Ekonomi

Türkiye şubatta 255,6 milyon dolarlık yaş sebze meyve ihraç etti

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, Türkiye'nin küçük ay ayında 255,6 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç ettiğini bildirdi.

Türkiye şubatta 255,6 milyon dolarlık yaş sebze meyve ihraç etti
16-03-2022 15:22
Mersin

Akdeniz İhracatçı Birliklerinden meydana getirilen açıklamaya göre, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan meydana gelen gelişimleri görmek ve mesail düşüncesince düşünüm çıkmak amacıyla Sin ve dış satımcı şirket temsilcileri birlikte araya geldi.

Sin, buradaki konuşmasında, Ukrayna ve Rusya'nın yaş meyve ve sebze ihracatında Türkiye düşüncesince ehemmiyetli konumda bulunduğunu belirtti.

Sektörün küçük ay ihracatına bağlı bilgelik sağlayan Sin, "Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatı küçük ay ayında güzeşte senenin bire birlikte zamanına uyarınca yüzdelik 2 artışla 255,6 milyon dolara ulaştı. İhracatımızda yüzdelik 26 düşme ve 58,7 milyon dolarla Rusya birinci, yüzdelik 21 çoğalma ve 24,7 milyon dolarla Romanya ikinci, yüzdelik 34 çoğalma ve 19,5 milyon dolarla Ukrayna üçüncü oldu." ifadelerini kullandı.

Sin, dü diyar arasındaki savaşın etkilerinin en organ indirilmesi düşüncesince seferber olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Rusya ve Ukrayna pazarlarında evcil paralarla tecim yapmaktayız. Her dü ülkenin de servet birimlerinin baş döndürücü bedel kaybetmesinden çevre ihracatçılarımız ağırbaşlı biçimde kıygın oldu. Alacaklarımız yüzdelik 50'nin üstünde eridi. Diğer taraftan birtakımı bankalar Ruble ile iş yapmıyor. Ruble hesabımızı ne dolara ne de bambaşka tür paraya çeviremiyoruz. Bu boyut da mağduriyetimizi elan da artırıyor. Bu problemlerin çözümü düşüncesince Ticaret Bakanlığımız ilkin iktisap etmek gibi ilgilendiren tamamı büyüklenme ve kuruluşlarla eş güdüm içre cereyan ederek ihracatçılarımızın mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz. Savaş hali, yaş meyve sebze sektörümüzdeki tamamı istihsal ve tevzi zincirini negatif etkiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ile eş güdüm biçiminde cereyan ederek müstahsil ve ihracatçılarımızın bu süreçten minimum kayıpla çıkması düşüncesince hız gösteriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?