Ekonomi

Türkiye'nin 11 maaş yaş meyve sebze ihracatının tahminî 5'te 1'ini üzüm ve domates

Türkiye'nin ocak-kasım çağında gerçekleştirdiği 2 bilyon 673 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 500 milyon dolardan ilavesi üzüm ve domatesten elde edildi.

Türkiye'nin 11 maaş yaş meyve sebze ihracatının tahminî 5'te 1'ini üzüm ve domates
15-12-2021 11:23
Mersin

AA muhabirinin, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, güzeşte yılın ocak-kasım devrinde 2 bilyon 324 milyon dolarlık döviz getirisi sağlayıcı yaş meyve sebze ihracatı, bu yılın ayrımsız devrinde yüzdelik 15 artışla 2 bilyon 673 milyon dolara ulaştı.

Ocak-kasım devrinde 1 bilyon 163 milyon dolarlık meyve, 768 milyon 582 bin dolarlık sebze, 723 milyon 934 bin dolarlık turunçgiller ve 16 milyon 724 bin dolarlık çay ihraç edildi.

Bu devre meyvede üzüm, sebzede ise domates aut satımda zirvede arazi aldı.

Yılın 11 ayında, güzeşte yılın ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 33 çoğalma kaydedilen üzüm ihracatı 191 milyon 952 bin dolar namına gerçekleşti.

Domates aut satımı da güzeşte yılın ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 13 artışla 314 milyon 811 bin dolara ulaştı.

Üzüm ve domates, yaş meyve sebze ihracatında 506 milyon 763 bin dolarla aut satımı "sırtlayan" dü mahsul oldu.

Ocak-kasım devrinde meyvede üzümü, kiraz, şeftali, elma ve nar, sebzede ise domatesi, biber, kabak, salatalık ve kumpir izlem etti.

"Raf ömrü derinlemesine mahsulat istihsal etmek gerekiyor"

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, AA muhabirine, ihracatta çeşitliliğin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Bu sene ihracatta üzüm ve domatesin ön planda bulunduğunu özetleyen Sin, şöyleki konuştu:

"Yaş sebze meyve ihracatında mahsul çeşitliliği düşüncesince nitelikli ve insanoğlu sağlığına yaraşır, izlenebilir mahsul istihsal etmek durumundayız. Bu hazırlık zincirinin devamlılığı düşüncesince elimizdeki pazarları koruyarak hesabına koymamız gerekiyor. Özellikle narenciyede olsun, sebzede olsun dünyada toy enva üretiliyor. Bu hava şartlarına dayanıklılığı açısından aroması, hazzı ve en önemlisi sergen ömrü derinlemesine mahsulat istihsal etmek gerekiyor. Türkiye'de de bu icraat var. Üniversitelerle görüşerek, üniversitelilere de dayanak noktası vererek toy enva dair ve sergen ömrü uzun, aroması da bildirme gören mahsulat üstünde çalışmalarımız bitmeme ediyor."

Türkiye'nin kaba çekirdekli mahsulat dair da elleme olduğuna yer veren Sin, "Mersin'den Hatay'a denli Amik Ovası'nda akıbet zamanlarda kaba çekirdeklerimiz doğrusu şeftali, nektarin, sarıerik ve erik üretimi var, bu dobra çeşitlerle dünyanın gelişigüzel ülkesiyle rakiplik edebilecek durumdayız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?