Yaşam

Türkiye'nin en şişman adası 'damla sakızı' üretim merkezi oluyor

Sakız Adası ile İzmir'in Çeşme kazasının ortak bölümünde üretimi meydana getirilen sakız ağacı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanmakta olan plan kapsamında Gökçeada'da 30 dekar bölgede yetiştirilmeye başlanacak.

Türkiye'nin en şişman adası 'damla sakızı' üretim merkezi oluyor
24-12-2021 14:14
Çanakkale

Türkiye'nin en iri adası Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde sakız ağacından damla sakızı üretimine başlandı.

Ege Denizi'nin kuzeyindeki ehemmiyetli gezim destinasyonlarından 297 kilometrekare beniz ölçümüne eş Gökçeada, kültürel varlıkları ve katıksız zenginliklerinin birlikte randıman zamanlarda tarımıyla da öne çıkıyor.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanmakta olan "Ada Rüzgarında Lezzetli Damla Sakızı Projesi" kapsamında adada sakız ağacından damla sakızı üretecek 27 üretici, 1490 fidanı 30 dekar bölgede toprakla buluşturacak.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, AA muhabirine, projenin huzur ayağını 2018 senesinde adanın mahsus noktalarına sakız plantasyonu kurarak başlattıklarını söyledi.

Gelişiminin elleme bulunduğunu belirledikleri sakız ağacının, başta yıldız rüzgarına kapalı, az buçuk henüz güneye icra vekili yerlerde yetiştiğini gözlemlediklerini tamlayan Eren, "Geçen sene da bunun üstüne demonstrasyonları kurduk. Bakanlığımız projeyi akıllıca görmüş oldu ve onayladı. Bize birlikte muhassasat ayrıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile amut üretimi düşüncesince anlaştık. İzmir Çeşme'de enstitümüzün yetiştirdiği fidanlarımızı konfirmasyon aldık ve Gökçeada'ya getirdik." dedi.

Eren, ilçeye getirilen 1490 damla sakızı ağacı fidanının üreticiler çeşidinden toprakla buluşturularak üretim etabına geçileceğini anlattı.

Arazi tarzı ve arazi analizlerinin yapıldığını, amut dikimi ve bakımı dair üreticilere terbiye verildiğini bildiren Eren, şöyleki konuştu:

"Damla sakızı yada sakız ağacı yerine tanıdık ve maruf bu mahsul başta Yunanistan'dan ithal ettiğimiz birlikte ürün. Türkiye'de ise Çeşme'de derin birlikte sakız ağacı plantasyonu var. Burada buğulu ağaçlar var. İnşallah tığ bundan ahir süreçte projemizi bitmeme ettirip Gökçeada ilçemizde de ağırbaşlı birlikte sakız ağacı plantasyonu oluşturacağız. Burası başta gezinsel birlikte ilçemiz bire birlikte zamanda. Buraya mevrut ziyaretçilerimiz sakız ağaçlarını görebilecekler. Ayrıca ülkemizin damla sakızı ihtiyacına da ağırbaşlı birlikte ulama sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca tığ bu projeyi hazırlarken başta birlikte numara dershane ekincilik arazilerini değil aykırı ekincilik arazisi dediğimiz, henüz ilkin ekilip dikilmeyen ruhsuz haldeki ekincilik arazilerinde sakız ağacı fidanlarımızı diktiriyoruz. Böylelikle ruhsuz ekincilik arazilerini de tarıma kazandırmış oluyoruz."

Deneme üretiminde 50 fidandan 48'i tuttu

Organik Tarım Koordinatörü ve Ziraat Mühendisi Muharrem Serttaş da Gökçeada'nın, ikliminin ve havasının elleme bulunduğunu dile getirdi.

Ada tarımında mantar hastalığı hastalığı hastalıklarının görülmediğini vurgulayan Serttaş, "20 senedir Gökçeada'da ekincilik yapmaktayım. Çok memnunum ve mutluyum. Gökçeada değme devir ilklere kaşe basacak birlikte ada ve birlikte coğrafya. Çünkü su kaynakları kendiliğinden yeterli, arazi yapısı aşırı güzel, iklimi aşırı güzel. Bilhassa rüzgarının sakız ağacına aşırı hayır olacağını düşünüyoruz. Çünkü sakız ağacının sakızı, yaşamış bulunduğu stres ile elde ediliyor. Çok birlikte tomar rüzgara sunulan kalacağı düşüncesince mukteza stresi yaşayacağını ve nitelikli sakız vereceğini beklenti ediyoruz. Bu manada adadaki üreticiler yerine ehemmiyetli birlikte randıman alacağımız kanaatindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Gökçeada'nın huzur üreticilerinden Uğur Sönmezışık ise denemelere 2018'de 50 fidanla başladıklarını, bunlardan 2'sini kem verdiklerini belirtti.

Özellikle güzeşte sene sakız veriminin aşırı elleme bulunduğu bilgisini paylaşan Sönmezışık, "Tatlılarımızda, kahvelerde, kurabiyelerde kullandık. İhtiyaçlarımız olağandan karşılandı. Aroması da hakkıyla oldukça iyi. Bunu Zeytinli köyünde sakız muhallebisi özne yetiştirici arkadaşlarımızın ürünlerinde imtihan ettik. Sonuç oldukça başarılıydı. Muhallebiyi yiyici Rum ihvan aşırı beğendi. Çünkü onlar burada kullandıkları ürünleri Sakız Adası'ndan getiriyorlar. Onlar da gördükleri randıman karşısında bahtiyar oldular." diyerek konuştu.

Üreticilerden Ali Baki Usta da adanın eski kültürünün geleceğe taşınmasında sakız ağacının aşırı ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

Devletin bu konudaki desteklerini ve kendilerine sağlamış bulunduğu olanakları aşırı önemsediğini özetleyen Usta, "Biz aşırı heyecanlandık. Buna korumak düşüncesince fidanlarımızı konfirmasyon aldık. Dikime ve üretime başlıyoruz. İnşallah Gökçeada çelimsiz müddet ortamında sakız üretimiyle de anılacak." ifadesini kullandı.

Tepeköy'de canlı Alexandra Şaşırmaz ise zeytin koz ve bademden sonraları adanın sakız ağacıyla buluştuğunu, üretime katkıda bulunmaktan mevki duyduğunu kaydetti.

Gökçeada Dereköy Şahinkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Azmi Nafi Uygun, adadaki dünkü üretim faaliyetinin değerli sonuçlanmasını dilek ederek, ilçenin çelimsiz müddette ehemmiyetli birlikte üretim merkezi ve bellik biçimine dönüşmesini beklediklerini anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?