Sağlık

Türk öğretim üyesi kemiğin sağlamlığını ölçebilecek tıbbi aygıt prototipi geliştirdi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, mızrap nesiç karşı gerçekleştirdiği faziletkâr kalitedeki ilmî emekleri sonucu, kemiğin sağlamlığını ölçebilecek toy müşterek tıbbi aygıt prototipi geliştirdi.

Türk öğretim üyesi kemiğin sağlamlığını ölçebilecek tıbbi aygıt prototipi geliştirdi
25-12-2021 13:14
Karaman

KMÜ Mühendislik Fakültesi ve Tıp Fakültesinde fariza karşıcı akademisyen Doç. Dr. Mustafa Ünal, 6 sene ilkin taşınmazlar dışında mızrap erimesi ve mafsal kireçlenmesi üzere ortopedik rahatsızlıkların er tanısı düşüncesince tıbbi alet ihya çalışmalarına başladı.

Sona geldiği ilmî çalışmalarında mızrap ve kakırdak dokulardaki ayrımlı yapılardaki su miktarını ve kolajen standardını ölçebilecek hassasiyete ehil dünkü ortak usul ve alet geliştiren Ünal, bu başarısı zımnında Avrupa Kalsifiye Doku Derneği Akademisine (ECTS-European Calcified Tissue Society Academy) seçilen geçmiş ve biricik Türk bilgelik insanı oldu.

Ünal, cihazın üretilecek mütekâmil geçmiş prototipini doğacak biraz sene içinde tamamlamayı planlıyor.

Doç Dr. Ünal, AA muhabirine, bilimsel çalışmalarının, rahatsızlıkların mızrap ve kakırdak dokunun esas bileşenlerini kesinlikle etkilediğini ortaya boşaltmak hesabına odaklandığını dile getirdi.

Kemik hastalıklarının tamamı dünyada en şişman afiyet sorunlarından bir tanesi bulunduğunu tabir fail Ünal, şunları kaydetti:

"Ben de bu alandaki çalışmalarımla kemiklerimizin hastalık kırıldığını, yada 'kemik sağlamlığını ölçecek dünkü ortak tıbbi cihaz geliştirilebilir mi?' soruları hesabına ilmî çalışmalarımı sürdürüyorum. Çalışmalarımda dirim ilmi dokulardaki ayrımlı yapılardaki su miktarını ve kolajen standardını ölçebilecek hassasiyete ehil dünkü ortak alet ve usul geliştirdim. Bu husus oldum muhtemel benim ilgimi çekici ortak konuydu. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonraları erdemli lisans ve doktora eğitimi benimseme etmek düşüncesince büyüklük bursuyla taşınmazlar dışına gittiğimde bu afiyet rahatsızlığına kilitlenmek istedim. ABD'de erdemli lisans eğitimimi alırken geçmiş kat bu bölgeye antre yaptım. Bu alandaki en şişman eksikliklerden birinin de mızrap sağlamlığını en alıngan ve akıllıcasına halde ölçecek ortak cihazın eksikliğini görmemdi."

"Bu cihazın geçmiş prototipini doğacak ortak birçok sene içinde tamamlayacağız"

Ünal, kemiğin sağlamlığını ölçebilecek tıbbi alet düşüncesince TÜBİTAK'a başvurduğunu dile getirerek, "Cihaz düşüncesince tahminî 6 senedir çalışıyorum. Son geldiğimiz noktada cihazın geçmiş prototipini yurtdışında kadavralar üstünde sınav ika şansımız oldu. TÜBİTAK'a gönderdiğimiz planların müspet sonuçlanmasıyla, bu cihazın güncellenmiş geçmiş prototipini doğacak biraz sene içinde devletimizde tamamlayıp, hâlâ çok pestil ve gönüllüler üstünde deneyerek, sonuncu yolunu almasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Bir insanoğlunun kemiğinin kırılıp kırılmayacağının bulunan teknolojiyle alıngan ortak halde tespit edilemediğini tamlayan Ünal, açıklamasını şöyleki sürdürdü:

"Hastaların kullandıkları ilaçlardan kâr sağlayıp sağlamadıkları da mükemmel anlamıyla bilinmiyor. Cihazın tamamlanmasıyla, mızrap inkisar riski erdemli bulunan şahısların hâlâ alıngan ortak halde belirlenmesi, hastaların da tedaviden ne kurda ortak akıbet almış olduğu yahut alamadığı dair bizlere ehemmiyetli bilgiler verecek. Halen üstünde çalıştığımız cihazın dünyada ortak benzeşim yok. Bu aleti devletimizde üretebilirsek, bu hem memleketimiz düşüncesince bununla müşterek dünyamız düşüncesince ehemmiyetli ortak evolüsyon olacak."

Bu çalışmalarındaki başarısı nedeniyle, mızrap kontrolleri hesabına çalışkanlık yayınlayan Avrupa'nın en etkili bilgelik cemiyeti bulunan ECTS’nin bilgelik akademisine seçildiğini dile getiren Ünal, akademiye seçilmesinin bu bölgede meydana getirdiği çalışmaların mükemmeliyetinin ortak işareti bulunduğunu bildirdi.

Akademiye bugüne denli Avrupa'daki 11 ülkeden 49 bilgelik insanının seçildiği bilgisini veren Ünal, "Bu sene bu Akademi'ye benim seçilmemle birlikte, memleketimiz bu etkili akademide özümleme edilen 12. diyar oldu. Bu benim düşüncesince hem alım çalım bununla müşterek coşku donör ortak durum. Çünkü memleketimiz benim Akademi'ye benimseme edilmemle beraberce özümleme edilmeye başladı. Omuzlarıma ayrı ortak yazık yüklenmiş oldu. İnşallah bundan böyle da ülkemizi bu bölgede hâlâ dobra çalışmalarla özümleme etmeye şevkle bitmeme edeceğim." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?