Teknoloji

Türkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer yaşama geçiyor

Türkiye'nin akıbet senelerde ilkin defans uran kazanmak neredeyse teknoloji alanındaki atılımları; fariza aldıkları nice alanda savaşların kaderini değiştirirken SİHA'lar, önce tayyare gemisi TCG Anadolu ve TOGG neredeyse örneklerle meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer yaşama geçiyor
08-03-2022 12:48
İstanbul

Türkiye, akıbet devirde sağlıktan feza çalışmalarına, insansız iklim araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz domestik arabaya derece nice bölgede ehemmiyetli adımlar attı.

Son zamanlarda erdemli teknoloji mucip projeleri birer birer yaşama nâkil Türkiye, nice projeyi de benzeyen gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye, akıbet devirde en baş döndürücü defans sanayindeki atılımları ile adından uydurma ettiriyor.

Türkiye'de imal edilen insansız iklim araçları bölgede ve dünyada oluşan askeri dengeleri değiştiriyor. Terör örgütü PKK ile harp ilkin peyda etmek kıl payı Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu ve Libya'da makbul İHA ve SİHA'lar, sahadaki dengeleri bu teknolojileri kullanan güçler lehine çevirirken kıtal tarihinde de toy müşterek sahife açmış oldu.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk İHA-SİHA'larının başarısını "Dünya savaşma tarihinde ihtilal yapacağını öngördüğümüz Bayraktar TB2 SİHA'lar, filolar biçiminde uçarak savaşma doktrinlerini değiştiriyor. Dünyada SİHA'lar ile kazanılan önce kıtal Türk orduları çeşidinden kazanıldı. Şimdi henüz gelecek gidiyoruz. Kısa pistli gemilerden, tayyare gemilerinden kalkıp inebilen SİHA'lar ve insansız kıtal uçakları savaşma dalında ihtilal oluşturacak." laflarıyla açıklamıştı.

Türk İHA-SİHA'ları evren medyası çeşidinden da şişman özen gördü. İngiliz The Guardian İHA-SİHA'ların bölgedeki askeri dengeye çabucak değiştirdiğini yazarken Financial Times, Türkiye’nin yükselen müşterek drone gücü kendisine SİHA dair ABD, İsrail ve Çin’e rakip bulunduğunu gündeme getirdi.

Milli Muharip Savaş Uçağı hangardan konaklamak düşüncesince gündüz sayıyor

Türkiye'de defans sanayisinde ehemmiyetli gelişmelerden bir tanesi de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) çeşidinden Milli Muharip Savaş Uçağı dair yaşanıyor. Türkiye'nin iklim gücüne şişman müşterek yardım meydana getirecek uçağın 2023'te hangardan inmesi, 2025-2026'da önce uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere alınması bekleniyor.

2014 yılından buyana TSK'ya işlev verici ATAK helikopterleri ise bire müşterek sürede Pakistan ve Filipinler ordusunda canlı kendisine kullanılmaktadır ve apayrı ülkelerden de istem görüyor.

Türkiye çabucak iklim da değil denizde de geliştirdiği teknolojilerle dünyanın dikkatini çekmeye bitmeme ediyor. Türkiye'nin en şişman askeri gemisi TCG Anadolu önce uygulayım seyrine çıkmaya hazırlanıyor. Çeşitli kara, hava, derya araçlarıyla ilerleyiş testleri yapılacak TCG Anadolu'nun bu senenin böylece teslimatı hedefleniyor.

Türkiye'nin insanlı ve insansız akıbet teknoloji karaca araçları ve cephane ürünleri de defans fuarlarında özen odağı oluyor.

TOGG Avrupa'nın çırılçıplak elektrikli önce SUV'u olacak

Türkiye, Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile zat arabası çoğaltma dair şişman müşterek resmiyet büküm etti. Elektrikli, irtibatlı ve toy çocuk TOGG, Gemlik'te 1,2 milyon metrekare bölgeye müesses fabrikada üretilecek. 2022'nin akıbet çeyreğinde banttan indiğinde Avrupa'nın çırılçıplak elektrikli önce SUV'u unvanını borç TOGG bire müşterek sürede 3'üncü seviyeye amade özerk (sürücüsüz) müşterek taşıt olacak.

Türkiye, elektrikli otomobillerin en eleştiri parçalarından bir tanesi bulunan pil üretimi dair da baş döndürücü ehemmiyetli müşterek hamle attı. TOGG ve Farasis ortaklığındaki Siro, plan bazlı büyüklük desteğinden de bilistifade kurulacak fabrikada pil hücresi ve parça üretimi yapacak. 30 bilyon lira 15 gigavat vakit kapasiteli pil hücresi ve 19,8 gigavat vakit kapasiteli pil modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli vesait ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne yardım sağlayacak.

