Ekonomi

Türk Telekom 2021’de 5,8 bilyon TL net kar elde etti

Türk Telekom Üst Yöneticisi Önal, "2021 senesinde envestisman masrafları 8,8 bilyon TL yerine gerçekleşti, 2022 yılı envestisman öngörümüz 12,5 bilyon TL. 1,5 milyon net sürdürümcü kazanımı ile sürdürümcü sayımız 51,8 milyonu aştı." dedi.

Türk Telekom 2021’de 5,8 bilyon TL net kar elde etti
16-02-2022 08:57
İstanbul

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, "2021'i yüzdelik 21,2 dirimsel artışı ile kapattık. Yıllık konsolide gelirimiz 34,3 bilyon TL'ye, net karımız 5,8 bilyon TL'ye ulaştı. 2021 senesinde envestisman masrafları 8,8 bilyon TL kendisine gerçekleşti. 1,5 milyon net sürdürümcü kazanımı ile sürdürümcü sayımız 51,8 milyonu aştı. Herkesi altın sezdirmek düşüncesince çıktığımız yolda zikıymet birlikte yılı geride bıraktık." dedi.

Önal'ın katılımıyla planlı matbuat toplantısında, Türk Telekom'un 2021 sene sonu mali ve operasyonel neticeleri paylaşıldı.

Verilen bilgiye göre, 2021'de 34,3 bilyon TL dirimsel elde fail şirket, salname yüzdelik 21,2'lik artım ile dirimsel büyümesini bitmeme ettirdi.

Faiz, amortisman ve ihsan evveliyat eş (FAVÖK) 16,4 bilyon TL'ye vasıl Türk Telekom, FAVÖK marjını ise yüzdelik 47,9 kendisine açıkladı. Şirketin envestisman masrafları 8,8 bilyon TL'ye yükselirken, 2022 envestisman öngörüsü 12,5 bilyon TL kendisine belirlendi.

Toplantıda neticelere bağlı değerlendirmelerde mevcut Önal, değişimler ve arazi arsa zorluklarla güzeşte birlikte yılı gine yılgı birlikte performansla mantinota başarısı gösterdiklerine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"2021, hepsi evren düşüncesince öngörülemez ve değişebilir birlikte dönemdi. Pandeminin, ikinci senesinde da, ekonomiler, işletmeler ve yaşamımız üstündeki tesiri bitmeme etti. Aşılama kürevi çapta çaba kazanırken, mobilitenin arttığına tanık olduk. 2021 yılı, bize teceddüt ika ve azimle düzentileme fırsatları da sundu. Çeviklik, hepsi operasyonlarımızda en münteşir uygulamamız durumuna geldi. Günlük operasyonlar ve yatırımlardan, riziko yönetimi ve çözümlemeli çerçeveye derece hepsi iş modellerimizi ve değişmeyen ita süreçlerimizi dünkü şartlara mevzun duruma getirdik.

Türkiye'nin şef uz iletişim firması olarak, mali ve operasyonel performansımızı ve paydaşlarımıza gönül rahatlığı sorumluluğumuzu gözetirken, müşterilerimize en dobra hizmeti sunmaya odaklandık. Sonuç olarak, ehemmiyetli kilometre taşları ve zikıymet başarım göstergeleriyle kırcı birlikte yılı hâlâ geride bıraktık. 2021 yılı, bize teceddüt yapma, kendimizi ihya ve azimle düzentileme fırsatları sundu."

"Ülkemizdeki teşebbüs ekosisteminin enerjisini de kürevi arenaya taşımayı hedefliyoruz"

Bunların birlikte müşterilere en dobra hizmeti sunmaya odaklandıklarından bahseden Önal, 2021 senesinde nice arsıulusal iş donanmasına imza attıklarını anımsattı.

Önal, dünyanın izlemsel uygulayım bilimi şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight ile icra ettikleri kuvvet birliğiyle işlev ve ürünleri evren pazarına sunduklarını dile getirdi.

Bunun birlikte dünyanın en şişman teşebbüs ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile icra ettikleri teşrikimesai ile Türkiye'deki teşebbüs ekosisteminin enerjisini kürevi arenaya transfer hedefinde olduklarını bildiren Önal, "Ayrıca, 2021 yılı zarfında TT Ventures ile 4 dünkü bileşimli zeka girişimine yaptığımız yatırımla portföyümüzü ikiye katladık. Hedefimiz, ülkemizden başarılarını toptan arenaya transfer potansiyeli bulunan unicorn'lar çıkarmak. 2022 senesinde da şirketimizin mali enerjisini korumaya, bedel yaratmaya, ekosistemimizi genişletmeye ve dünkü girişimler keşfetmeye bitmeme edeceğiz’." ifadelerini kullandı.

"Pandemi süresince mütebeddil mahveden davranışları sürekli duruma geldi"

Tüketici davranışlarında yaşanmış bulunan değişime dikkati çekici Önal, pandemi süresince mütebeddil mahveden davranışlarının sürekli duruma geldiğini söyledi.

