Teknoloji

Türkiye'nin silahları domestik motorlardan kuvvet alıyor

ASELSAN'ın geliştirdiği Sarp, Korkut, Gökdeniz kadar tabanca sistemlerinde, Volkan-II Tank Atış Kontrol Sistemi'nde evcil servo motor ve akım arama çözümleri kullanılıyor.

Türkiye'nin silahları domestik motorlardan kuvvet alıyor
30-10-2021 15:48
Ankara

Türk savunma sanayisi şirketleri tarafından geliştirilip asayiş güçlerinin kullanımına sunulan tabanca sistemlerinde domestik servo motor ve akıntı arama çözümleri kullanılıyor.

AA muhabirinin almış olduğu bilgiye göre, Türkiye'de elektrikli motor üretiminde 60 salname ortak deneyime erbap bulunan WAT Motor Sanayi ve Ticaret AŞ, sınai motorlarla geliştirdiği kabiliyetleri akıbet çağda savunma, otomotiv ve erke kabilinden değişik sektörlerin kullanımına sunmaya başladı.

Savunma ve havacılık sanayisi düşüncesince hususi erek motorlar ve dizge çözümleri geliştiren WAT​​​​​​​ Motor, servo motor ve sürücüler, akıntı arama çözümleri ve dizge tasarımlarıyla Türk savunma endüstrisine işlev veriyor.

Özellikle askeri servo motorlar ve bunların sürücülerine odaklanan şirket, askeri gereksinimler düşüncesince "kuyumcu titizliğinde" işlik ölçeğinde istihsal yapıyor. Askeri vasıtaların tabanca kulelerinin tahrikinde kırılan konumlamaya olanak verici ortak mahsul ailesi oluşturulurken, geliştirilen motorlarla değişik kalibreli kulelerin gereksinimlerini karşılayabiliyor. Bu sayede tabanca sistemleri kırılan konumlama yapıyor ve faziletkâr performansla görevlerini adına getiriyor.

"Avrupalı üreticinin performansının üzerinde başarım alıyoruz"

WAT Motor Ürün ve Projeler Lideri Barış Tuğrul Ertuğrul, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, cazibe motorlarında levent boylu seneler süresince oluşan birikimi 2019 yılından buyana savunma sanayisindeki akıntı arama sistemlerine yönelttiklerini söyledi.

Ülke düşüncesince baş döndürücü ehemmiyet taşıyan, akıbet yıllardaki gelişimiyle alım çalım vesilesi bulunan savunma sanayisini uygulayım bilimi ve altyapılarıyla müzaheret kılmak istediklerini anlatım fail Ertuğrul, şöyleki konuştu:

"Savunma endüstrisine işlev kılmak hem türkiye düşüncesince ortak fariza bununla beraber faziletkâr teknolojili, ilişik kıymetli mamüllerin ortaya çıkması düşüncesince ortak fırsat. 2019 yılından itibaren Türkiye'nin önde mevrut savunma sanayisi kurumlarının hal ortağı, partneri namına fariza yapıyoruz. Bu açıdan lüzum dizaynı savunma sanayisi kuruluşlarına ilgili mamüllerin dizi imalatı gerekse öz Ar-Ge gücümüzü kullanarak gerekseme mahsus ürünleri üretiyoruz. Sistemlerin alkan ortak kağıttan başlayarak ürünlerde kullanımına derece sabık topu topu süreçleri tasarlıyoruz.

Bu açıdan tabanca sistemlerindeki kırılan pozisyonlama sistemlerini çalıştık. Sadece motor tarafında kalmadık, öz sistemlerimizde elektronik de çalıştık. Elektrik motorunun performansının ortaya çıkması düşüncesince süresince gömük yazılımların çalışmış olduğu akıntı arama sistemlerinin faziletkâr performansla yemiş verdiği sistemlerin geliştirilmesi gerekiyordu. Elektronik ekibimizi oluşturduk. Ulaştığımız derece bakımından ibdai elektronik motor sürücülerimizde bildik Avrupalı üreticinin performansının üzerinde başarım alıyoruz. Bunu dizge üstü, yer koşulu ve meydan testlerinde kanıtlamış durumdayız."

Silah sistemlerinin kalbi

Barış Tuğrul Ertuğrul, geliştirdikleri mamüllerin ASELSAN'ın Sarp Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi, Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi, Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Volkan-II Tank Atış Kontrol Sistemi'nde kullanıldığını söyledi.

Ertuğrul, Otokar'ın geliştirdiği Mızrak Uzaktan Komutalı Kule Sistemi'nde de eyleyici setinin elektronikleri ve motorunun tasarım, istihsal ve testlerini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kabilinden hesaplı Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında sınai servo motorlar dair desteklendiklerini dile getiren Ertuğrul, bu desteği kullanarak savunma sanayisinde mahsul ailesi peyda etmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?