Teknoloji

Türkiye'nin 8'inci uydusu uzayda

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden birisi bulunan Türkiye'nin canlı uydu sayısı, sabahleyin saatlerinde kalburüstü müşterek biçimde fırlatılan Türksat 5B'nin yörüngesine oturtulmasıyla 8'e yükselecek.

Türkiye'nin 8'inci uydusu uzayda
19-12-2021 11:14
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü rasat (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) edinmek neredeyse enerjik 7 uydusu bulunuyor.

Türksat 5B'nin uzay yolculuğu başladıCumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizin en çelimli ve en efdal kapasiteli haberleşme uydusu bulunan Türksat 5B'yi uzaya fırlattık

Türkiye'nin önceki haberleşme uydu denemesi bulunan Türksat 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatıldı fakat rokette meydana mevrut aksaklık dolayısıyla 12 dakika 12 saniye sonradan okyanusa düştü. Uydu teknolojilerine yatırımlarına bitmeme fail Türkiye, 10 Ağustos 1994'te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldı.

Bu uyduların peşi esna Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları uzaya gönderildi.

AIRBUS D&S kabilinden istihsal süreçleri ve sınav evreleri tamamlanan Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ise 2017'de imzalanan anlaşma sonrası bu firmanın Fransa'nın Toulouse şehrindeki tesislerinde imal edilmeye başlandı. Türksat 5A, 8 Ocak'ta uzaya güzel biçimde fırlatıldı.

Türksat 5B uydusu da zaman SpaceX firmasının ABD-Florida'da mevcut Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya yollandı. Falcon 9 roketiyle güzel biçimde uzaya fırlatılan Türksat 5B'den önceki çevir sesi alındı.

Tamamen elektrikli tepi sistemine ehil Türksat 5B'nin, istasyonlar eliyle tamamı mahrek ve ast manzume araştırmaları gerçekleştirilmesinin peşi esna mayıs-haziran zamanında "42 basamak doğu" boylamındaki yörüngesine yerleşmesi bekleniyor.

Türkiye'nin uydudan genel ağ kapasitesi 15 kattan ortak tomar artacak

Türksat 5B ile Türkiye'nin uydudan genel ağ kapasitesi Ka-Bant sebebiyle 17 katın üstünde artırılmış olacak.

Türksat 5B, Türkiye'nin beraberinde Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve benzeyen bitişik topraklarını içeren açık ortak tazammun dalında iş verecek.

5B, çakılı uydu servis dershane uyduları Türksat 4A ve 4B'ye mucibince minimum 20 kıvrım ortak tomar sığa verimliliği mevcut efdal velut uydu kategorisinde arazi alıyor.

Sıra Türksat 6A'da

Türkiye’nin en ehemmiyetli projelerinden evcil haberleşme uydusu Türksat 6A'nın imal emekleri da çabucak bitmeme ediyor. Uydunun kullanılacak bulunan ast sistemleri, uydu arazi istasyonu ve yazılımları ulusal imkanlarla geliştiriliyor.

Türksat 6A’nın mühendislik modeli takım ve manzume üretimi tamamlanırken manzume seviyesi testleri Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde bitmeme ediyor.

Uçuş modelinin de takım üretimi tamamlanırken manzume bütünleşme hazırlıkları sürüyor. Mühendislik modelinin manzume seviyesi testleri tamamlanmasından sonradan ise pervaz modeli bütünleşme ve testlerine bitmeme edilecek. Türksat 6A haberleşme uydusunun 2023'te uzaya fırlatılması öngörülüyor.

Türkiye'de tasarlanıp imal edilen önceki rasat uydusu RASAT

RASAT arazi rasat uydusu, TÜBİTAK Uzay'ın BİLSAT'ın peşi esna ikinci açıktan kavrama uydusu oldu. Türkiye'de tasarlanıp imal edilen önceki arazi rasat uydusu bulunan RASAT, 17 Ağustos 2011'de Rusya'dan fırlatıldı.

