Teknoloji

Türk savuma sanayisi yerel motorları hazırlıyor

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği yağız ve iklim araçlarının motor ve transmisyon ihtiyaçlarının evcil çözümlerle karşılanmasına müteveccih planlar derin biçimde sürüyor.

Türk savuma sanayisi yerel motorları hazırlıyor
06-11-2021 14:15
Ankara

AA muhabirinin almış olduğu bilgiye layıkıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, motor ve çelim transfer sistemleri dair gerekseme ve bulunan altyapıları değerlendirip teknolojik gelişimleri izleme ederek kez haritası oluşturdu. Bu kez haritası doğrultusunda Türkiye'nin ibdai iklim ve esmer araçlarını bu bölgede iklim dışı bağımlılıktan kurtaracak nice plan yürütülüyor.

Başkanlığın çalışmaları, "içten yanmalı motorlar" ve "türbinli motorlar" kazanmak kıl payı dü dolambaç altında bitmeme ediyor.

İçten yanmalı motorlarda 170 atlama beygiri gücündeki Anka motorundan 1500 atlama beygiri gücündeki Altay tankı motoruna derece nice motor geliştiriliyor.

İnsansız iklim araçları Anka ve Aksungur'a çelim verecek PD170 motorunun ihya benimseme faaliyetleri tamamlandı. Motorun şimdi da güçlendirilerek değişik iklim platformlarında kullanılmasına müteveccih icraat sürdürülüyor.

Tekerlekli zırhlı araçlarda Vuran, Kirpi 2 ve Pars düşüncesince domestik motor ihya emek harcamaları bitmeme ediyor. Vuran ve Kirpi 2'ye çelim verecek motorun yaşam ve ihya testleri tamamlandı. Motorun taşıt üstündeki testleri de yapılıyor.

Utku projesi kapsamında Fırtına obüsü ve toy evlat geniş zırhlı araçlara motor ve transmisyon ihya faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda da motor ve transmisyon imtihan faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

Altay tankına çelim verecek Batu Projesi'nde motor ve ihya faaliyetleri ile motor üstündeki testler sürdürülüyor.

Türbinli motorlar alanındaki turbojet motorlarda ise roket motorlarından Milli Muharip Uçak motoruna derece uzanan aralıkta ihya emek harcamaları yürütülüyor.

Atmaca ve SOM füzelerine çelim verecek KTJ-3200 motorunun ihya emek harcamaları tamamlandı ve benimseme faaliyetlerinin sene sonuna derece sonlandırılması hedefleniyor. Arat projesiyle de KTJ-3200'de erişilen yetkinliğin şimdi artırılarak turbojet motor geliştirilmesi amaçlanıyor.

Gökbey helikopterine çelim verecek TS1400 motorunun ihya ve imtihan faaliyetleri ile Milli Muharip Uçak motoruna müteveccih projelendirme ve ihya emek harcamaları da bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?