Ekonomi

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı
26-04-2022 20:07
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığını duyuruyor olmaktan şişman müşterek sevinme duyuyorum. Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle baş başa akıbet adına 2017 senesinde yaklaşmış olduğumuz 15 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefini çelimsiz sürede yakalayabileceğiz." dedi.

Bakan Muş ile BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" müzakereleri kapsamında matbuat toplantısı düzenledi.

Gerçekleştirilen görüşmenin içeriğine bağlı bilgelik verici Muş, müzakerelerin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türkiye ve BAE'nin, ticari ve hesaplı ilişkilerini elan şümullü ve dip biçimde ihya olanağına kavuşacağına ayraç fail Muş, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde küçük ay ayında Abu Dabi ve Dubai’ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, BAE ile kültürel, politik ve hesaplı ilişkilerimiz çerçevesinde dünkü müşterek zamanın kapılarını peşine denli aralamıştır. Bu temaslar, başkaca burada başlangıcını yaptığımız Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin de aslını oluşturmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri, 8 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi ile Türkiye'nin halihazırda Körfez bölgesindeki en şişman tecim ortağı konumundadır.

Mal ticareti ile birlikte, müteahhitlikten, lojistiğe, finanstan, sağlığa, öğrenime ve turizme sincap türlü görev sektörlerinde önde mevrut katı aşırı Türk firması, BAE'de değerli işlere imza atmaktadır. Emirliklerin amme iştirakleri ve firmaları, vatanımızda değişik sektörlerde çalışan biçimde çalışkanlık göstermekte olup, BAE'nin yurdumuzdaki dünkü yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, hepimiz bu müzakerelerde sadece mülk ticaretini havi alışılagelmiş müşterek başıboş tecim anlaşması etüt etmiyor, adından da anlaşılacağı neredeyse geleceğin toptan ticari dinamikleri ile ahenkli dünkü döl müşterek barışma modelini yaşama görmek neredeyse yola çıkıyoruz."

Küresel ekonominin dayanıklı süreçlerden geçtiğine dikkati çekici Muş, bu dönemde, ticari korumacılık, müstevli ve lehçe gerilimlerin, toptan dinamikleri sarsarak arsıulusal ticarette dip yaralar açtığını vurguladı.

Muş, toptan ticarette bilge bulunan regülatör ayaklık ve teamüllerin sorgulandığı ve bölgeselleşme dalgasının genişlediği bu süreçte, tecim diplomasisinin öneminin defaatle perçinlendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu dayanıklı süreçte Türkiye, toptan ticarette derslik atlamayı başarmıştır. Nitekim 2021 yılı itibarıyla, tarihimizde civar kere toptan ticaretten aldığımız oranı yüzdelik 1'in üzerinde nakil başarısı gösterdik ve ihracatımızı 225 bilyon doların üzerinde çıkardık. Böylesine dayanıklı müşterek ortamda sağlanan bu başarıda, eski çağda nesir ettiğimiz ticari bütünleşmelerin kuvvetli rolü gördüğüne ve zait ayrışmamızda ehemmiyetli gösteriş oynadığına inanıyorum. Diğer yandan, hem Türkiye aynı sürede BAE, dakika başlatılan müzakerelerin en benzeyen sürede tamamlanması ile konjonktürel risklere ve imtihanlara huzur elan mukavim bir duruma gelecektir. Son çağda BAE'nin finans, turizm, havacılık ve fen danışmanlık denli katı aşırı görev sektöründe toptan müşterek aktör biçimine geldiğine tanık oluyoruz.

Sayın Bakan'ın huzurunda, Emirliklerin bu sektörlerdeki aceleci gelişimini şişman müşterek takdirle strateji ettiğimizi ilkin anlatım kılmak istiyorum. Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması ile Türkiye ve BAE'nin bulunan muvaffakiyet hikayelerine, aşırı elan sonra seviyedeki dünkü iş birliklerini eklemelerini heyecanla bekliyor olacağız. Öte yandan, bahis konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle baş başa akıbet adına 2017 senesinde yaklaşmış olduğumuz 15 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefini çelimsiz sürede yakalayabileceğiz. Yine bu anlaşmanın yaşama geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli muvasala ve nakliyat ile yazılım denli toptan eğilimlerin yakalanması vazgeçilmez bulunan bölgelerde dünkü yatırımların ve planların yaşama geçirilmesi beklenen olacaktır."

Bakan Muş, böylece, eş çabalarla hem Türk aynı sürede Arap iş çevrelerinin toptan ekonomideki tahavvül dalgalarına hazırlanmasının elan beklenen olacağını dile getirdi.

Muş, "Sayın mevkidaşımla baş başa Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığını duyuruyor olmaktan şişman müşterek sevinme duyduğumu gine anlatım kılmak istiyorum. Ülkelerimiz arasındaki berk temellere cemaat iş birliklerinin düet ve lehçe manada bize gelişigüzel sürekli ehemmiyetli kapılar açacağına içten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Her dü tarafın anlaşmalardan kârlı çıkması gerekiyor"

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi de BAE ile Türkiye arasındaki anlaşmanın görüşmelerinin başlamasından sevinme duyduklarını söyledi.

Al Zeyoudi, ehemmiyetli atılımlar gerçekleştirmek düşüncesince çalışmalara başladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bütün evren devletleri ile katılma anlaşması kapsamında müşterek güç içerisine girmiş olduk. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile önümüzdeki çağda sanayinin, yatırımların artırılması ve lazım beşeri olsun, lazım finansal olsun, insanoğlu kaynaklarından ve gayrı kaynaklardan en dobra biçimde yararlanmayı amaçlamaktayız. Dünya kovid'den dünkü kurtarıldı, bundan böyle dünkü ortaklıklara civar ayırmak üzereyiz. Bu katılma anlaşması BAE'nin elan elastik müşterek ekonomiye dönüşeceğini gösteriyor.

Her dü tarafın anlaşmalardan kârlı çıkması gerekiyor. Türkiye bunun düşüncesince ehemmiyetli müşterek ortak, akıbet çağda şişman atılımlara imza attı. Bölge barışının sağlanması için, denge düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye ile BAE arasındaki ilgiler doğacak vadediyor. İki abuhava arasındaki düet tecim kütlesi 2019 yılına layıkıyla 2020 senesinde şişman müşterek artım kaydetti ve BAE'nin 2020 rakamlarına bakacak olursa Türkiye'de 5 bilyon dolar yatırımı var bunları teşrikimesai ile artırabiliriz. Ortaklık Anlaşması ile bu sayıları artırabiliriz. İki ülkenin iş birliğinin elan da artmasını dilek ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?