaşındaki babası Türkay Gündoğdu'nun atölyesinde, rüştiye çağında enstrüman yapımını öğrenmeye başlayan, bu mevzuda üniversite eğitimi de meydan Gündoğdu, atölyesinde meydana getirdiği keman, çello, tambur, kanun, gitar, alışılmış kemençe üzere yaylı araba araba ve mızraplı çalgıları devir kurnaz öğrencileriyle ve öğretim üyesi dostlarıyla imtihan ediyor.

Gündoğdu, AA muhabirine, kestirmece 25 senedir öğretim üyesi olduğunu, bunun beraberinde atölyesinde ata mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölümü mezunu bulunduğunu tamlayan Gündoğdu, "Rahmetli Cafer Açın hocamızın öğrencisiyim. Onun kurduğu müşterek bölümdür Çalgı Yapımı Bölümü, Türkiye'de bu işi akademiye haiz insandır. Onun yardımıyla bilimsel nitelikli terbiye de aldık, sonra bilimsel nitelikli ortamda düzentileme şansımız oldu." diyerek konuştu.

Çocukluğunun atölye zarfında geçtiğini dile getiren Gündoğdu, "Yedi yaşımdan itibaren putrel araklama hevesim oldu. On üç yaşlarında babamın atölyesine gidip gelmeye başladım. Oyuncak hasır otu yaparak başladım. Sonra ıvır zıvır sazlar, sonra büyüklere akıllıca müşterek seyahat ve halen de bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Uzun müşterek müddet alışılmış gitar, yay ve alışılmış kemençe yaptığını özetleyen Gündoğdu, tambura bulunan merakı hasebiyle sonuç senelerde bu bölgede yoğunlaştığını vurguladı.

Tamburun kırılan müşterek hasır otu olduğunu, derinliğine saplı ve şişman müşterek enstrüman olması hasebiyle akortla ilgilendiren sorunları bulunduğunu tabir fail Gündoğdu, şunları aktardı:

"Tambur sazını az buçuk geliştirmek, akortla ilgilendiren problemlerini çözmek, derinliğine ömürlü olması düşüncesince icraat yaptım. Tamburun hem balçak güçlendirmesi tıpkı sürede gövdedeki streç yapısını pekitmek açısından mevcutta sıfır bazısı parçalar ekledim. Onunla bu arada sazın alengir dengesi ve derinliğine ömürlülüğü arttı."

"Sorunlu müşterek enstrümanla terbiye olmaz"

Müzik eğitiminde enstrümanın dava çıkarmaması ve eğitimin kesintiye uğramamasının mektepli düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu bildiren Gündoğdu, şu şekilde bitmeme etti:

"Sazı evlatların elinde elan şen bir duruma bildirmek amacımız. Sorunlu müşterek enstrümanla terbiye olmaz. Akort problemi bulunan müşterek enstrümanla terbiye olmaz. Aynı sürede sazın daima yapımcıya tamire gitmesi öğrencinin eğitimini aksatıyor. O nedenden dolayı bu gereksinimi hissettim zira baş döndürücü dava çıkarabilen müşterek enstrümandı tambur. Diğer enstrümanlarda da bire müşterek bilinçlilik makbul lakin tambura hususi müşterek düzentileme yapıyorum şu an. Bunu kanıtlamamız düşüncesince elan baş döndürücü tambur üretip mektepli arkadaşlarımıza vermemiz gerekiyor."

Enstrüman yapımının emekli ve derinliğine gayret mucip müşterek iş bulunduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Müzik cihazı elde etmek ihtimal emeksiz görünebilir. İşin ayırt boyutunda baş döndürücü idman gerekiyor. Hem fidan tarzı tıpkı sürede detay çalışmak, montajı, ölçüleri bunlar baş döndürücü derinliğine seneler düzentileme gerektiren, ustanın indinde çalışılması müstelzim müşterek süreç." değerlendirmesinde bulundu.

"Sorunlu müşterek enstrüman seçtiyseniz sizi sazdan soğutur"

Enstrüman seçiminin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Başlangıç seviyesinde musiki cihazı eğitimi meydan halis muhlis arkadaşların sazı akıllıca seçmeleri gerekiyor ki onlara ağırlık çıkartmasın. Sazın hatalarından ötürü kendilerinin yapamadıklarını hissetmesinler. Enstrüman akıllıca seçilirse sizi şen öğretir. İleriye elan çabuk götürür. Sorunlu müşterek enstrüman seçtiyseniz sizi sazdan soğutur. Yapabileceğiniz emek harcamaları yaptırtmaz. O nedenden dolayı bizim tavsiyemiz baş seviyesinde de nitelikli enstrümana ulaşmayı amaçlasınlar. En azından bilici müşterek arkadaşıyla çalınabilir müşterek enstrüman almaya çalışsınlar. Eğitim sürecinde ilkin seneler boşa geçmesin. Kaliteli enstrüman size devir kazandırır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?