Ekonomi

Türkiye-Afrika Forumu'nun 50 bilyon dolarlık tecim hedefine ulama sağlaması bekleniyor

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, "Türkiye-Afrika arasındaki aut tecim kütlesi güzeşte sene 25 bilyon doları aşmıştı. Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu 50 bilyon dolarlık aut tecim gayesi düşüncesince önemli etap oldu.” dedi.

Türkiye-Afrika Forumu'nun 50 bilyon dolarlık tecim hedefine ulama sağlaması bekleniyor
23-10-2021 12:39
İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu'nda Afrika'nın ayrımlı ülkelerinden mevrut fevk düzem yetkililer ile meydana gelen görüşmelerde ehemmiyetli kararlar alındığını ve iş birlikleri düşüncesince kuma düşünüm ve düşünce oluştuğunu belirterek, "Hatta birileri iş birlikleri düşüncesince konkre adımlar atılmaya başlandı. Türkiye-Afrika arasındaki aut tecim kütlesi sabık sene 25 bilyon doları aşmıştı. Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu 50 bilyon dolarlık aut tecim gayesi düşüncesince ciddi hamle oldu." ifadelerini kullandı.

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil meydana getirdiği açıklamada, "Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu"na bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Afrika'nın Türkiye düşüncesince aşırı ehemmiyetli olduğunu, bu kıtaya baştan sona "kazan-kazan" felsefesiyle yaklaştıklarını tamlayan Karanfil, nüfusu 1,3 milyara yakın kıtanın hesaplı anlamda önemine dikkati çekti.

Karanfil, kıtadaki 56 ülkeden 43'ünde Türkiye'nin büyükelçiliğinin bulunduğunu, THY'nin 39 ülkede 60 noktaya uçtuğunu belirterek, 2000 sonrası Türkiye-Afrika ilişkilerinin aşırı aceleci geliştiğini anlattı.

Afrika ilişkilerinde Türkiye'nin "kazan-kazan" prensibini benimsediğini ve "kardeşlik" hukukunu öncelediğini anlatım fail Karanfil, akıbet 20 yılda bu kıtadaki ülkelerle kurulan ilişkilerin evren genelinden de andıran izlem edildiğini bildirdi.

Karanfil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretinin peşi sıra İstanbul'da gene kendisinin katılımıyla meydana gelen Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu'nun çapraz münasebat açısından eleştiri müşterek ciddiyete eş bulunduğunu aktardı.

Murtaza Karanfil, şunları kaydetti:

"İki çağ devam eden zirveye 45 Afrika ülkesinden 1.600'ü 45 Afrika ülkesinden kazanmak kabilinden 3 bini epey Türk ve Afrikalı iş insanı katıldı, 4 bin 900 çapraz iş görüşmesi gerçekleştirildi. Etkinlikte aşırı ehemmiyetli görüşmeler gerçekleştirildi ve eleştiri iş birlikleri düşüncesince kararlar alındı. Türkiye'nin alana birlik hukukuyla yaklaştığının altı müşterek defa hâlâ çizildi. Afrika'nın ayrımlı ülkelerinden mevrut fevk düzem yetkililer ile meydana gelen görüşmelerde ehemmiyetli kararlar makbuz ve iş birlikleri düşüncesince kuma düşünüm ve düşünce oluştu. Hatta birileri iş birlikleri düşüncesince konkre adımlar atılmaya başlandı. Türkiye-Afrika arasındaki aut tecim kütlesi sabık sene 25 bilyon doları aşmıştı. Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu 50 bilyon dolarlık aut tecim gayesi düşüncesince ciddi hamle oldu.”

Murtaza Karanfil, zirvede akıbet zamanlarda aşırı dobra gelişmelerin yaşandığı Türkiye-Libya hesaplı ilişkilerini de baştan ele kabul etme şansı yakaladıklarını bildirdi.

Zirveye Libya'dan eklenen fevk düzem kurul ile hususi görüşmeler de gerçekleştirildiğini aktaran Karanfil, hesaplı iş birliğini açık açık tezyit sonucu aldıklarını anlattı.

Karanfil, Türkiye'nin Libya'ya ihracatının senenin 9 ayında 2020'nin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 60 artarak 1 bilyon 717 milyon dolara yükseldiğini kaydederek, "Türkiye ve Avrupa'ya endamsız bahir mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, erişim ve icar maliyetlerinin düşüklüğü Libya'yı bizim düşüncesince aşırı ehemmiyetli kılıyor. Libya'da Afrika'nın kâffesi ülkelerine karayoluyla 2-3 günde ulaşılabiliyor. Yani Türkiye'den bahir kanalıyla çıkma müşterek mahsul en geç 3 çağ süresince Libya'da ordan da karayoluyla 2-3 günde Afrika'nın kâffesi gelişigüzel adına gönderilebiliyor. Bu sebeple Libya Türkiye düşüncesince Afrika'ya oluşturulan müşterek bap niteliğinde. Bu ülke, Türkiye-Afrika ilişkilerinde hedeflenen 50 bilyon dolarlık tecim kütlesi düşüncesince anahtar konumda." ifadelerini kullandı.

Karanfil, Libya'da elden sadece gelişigüzel bölgede envestisman olanağı olduğunun ve bu ülkenin katiyen boşlama edilmemesi icap ettiğinin altını çizerek, burada yaşama geçirilecek geri hizmet merkezinin ihracatçıların işini kolaylaştıracağını, bu yöndeki girişimlerinin sürdüğünü aktardı.

Türk iş adamlarını Libya'ya yatırıma ve bu abuhava tarafından kâffesi Afrika ile tecim hazırlamaya çağırma fail Karanfil, Türkiye'nin, Afrika'nın geleceğinde ehemmiyetli müşterek yalan sahibi olabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?