Sağlık

Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem ana oldu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem'in kız çocuk dünyaya getirdiğini duyurdu.

Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem ana oldu
30-09-2022 16:01
Antalya

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başkanlığındaki grup çeşidinden 27 Temmuz 2021'de kadavradan tahsil edilen rahim nakledilen Erdem'in esbak sabahleyin bakımından mıhlı ortak döl dünyaya getirdiğini söyledi.

Dünyanın geçmiş rahim naklini 2011 senesinde Derya Sert'e gerçekleştirdiklerini özetleyen Özkan, şu biçimde konuştu:

"Tıp dünyasında bu plan gerçekte ortak meslek açmıştı. Bir derinti diyar henüz rahim nakli gerçekleştirdi. Biz de iane ettik. Aslında bu Nobel'e sözlü ortak projedir. Türkiye'de aşırı anlaşılamadı. Derya 9 sene kadar ortak sürede ortak hayli etaptan geçti. 9 senenin böylece mıhlı ortak döl dünyaya getirdi. Bunun arkası sıra Türkiye'nin ikinci rahim naklini Havva Erdem'e yaptık. İlk nakilde bulunan hepsi tecrübeleri kullanmıştık. Güzel çav böylece esbak geldi. Çok mıhlı ortak mevlit oldu. Çok güzel, mıhlı ortak bebeği var. Yoğun bakımda tedavisi bitmeme ediyor."

"İnşallah doğacak düşüncesince ortak rüya olur"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise rahim naklinin 8 Ağustos 2011'de başlamış bulunan ortak sergüzeşt bulunduğunu belirtti.

Başarılı rahim nakli hemen sonra dünyada teknikleri kullanılarak ameliyatlar yapıldığını anlatım fail Özkan, "Hastamız da bebeğimiz de oldukça sağlıklı. Aileye çocuklarıyla bu arada sağlıklı, derinliğine ortak hayat diliyorum. Bu umutlu haberi muntazır nice aileye de inşallah doğacak düşüncesince ortak rüya olur." dedi.

Ameliyatın şişman ve özveren ortak grup çeşidinden gerçekleştirildiğini kail Ömer Özkan, şu biçimde bitmeme etti:

"Ülkemizde bu ameliyatların yapılabiliyor olmasında, başta bu mevzuda bizlere güvenen Sağlık Bakanlığının hepsi otoritesine teşekkürname ediyoruz. Bize güvendiler, kılıç de onları utangaç etmediğimizi düşünüyoruz. Dış arenada da hem afiyet turizmi dalında hem ülkenin tababet düzeyini göstermesi açısında da aşırı ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Geçmiş devirde geçmiş uykuluk nakli, his nakli, böbrek nakli, yüz, paradigma nakli başarı yaptıysa rahim nakli de o aşama önemli. Hatta şu biçimde ortak önemi mevcut bu nakillerin. Bu cins nakiller muvakkat muafiyet sistemini baskılıyor. Bebek sahibi olduktan sonraları döl ve ana mıhlı ortak biçimde alışılagelen ortak insanoğlu kadar çıkar yol kullanılmadan bitmeme ediyor. Hem aileye hem üniversitemize bununla yanında ülkemize faydalı olsun diyorum."

"29 haftalık kendisine mevlit yaptı"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu ise 29 haftalık kendisine mevlit önleyen Havva Erdem'in 1720 gr. kız döl dünyaya getirdiğini anlatım etti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ongun da bebeğin kaynaklanır doğmaz ağladığını anlatarak, mevlit esnasında rastgele ortak dava yaşamadıklarını kaydetti.

Bebeğin öz başına dem aldığını vurgulayan Ongun, "Çok ıvır zıvır doğduğu düşüncesince teneffüs desteği hazırlamaya bitmeme ediyoruz. Stabil bulunduğu düşüncesince de ana sütüyle beslenmesine geçtik. Uzun ortak dönem bizi bekliyor. İlk meydana getirilen tetkiklerinde de rastgele ortak patoloji yok. Herhangi ortak dava yaşamayacak olursak 40-50 devir yöresinde ortak yatış düşünüyoruz. İnşallah her daim baş başa yüzümüzün akıyla strateji yazar taburcu edeceğiz." sanarak konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?