Önal, şu detayları verdi:

"Artan dijitalleşme, uyarlanabilir dünkü iş modelleri ve mütebeddil toplumsallaşma araçları ile hıza ve veriye bulunan arzu bundan sonra sürekli oldu. Sabit genişbantta data tüketimi, 2021 senesinde yüzdelik 48'den aşkın artım gösterdi. Pandemi kökeninden buyana rakamları milyonları bulan müşterimizi doyumsuz ve hâlâ erdemli aceleci paketlere yükselttik.

Benzer birlikte eğilim, faturalıya, premium paketlere yahut fevk paketlere geçişteki ivmelenmeyle hareketli tarafta da bitmeme etti. 2021'i çevikliğimiz, erdemli verimliliğimiz, alıcı odaklı stratejilerimiz ve sert performansımızla alım çalım duyarak kapattık. 2022 senesinde da gelişigüzel birlikte abonemizi ve paydaşımızı altın sezdirmek düşüncesince şişman birlikte motivasyonla yolumuza bitmeme edeceğiz."

"Yaygın fiber ağımız 5G’ye geçişte çalışan birlikte yarar olacak"

Fiber ağın, dünkü ve doğacak teknolojilerin kilometre taşı konumunda bulunduğunun altını çizen Önal, kesim önderi olarak, diyar genelindeki bağlanak talebini istikbal etmek düşüncesince Türkiye'nin 81 ilinde fiber şebekeyi yaygınlaştırmayı sürdürdüklerinden bahsetti.

Önal, "Yaygın fiber ağımız 5G’ye geçişte çalışan birlikte yarar olacak. Bu bağlamda sene sonu bakımından fiber ağımızı 366 bin kilometreye çıkardık. 2020 bakımından 26,8 milyon haneyi güzeşte fiber ağımız, 2021 bakımından 30,2 milyondan aşkın haneyi kapsıyor." dedi.

Enerji kaynaklarının doğurgan kullanılmasına ve karbon emisyonlarının sistemli kendisine azaltılmasına müteveccih planlar yürüttüklerinin altını çizen Önal, toplanmış alıcı sayısı ve izole bant genişliğindeki ehemmiyetli artışlara karşın meyve zamanlarda canlılık tüketimini yıpratan hayattaki biraz telekom operatöründen bir tanesi olduklarını vurguladı.

Toplam erke tüketimlerinin meyve 5 yılda yüzdelik 3 azaldığına dikkati çekici Önal, "3 binden aşkın temel istasyonumuzu hâlâ az erke tüketen doğurgan ekipmanlarla yeniledik. Beş sene içerisinde salname 31 milyon kWh erke tasarrufu sağlayarak sayı farkı 15 bin titrem karbon salınımını engellediğimizi paylaşmaktan alım çalım duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Önal, sanata verdikleri önemden bahsederken Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Telekom ortada imzalanan anlaşmayı da hatırlattı.

Sanatın da aynı yazışma gibi, kullanıcılarını birleştiren ve yakınlaştıran birlikte görevi bulunduğunun altını çizen Önal, "Bu birleştirici etkiden hareketle, ehil olduğumuz uygulayım bilimi ve sayısal inkılap deneyimini kültür-sanat bölgesine aktarmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda AKM’nin anne destekçisi olurken bu altın binanın kalbi, şişman opera salonuna da Türk Telekom Opera Salonu kendisine 7 yıllığına ismimizi verdik." dedi.

"2021 öngörülerimizi aşan birlikte sonuç"

2021 yılının öngörülerini aşan birlikte meyve olduğuna dikkati çekici Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şirketimiz yılı faik operasyonel ve mali neticelerle tamamladı. Konsolide gelirler 4. çeyrekte salname bazda yüzdelik 28,9 nema ile çecik arzdan buyana en erdemli artışı kaydetti. Operasyonel gelir, meyve çeyrekte yüzdelik 21,2 artarak salname en erdemli büyümesi bulunan yüzdelik 19,5'e ulaştı ve hepsi sene düşüncesince rötuşlu edilmiş yüzdelik 18'lik öngörümüzü aştı. 2022 yılı düşüncesince tahminî yüzdelik 23 ile 25 aralığında dirimsel büyümesi, tahminî 17,5 bilyon TL ile 18,3 bilyon TL aralığında FAVÖK ve tahminî 12,5 bilyon TL envestisman masrafı öngörüyoruz.

2021'de 1,5 milyon net sürdürümcü ele geçiren Türk Telekom'un toplanmış sürdürümcü sayısı 51,8 milyona ulaştı. Sabit genişbant genel ağ aboneleri, toplanmış 14,3 milyona yükseldi. Sabit genel ağ tabanının yüzdelik 67'sini meydana getiren toplanmış fiber sürdürümcü sayısı, 2021'de yüzdelik 54,3 artarak 9,6 milyona ulaştı. Fiyatlama, dünkü sürdürümcü kazanımları ve fevk pakete geçişlerle desteklenen çakılı genişbant ARPU büyümesi 2021'de salname yüzdelik 14,2’ye erişti. Mobil sürdürümcü sayısı, faturalı ve faturasız segmentte toplanmış 844 bin net artım ile 24 milyon olurken, hareketli ARPU ise salname yüzdelik 13,8 büyüdü."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?