Sağlık

Türkiye’de hayvandan insana organ nakil düşüncesince düğmeye basıldı

Türkiye'nin geçmiş beniz nakli, koşa dizi ve dünyanın geçmiş meşime naklini özne Prof. Dr. Ömer Özkan, nice naklin birlikte hayvandan insana nakilin araştırılacağı Bilim Vadisi tekvin etmek düşüncesince enfrastrüktür girişimlerini yaptıklarını duyurdu.

Türkiye’de hayvandan insana organ nakil düşüncesince düğmeye basıldı
17-12-2022 17:06

Türkiye'nin önceki yüz, ikiz saf ve dünyanın önceki meşime nakline imza atan ekibin başındaki Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahı Prof. Dr. Ömer Özkan, hayvandan insana nakil düşüncesince tetkikat gerçekleştirmek kıl payı girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Bilim vadisi peyda etmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın bilgisi kadar desteklerimizi aldık. Hatta ihalesi de oluşturuldu. Bununla ilgilendiren ast bina oluşturmuşken, bu çalışmanın içinde toprak takanak kullanmakta olanları da buraya yerleştirmeye çalışıyoruz. Ana teması araştırı dair olacak. Bir domuzun kalbini alıp nakledemiyorsunuz yayımcı ancak bunu elbette yapacaksınız yada mevzun sıfır müşterek dokuyu elbette mevzun duruma getirebilirsiniz kıl payı icraat yapılacak" dedi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise "Evet klinikte muhteşemiz ancak laboratuvar çalışmalarını hızlandırmamız gerekiyor. Çok geride kalıyoruz ve şayet treni kaçırırsak, devir bizim yanımızda olmayacak" ifadelerine toprak verdi. Türkiye'de önceki organ naklini meydana getiren Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu anısına Akdeniz Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği, Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği kabilinden Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu düzenlendi. Antalya'da müşterek otelde başlamış olan sempozyumda organ ve nesiç nakli, acemi evlat verici cerrahisi perfüzyon teknikleri, İmmunoloji, böbrek, karaciğer, önsezi nakli kıl payı konuların ele alındı.

“5 bin 216 böbrek, 744 karaciğer, 115 önsezi ve 12 nesiç nakli gerçekleştirildi”

Sempozyumun açım töreninde mütekellim Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan , organ nakillerinde üniversitenin müşterek bellik biçimine geldiğini söyledi. İlk başlamış olan organ aktarımı dalgasının gayrı nakillerle büyüdüğüne ayraç fail Özkan, “40 yılda 5 bin 216 böbrek, 744 karaciğer, 115 önsezi nakli ve 12 adet muhtelit nesiç nakliyle taçlandırıldı. Bu kadro işi ve bu müşterek zincir” dedi.

“Treni kaçırırsak, devir bizim yanımızda olmayacak”

1 ay ilkin ABD'ye gittiğini ve oradaki emekleri kıskandığını tabir fail Özkan, “Biz organ naklinde göz kamaştırıcı müşterek ülkeyiz ancak hala resourcede olmamız lüzum yerde değiliz. Bundan ahir proses hayvanlardan şahıslara olacak nakillere gidiyor. Bunda az buçuk art kaldık açıkçası. Ömer ve Bülent hocamızla bu arada müşterek dü projemiz oldu. 2 gündür Ankara'daydık ve en yukarı dozaj görüşmeler yaptık. Sağlık Bakanlığı ve hükümetin desteği olmaksızın gerçekleştirmek beklenen değil. Destekleyeceklerini tabir ettiler ve baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Evet klinikte muhteşemiz ancak lütfen laboratuvar çalışmalarını hızlandırmamız gerekiyor. Çok geride kalıyoruz ve şayet treni kaçırırsak, devir bizim yanımızda olmayacak” niteleyerek konuştu.

“Genetik ve immünolojik icraat yapacağız”

Türkiye'nin önceki yüz, ikiz saf ve dünyanın önceki meşime nakline imza atan ekibin başındaki Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Ömer Özkan, sempozyumun önemine özen çekerek, “Alanında uzman, bu mevzuda tecrübeli, iklim içi ve yurtdışından ehemmiyetli şahıslar bu görüşmede toprak aldı. Nakilde bu günlerde ne durumdayız, gelecekte neler yapılacak, geride kalmayalım. Bununla ilgilendiren vurgulamaları hazırlamaya çalıştık” dedi.
Laboratuvar çalışmalarına bedel hasretmek icap ettiğinin altını çizen Özkan, kişilerin organ nakillerine ihtiyacının bulunduğunu ve bunu organ havuzu yada kadavra kıl payı dü seçenekten yapılabildiğini söyledi. “Organ havuzu az, ya canlıdan gerçekleştirmek zorundayız yada kadavradan” diyen Özkan, “Bunları elbette arttırabiliriz? Organ üretilebilir mi gelecekte? Ya da bambaşka canlılardan yahut bambaşka muhtelif bu organların ömürleri uzatılabilir mi? Nakil ettiğiniz dokular düşüncesince de ilaçlar kullanıyorsunuz, bu ilaçların taraf etkilerini azaltabilir miyiz, bunlarla ilgilendiren icraat gerçekleştirmek gerekiyor. Bulduğunuz organı dobra değerlendirmek, bulamıyorsanız da bunların alternatiflerine neler olabilir. Dünyada duyuyoruz, hayvanlardan şahıslara organ aktarımı kıl payı mevzular var. Bununla ilgilendiren henüz baş döndürücü er dönemde. Bu incelemelerde çabucak cerrahi ve büyük yerine değil, moleküler kurda tetkikat gerçekleştirmek gerekiyor. Genetik ve immünolojik icraat yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Yoğun müşterek halde çalışıyoruz”

Son yerine Sağlık ve Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini ve üniversitede Bilim Vadisi halletmeye çalıştıklarını aktaran Ömer Özkan, “Cumhurbaşkanımızın bilgisi kadar desteklerimizi aldık. Hatta ihalesi de oluşturuldu. Bununla ilgilendiren ast bina oluşturmuşken, bu çalışmanın içinde toprak takanak kullanmakta olanları da buraya yerleştirmeye çalışıyoruz. Hem yurtiçinden hem yurtdışından destekleri oluşturmamız gerekiyor. Yoğun müşterek halde çalışıyoruz. Ana teması araştırı dair olacak. Bir domuzun kalbini alıp nakledemiyorsunuz yayımcı ancak bunu elbette yapacaksınız yada mevzun sıfır müşterek dokuyu elbette mevzun duruma getirebilirsiniz kıl payı icraat yapılacak. Bunun düşüncesince ast yapıyı oluşturmamız gerekiyor. Bilimin rastgele etabında bulunduğu kıl payı bunu da boşlama etmemek gerekiyor” dedi.

Suat Metin - Fırat Demir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?