Sağlık

Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite

Uzmanlar kabilinden kesif pıtrak dile getirilen ve topu topu dünyanın en ehemmiyetli esenlik sorunlarından birisi bulunan obezite ile ait Diyetisyen Dilem İrkin Koçan bundan sonra Türkiye'de her 4 çocuktan birinin obezite bulunduğunu söyleyerek, “Bu nedenle er yeni yetmelik oranları da

Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite
28-01-2022 10:04

Beslenme alışkanlıkların değişmesi müheyya gıda, sezon dışı ürün ve göveri tüketimi, ölülük kadar nice sebeple ortaya çıkan aşırı kiloluluğun etmen bulunduğu afiyet problemleri saymakla bitmiyor.

Tüm evren nüfusunu afiyet açısından menfi etkileyen obezite ile ait ehemmiyetli uyarılarda mevcut Beykent Üniversitesi Hastanesinden Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, Türkiye'de ilkin akıbet 10 senedir hem çocuklarda tıpkı zamanda yetişkinlerde obezite görülme sıklığının baş döndürücü borda bordaya tomar arttığını ve bundan sonra her 4 çocuktan 1'inin obezite bulunduğunu vurguladı.

Diyetisyen Dilem İrkin Koçan başkaca aşırı kiloluluğun yetişme ve evolüsyon hormonlarını menfi etkilediği düşüncesince evlatların er yaşta ergenliğe girdiğini söyledi.

“Büyüme ve evolüsyon hormonları menfi etkileniyor”

Son dü senedir da pandemi dolayısıyla rakamların elan da arttığını tabir fail Dilem İrkin Koçan, “Amerika'da işlenmiş akıbet dü salname çalışmalarda çocuklarda şeker hastalığı görülme sıklığının normalin dü katına çıkmış bulunduğu görüldü. İngiltere'de de yüzdelik 10'dan yüzdelik 14'e çıktı. Türkiye'de ise her 4 çocuktan 1'iobezite sorunu ile erinç karşıya” dedi. “Çocuk obezitesinde en baş döndürücü karşılaştığımız problemlerden bir tanesi de er ergenlik” niteleyerek yetişme ve evolüsyon hormonlarının menfi etkilendiğini aktaran Koçan laflarına şu biçimde bitmeme etti;
“Mesela nesil yağlanmasına ilişkin namına evlatların boyu uzamıyor. Ne efsus ki obezite, er ergenlikle beraberce yetişme ve gelişmeyi de menfi namına etkileyebiliyor. Bunun yanı esna uykuluk yağlanmasına insülin direnci de zevcelik ediyor. Hem dünyada hem Türkiye'de bu nedenlerle insan 2 şeker hastalığı dediğimiz şeker hastalığı türünde de ağır borda bordaya çoğalma var.”

Çocuğunuza verdiğiniz extra vitaminlere dikkat

Ekstra sunulan vitaminlerin de obeziteye hastalık olduğuna ilgi çekici Koçan ayrıca, “Son senelerde yiyecek alışkanlıklarından ötürü oranlar her sene artıyordu lakin pandemi ile beraberce bunu ne tetikledi derseniz şayet ölülük diyebiliriz. Kötü tagaddi elhak zeminde var, paketlenmiş gıda, abur cubur, asitli içereceklerin tüketimi ne efsus ki baş döndürücü borda bordaya tomar arttı lakin yanında ölülük de zevcelik etti. Yine ayrımsız biçimde hab düzenin bozulması da borda bordaya hastalık namına karşımıza çıkıyor. Çocuk uyurken büyür neticede lakin evlatların evde olma süreci ile bu arada dirim bilimsel saatleri bozuldu. Gece geç saatlerde yatmalar da yetişme hormonunu menfi etkilediği düşüncesince obeziteyi tetikledi. Öğün düzensizlikleri, karbonhidrat ağırlıklı tagaddi ve ana babalar kabilinden şuursuzca makbul vitaminler, supplementler bunlar da ne efsus ki iştahı tetikleyen ve kilogram almasına etmen bulunan şeyler namına karşımıza çıktı. Çocuğunuz her gıda grubundan tam ölçüde tüketiyorsa, extra vitamin almasına icap yok. Varsa elhak hekiminiz size dayanak noktası olacaktır” halinde konuşarak meydana getirilen yanlışları hatırlattı.

Anne ve ağababa ne yerse çocuk da onu yer

Çocuklar düşüncesince metin tagaddi ve yetişme düşüncesince neler yapılması gerektiği dair da önerilerde mevcut Koçan bunun düşüncesince en şişman misyonun ana ve babalara düştüğünü söyleyerek, “Daha borda bordaya tomar körpe ve mevsiminde göveri ürün tüketelim. Ev yoğurdu yedirmeye behemehâl ihtimam gösterelim. Protein olarak, balığın haftada minimum dü kez zevcelik etmiş bulunduğu tavuk, köfte, al ve parafin etin muvazeneli namına dağıldığı borda bordaya tagaddi örüntüsü olmalı. Abur cubur namına da tercihimiz ev inşası sağılan ve yemişli tatlılar olsun. Paketli besinleri lütfen evlerimize sokmayalım. Burada gösteriş manken namına ana babalara şişman fariza düşüyor. Eğer siz tüketiyorsanız evladınız sizi gösteriş manken alacaktır. Mutlaka derneşik kahvaltı, geceleyin ezanı ailenin bu arada aşındırmak yediği öğünler olsun ki küçüklere metin ve fazlalık yiyecek akımları kazandıralım. Ayrıca çocuklarımızı cereyan etmeye yönlendirmeliyiz. Belki okulun içerisinde yapılacak borda bordaya fiziki etkinlik yahut spor branşına refakat geçirmek tek bilinçlilik olmasa caba karı bireyleriyle çıkıp gidiş yapmak, en çirkin evde tablet, elektronik beyin yahut cep telefonundan az buçuk ırak tutarık lüp süresince caba dubara oynasa metin borda bordaya ulama elde etmiş oluruz” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?