RASAT uydusu, dizayn ömrü 3 sene bulunmasına karşın 17 Ağustos 2021 bakımından yörüngede 10'uncu yılını başarıyla tamamladı.

Söz konusu uydu, güneşe senkronik dairevi yörüngede 700 kilometre irtifada bulunuyor, 7,5 m. siyah-beyaz, 15 m. baş döndürücü bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek kamerayla fariza yapıyor.

Yeniden görüşme tarihi sayı farkı 4 gündüz bulunan RASAT, 3 eksende arama edilebiliyor. Her ortak söve görüntüsünün boyutları 30x30 kilometre bulunan uydudan 960 kilometre uzunluğuna genişliğinde sığır şeridi fon alınabiliyor.

Proje kapsamında, uydu montaj, bütünleşme ve sınav laboratuvar büyütülürken uydu tasarım, istihsal ve sınav hikayelerinde 100'den ortak tomar bilirkişi yetiştirildi.

Göktürk-1 uydusu

Türk Silahlı Kuvvetlerinin erek istihbaratına müteveccih uydu görüntüsü ihtiyacını istikbal etmek amacıyla imal edilen Göktürk-1 uydusu 2016'da uzaya fırlatıldı.

Alçak yükseklik evren yörüngesine oturan uydu, amme kasıntı ve kuruluşları düşüncesince mevki ve yapılaşmanın izlenmesi, zirai toplam ürün tespiti, belediyecilik uygulamaları, uç kontrolü ve kadastro faaliyetleri kabil nice bölgede açıktan kavrama görevleri yapabiliyor.

Coğrafi kısıt olmadan hayattaki rastgele ortak yerde his düşüncesince tasarlanan 0,50 m. çözünürlüğünde bulunan uydunun ömrünün 7 sene olması öngörülüyor.

İlk efdal çözünürlüğünde bulunan his ve rasat uydusu Göktürk-2

Türkiye'de ibdai namına geliştirilen önceki efdal çözünürlüğünde bulunan his ve rasat uydusu Göktürk-2, 2012'de kaynaklanan fırlatma operasyonuyla fariza yörüngesine yerleştirildi.

Göktürk-2, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ iş ortaklığı kabilinden imzalanan anlaşma kapsamında üretildi.

Uyduyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve hususi namına Hava Kuvvetleri Komutanlığının gerekseme duyduğu erek istihbaratı ile dijital ve coğrafi data üretimi sağlanıyor. Ayrıca öbür amme kurum/kuruluşları ile darülfünun ve araştırı kurumlarının uydu görüntüsü hevesleri karşılanıyor.

Yüksek yerlilik oranıyla imal edilen ve 2,5 m. çözünürlüğe ehil rasat uydusu, Türkiye'nin savunma, çevre, şehircilik, ekincilik ve ormancılık sahalarında ehemmiyetli gereksinimlerine yanıt veriyor.

Söz konusu uydu, kestirmece 640 kilometrelik ortak şeridin görüntüsünü ortak tane geçişte indirebilecek genişliğinde efdal çabuk data haberleşmesine ehil bulunuyor.

Dünyanın gelişigüzel yerinden fon kabul etme ve haberleşme konisi ortamında transfer yeteneğine ehil uydu, evren etrafındaki ortak turunu kestirmece 98 dakikada tamamlıyor.

Göktürk-2 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine müteveccih teknoloji, bilirkişi insanoğlu gücü ve enfrastrüktür geliştirilmesi, amme kasıntı ve kurumlarının rasat ve araştırı ihtiyaçlarının ulusal olanak ve yeteneklerle karşılanması hedeflendi.

Gelinen noktada, TÜBİTAK Uzay ve TUSAŞ içerisinde gelecekteki uydu planlarında fariza takanak bilirkişi insanoğlu gücü yetiştirilirken uydu ve takım seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, bütünleşme ve sınav faaliyetlerine müteveccih enfrastrüktür ve yetenekler kazanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?