Ekonomi

TUSAŞ uydu ihracatında amaç büyüttü

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, Türkiye'nin uydu alandaki önce ihracatı bulunan acemi döl enformasyon uydusu Small GEO düşüncesince acemi müşterilerle görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

TUSAŞ uydu ihracatında amaç büyüttü
18-12-2021 21:23
Ankara

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, TÜRKSAT'ta meydana gelen Uydu Teknolojileri Haftası etkinlikleri kapsamında meydana getirdiği sunumda, firmanın uydu teknolojileri alanındaki çalışmalarına bağlı bilgiler verdi.

Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde bire yan yana anda 2 uydu yaptıklarını tabir fail Kotil, bunu 3'e boşaltmak düşüncesince de altyapıya ehil olduklarını söyledi. Kotil, merkezde TÜRKSAT 6A ve İmece uydularına müteveccih çalışmaların bitmeme ettiğini, DOĞRU sürede bunlara Arjantin'e ihraç edilecek uydunun ekleneceğini bildirdi.

Arjantin merkezli INVAP firmasıyla kuma kurmuş oldukları GSATCOM Uzay Teknolojileri AŞ ile beraberce geliştirdikleri Arsat-SG1'in Türkiye'nin evvel uydu ihracatı olacağını dile getiren Kotil, uydunun 2023'te gökyüzünde olacağını belirtti.

Elektrikli tepi sistemiyle etkin Small GEO uydusuna dünkü alıcı arayışları bulunduğunu özetleyen Kotil, "Bir alıcı bulduğumuz görünüyor, kesinleşmediği düşüncesince paylaşmıyoruz. O da olursa bu uydudan 3 adet hâlâ yapacağız. Dördüncü yan yana alıcı de çıktı. Bunlar da kesinleştiğinde toplamda 5 uyduya ulaşacağız. 3-4 sene ortamında bu uyduları yaparsak Türkiye güzel yan yana dış satım yapacak." dedi.

Yeni dizayn metotlarıyla uydu dizayn ve üretiminin baş döndürücü hâlâ bedava bir duruma geldiğine ayraç fail Kotil, sonunda dev uydu şirketleriyle arayı kapatmanın benzer bulunduğunu söyledi.

Kotil, Türkiye'nin uydu dizayn ve üretiminin indinde uydu fırlatma kabiliyetine de kavuşacağını kaydetti.

Uydu teknolojilerine yatırım

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel de nice ülkenin uydu teknolojilerine ağır yatırımlar yaptığını ve bu bölgede 1 milyondan yan yana tomar bireyin çalıştığını söyledi.

Uzay teknolojisinin mübrem namına askeri bölgede da kullanıldığını tabir fail Demirel, Başkanlık namına his bakma uydu, uydu haberleşme, trafik uydu, gök Ar-Ge, uydu fırlatma meslek projeleri yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'nin uydu bütünleşme ve imtihan altyapısı dair ehemmiyetli yeteneklere ehil bulunduğunu özetleyen Demirel, uydulardaki ve arazi istasyonundaki yerlilik oranını bırakmak düşüncesince de ayrışık icraat yaptıklarını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?