Sağlık

Türkiye'de herhangi bir sene 100 bin dolayında tulum bebek tedavisi yapılıyor

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Genel Koordinatörü Prof. Dr. Timur Gürgan, "Şu anda Türkiye'de 150'nin üstünde tulum bebek merkezi var. Türkiye'de senede 80 ile 100 bin dolayında tulum bebek tedavisi yapılıyor." dedi.

Türkiye'de  herhangi bir sene 100 bin dolayında tulum bebek tedavisi yapılıyor
19-11-2022 18:06
Kahramanmaraş

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Genel Koordinatörü Prof. Dr. Timur Gürgan, "Şu anda Türkiye'de 150'nin üstünde tulum bebek merkezi var. Türkiye'de senede 80 ile 100 bin dolayında tulum bebek tedavisi yapılıyor. Bu aşırı şişman birlikte nicelik ve Sağlık Bakanlığı çeşidinden denetlenen birlikte sistem." dedi.

Akdeniz Ülkeleri Üreme Cemiyeti Kurucu Başkanı da bulunan Prof. Dr. Gürgan, hususi birlikte hastanede hizmete giren tulum bebek merkezinin açılışı düşüncesince geldiği Kahramanmaraş'ta AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Gürgan, dünyada evvela tüp bebeğin 1978'de İngiltere'de, Türkiye'de ise 1988'de Ege Üniversitesi'nde dünyaya geldiğine dikkati çekerek, proses içinde değişen teknolojinin gelişmesiyle tulum bebek tedavisinde de ehemmiyetli adımlar atıldığını söyledi.

Dünya çapında bu bölgede ehemmiyetli merkezler bulunduğunu tamlayan Gürgan, şunları kaydetti:

"Şu anda dünyanın rastgele yanına yaygın binlerce tulum bebek merkezi var. Kaliteli görev görüyorlar. Avrupa Üreme Cemiyeti çeşidinden kestirmece 2-3 yıl evvela 10 milyonuncu bebek kutlanıyordu. Şu anda o derece çabuk halde artıyor ki kestirmece namına 15 milyon derece çocuğun evren çapında bu tedavilerle doğduğunu biliyoruz. Çünkü bundan sonra anca birlikte bilinçlilik halini aldı ki tulum bebek tedavileri nispetle basitleştirildi ve dünyaya yayıldı. Türkiye'deki boyut da Avrupa ayarındadır. Şu anda Türkiye'de 150'nin üstünde tulum bebek merkezi var. Türkiye'de senede 80 ile 100 bin dolayında tulum bebek tedavisi yapılıyor. Bu aşırı şişman birlikte nicelik ve Sağlık Bakanlığı çeşidinden denetlenen birlikte sistem. Ülkemizde uygulayım namına bütünü bire birlikte ölçüde olmasa fark aşırı kıymetli merkezler var. Ondan çevre de hamilelik oranları enikonu iyi."

Son senelerde Türkiye'de enikonu ehemmiyetli sağlık yatırımlarının yapıldığını anlatım fail Gürgan, "Türkiye'deki tulum bebek teknolojisi şu anda güzel aşamada. Giderek de standardını yükseltiyoruz. Dernek ve üniversiteler namına eğitimlerimiz var. Bazılarının hâlâ iyiye gitmesi lazım." niteleyerek konuştu.

Gürgan, Türkiye'deki tedavinin hem görev kalitesi bununla birlikte başarısıyla ön plana çıktığını vurgulayarak, "Yurt dışından Türkiye'ye gelenler var. Oldukça ehemmiyetli sayıda geliyorlar." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?