Ekonomi

Türkiye ile Azerbaycan ortada besin güvenliği dair 4 geçim imzalandı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Azerbaycan ile besin güvenliği dalında 4 geçim imzaladıklarını belirterek "Bu anlaşmalar sonucunda teşrikimesai alanlarımızın henüz konkre bir duruma istikbaline inanıyorum." dedi.

Türkiye ile Azerbaycan ortada besin güvenliği dair 4 geçim imzalandı
28-09-2021 20:51
Ankara

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı Goshgar Tahmazli ve beraberindeki heyeti Orman Genel Müdürlüğünde (OGM) ikrar etti.

İkili mülakat daha sonra müzakereleri tamamlanan, Türkiye ile Azerbaycan ortada Gıda Güvenliği Alanında İşbirliği Anlaşması, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı ortada Gıda Güvenliği Alanında İşbirliği Niyet Beyanı ve Gıda Güvenliği Alanında İşbirliğine İlişkin Ortak Eylem Planı ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Azerbaycan Gıda Güvenliği Enstitüsü (AGGE) Arasında Bitki Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı anlaşmaları imzalandı.

Pakdemirli, burada icra ettiği konuşmada, muharebede ve barışta karındaş dünya Azerbaycan'ın indinde olduklarını belirterek, Karabağ zaferinin arkası sıra alana derece derece ekincilik ve hayvancılık dalında yapılacak emekleri başlatan ihtimal de önceki bakanlığın kendileri bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin zirai hasılada 1'inci dünyada ise önceki 10'da bulunduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Türkiye'nin ortak dinamizmi ve başarısı var. Bakanlık namına herhangi ortak devir fellah ve üreticimizi destekliyoruz. Dost ve karındaş ülkelerle aykırı bilgelik alışverişine ehemmiyet veriyoruz." niteleyerek konuştu.

Pakdemirli, bu açıdan Azerbaycanlı meslektaşlarıyla gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnekler vererek, "Bu icraat AB mevzuatına ahenk açısından ehemmiyet taşıyor. Bugün 4 barışma imzaladık. Bu anlaşmalar sonucunda bu çalışmalarımızın şimdi da gelişeceğine ve teşrikimesai alanlarımızın şimdi konkre duruma istikbaline inanıyorum. Azerbaycan ile besin güvenliği dalında da herhangi ortak ayrışık iş donanmasına hazırız." ifadelerini kullandı.

"Birlikte atılacak adımlar önemli"

Tahmazli de bugün dü dünya düşüncesince aşırı ehemmiyetli anlaşmaların imzalandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu imzalar, Türkiye ile Azerbaycan’ın emeğinin karşılığıdır. Gıda tehlikesi kendisince bilgelik alışverişi yapıldı. Bundan sonradan dü dünya bu mevzuda bilgelik alışverişi sağlayacak. Hem efsanevi hem nebat bununla müşterek besin tehlikesine karşı, besin ithal ihraç standartlarının belirlenmesinde de mahsus adımların atılması kararlaştırıldı."

Tahmazli, dünyada koronavirüs salgınının faktör bulunduğu besin tehlikesi karşısında da dü ülkenin baş başa atacağı adımların aşırı ehemmiyetli olacağını laflarına ekledi.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?