Kovid-19 ile mücadeleye domestik teneffüs aleti ve TURKOVAC desteği

Türkiye, Kovid-19 salgının başlamasının arkası sıra hastalığın etmen bulunduğu negatif etkileri ortadan bozmak düşüncesince teknolojiler geliştirmeye bitmeme etti. Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle geliştirilen Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, Kovid-19 salgının önce aylarında baş döndürücü kalın yaşanmış bulunan teneffüs aleti hastalığına hal oldu. Cihaz, başkaca çabucak Türkiye'deki değil dünyanın ayrımlı bölgelerine ihraç edilerek Kovid-19 hastalarına onma oldu.

Kovid-19 ile mücadeleye en ehemmiyetli katkılarından bir tanesi de domestik aşılama TURKOVAC ile verildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve kadrosu çeşidinden geliştirilen domestik aşı, dünyadan aşıya erişemeyen nice ülkeye de gönderiliyor.

Türk dubara piyasası 50'nin üstünde envestisman aldı

Türkiye'de teknoloji dalında akıbet devirde yıldızı ışıldak sektörler ortada dubara piyasası de arazi alıyor. Peak Games'in 1,8 bilyon dolara satılması ile eksiksiz dünyada adından uydurma ettiren Türk dubara piyasası henüz ahir süreçte de envestisman almaya bitmeme etti. Türkiye'de 2020'de en baş döndürücü envestisman düzlük kol dubara piyasası olurken 2021 senesinde da Türk dubara sektöründe mecmu 50'nin üstünde envestisman gerçekleşti. 2021'in en şişman yatırımlarından bir tanesi de 155 milyon dolar ile Dream Games'in almış bulunduğu envestisman oldu.

Google Play'de 158 bin 96 dubara yayıncısı ortada 2 bin 636'dan müşterek tomar Türk yayımcı bulunurken, Google Play'de 424 bin 964 dubara ortada Türk yayıncıların sunmuş bulunduğu 8 bin 890'dan müşterek tomar dubara bulunuyor. Türk yayıncılar ürettiği oyunlar bilhassa ABD Birleşik Devletleri'nde (ABD) en baş döndürücü indirilen oyunlar ortada arazi alıyor.

5G projeleri Türkiye'nin enformatik ihracatını 3'e katlayacak

Dünyada hızla gelişen teknolojinin geleceğini şekillendirecek en ehemmiyetli çalışmalardan bir tanesi kendisine 5G ön plana çıkıyor. Sürücüsüz otomobil, insansız fabrikalar ve engin cerrahi müdahale olanağı kabilinden sağlam baş döndürücü sektörde şişman inkılap yaşatması muhtemel teknolojiye ön anahtar bulunan 5G ile ilgilendiren Türkiye'de de icraat çaba kesmeden bitmeme ediyor.

AA muhabirine mütekellim telekom teknolojileri verim ve işlev sağlayan firması GTENT'in dümen müesses üyesi İlhan Bağören, 5G'nin Türkiye'de de dünyada bulunduğu kabilinden sektörel manada şişman etkisinde bırakır yapacağının altını çizerek, "Şu anda Türkiye'nin enformatik ihracatının senede 2-3 bilyon dolar bulunduğunu düşünürseniz kılıç bunu (5G ihracatı ile) 3'e katlamayı hedefliyoruz." dedi.

Turcorn'ların rakamları artıyor

Türk teknoloji şirketleri akıbet devirde elde ettikleri başarılarla birer birer Unicorn-Turcorn (1 bilyon dolar değerlemeye vasıl şirket) olmaya bitmeme ediyor. Oyun şirketlerinden Peak Games almış bulunduğu şişman yatırımla Turcorn olurken, Getir, Trendyol decacorn (10 milyarı dolarlık değerlemeyi aşan şirket) seviyesine ulaştı. Dream Games, Hepsiburada ve akıbet kendisine Insider Türkiye'nin Turcorn kendisine ışıldak yıldızları durumuna geldi.

Türkiye'de akıbet devirde feza emek harcamaları dalında da ehemmiyetli adımlar atıldı. 2018 senesinde Resmi Gazete'de arazi düzlük Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın lansman toplantısı ile 10 hedefini de açıkladı. Programın hedefleri ortada Cumhuriyet'in 100. senesinde Ay'a önce temasın sağlanması arazi alırken, müşterek feza limanı işletmesi ihdas etmek ve uzaya müşterek Türk vatandaşını irsal etmek kabilinden hedefler de bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?