Ekonomi

Türk mobilya alanının çelimli markaları ihracatı artıracak mühim ortak ortam kurdu

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Yurdakul, "Türkiye'nin asliye gündemi bundan böyle banko ihracat. İhracatla sınırlanmış giderleri düşürüp ağır engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyor." dedi.

Türk mobilya alanının çelimli markaları ihracatı artıracak mühim ortak ortam kurdu
26-10-2021 14:19
İstanbul

Türk mobilya sektörünün çelimli markalarından Adore, Çilek, Doğtaş Kelebek, Gündoğdu, İşbir, Kilim ve Nurus, 305 salname tecrübelerini "F-TR Furniture Partners" çatısı altında birleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Hakan Yurdakul, Türk mobilya alanının evren ticaretinden almış olduğu oranı artırmayı hedefleyen F-TR Furniture Partners'ın lansman toplantısında icra ettiği konuşmada, Türkiye'de katılım ihdas ve ölçeklenme problemi olduğuna ayraç ederek, şunları söyledi:

"Son 9 aydır bu binanın oluşmasına elimden geldiğince ulama vermeye çalıştım. F-TR Furniture Partners, ihracatta bizim ürettiğimizi satarız şeklindeki kusur algımızı bucak birlikte yapı. Ürettiğimizi satamıyoruz, sattığımızı üretiyoruz. Bunun düşüncesince de nerede neyi satabiliriz bunu öğrenmemiz gerekiyor. Bizim vatanımızda katılım kurmaya bağlı ağır birlikte direncimiz var. Organik büyümeye bağlı de boşuna birlikte direncimiz var. Biz şirketlerimizin çocuklarımıza kalmasını isterken katılım yapmamaya bağlı birlikte inancımız bulunuyor. Ama evren ve toptan iktisat bizim ölçeklenmemizi gerektiriyor. F-TR Furniture Partners'ın temessül etmiş olduğu nesne bu ölçeklenmeyi sağlamak. Nereye neyi satacağımızı değil, bire birlikte sürede ihracata müteveccih sınırların ve giderlerin de sağlamlaştırılması aracılığıyla giderlerimizi düşürüp ihracatta rekabeti sağlayıcı ehemmiyetli birlikte kısıtlamayı ortadan kaldırıyor."

Danışmalığın önemine ayraç fail Yurdakul, "F-TR Furniture Partners'ın öteki bütün müstesna satımcı sektörlere de kip oluşturmasını dilek ediyorum. Türkiye'nin asliye gündemi bundan böyle banko ihracat. İhracatla sınırlanmış giderleri düşürüp ağır engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. F-TR Furniture Partners'ın yapı süreci evcil birlikte müşavirlik firmasının eşliğinde planlı birlikte çalışmayla beklenir oldu. Bu vesileyle bilmeye ve anlamaya hususi birlikte atasözü atfetmiş oluyoruz, bu bileşenlerin kâffesi burada oluşturuldu. Önümüzdeki süreçte elimden mevrut katkıyı vereceğim. F-TR Furniture Partners'ın yatırım, müstesna satım ve istihsal yerine da ulama sağlamasını dilek ediyorum." dedi.

"Ülkemizin bağımsızlığı fakat ihracatla olacaktır"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de aşırı ehemmiyetli toy birlikte bellik kurulduğunu belirterek, "Ülke şekilde katılım ve birlikte araya hulul kültürümüz zayıftır. Bu markalar hâlâ birlikte tomar müstesna satım yerine dünyanın en şişman mobilya fabrikasını kurdular. Konulan bilyon dolarlık amaç de mümkün. Çünkü kadran buna uygun." niteleyerek konuştu.

Gülle, Türkiye'nin ihracattaki 300 bilyon dolarlık hedefinin erkene çekilebileceğini anımsatarak, "Merkez Bankası birlikte repo tenzilat yaptı, kurdaki etkilenmeyi gördük ve bunun ne kavrama geldiğini biliyoruz. Ülkemiz, tercihini üretimden ve ihracattan yana yapmıştır. Biz bu sonucu destekliyoruz ve sonuna denli 'ihracat' diyoruz. Ülkemizin bağımsızlığı fakat ihracatla olacaktır. misal birliktelikle kip işler olacaktır. Bizim bu çeşit örneklere ihtiyacımız olacak." dedi.

Salgında mobilya alanının dikçe etkilendiğini tabir fail Gülle, şunları söyledi:

"Sektörümüz, sonraları taleplerle güzel ve müspet birlikte devre yaşadı. Şu anne kadarki süreçte 3 bilyon doları geçerek en erdemli 9 maaş rakama ulaştı ve 4 bilyon dolara akilane gidiyor. Dünyadaki piyasa payımızın hâlâ da artarak çoğalması gerekiyor. 2021'de ihracatta rekorlar kırdıran şişman talepleri karşılamada zorlanıyoruz. Bunu Amerika ile meydana getirilen ticari görüşmelerde de yaşamıştık. Gelen talepleri karşılamada zorlandık, kimilerini almakta duraksama bile ettik. Bundan ahir süreçte ilkin bu sene ve sonra değişik birlikte yere gidiyoruz. Ciddi birlikte teveccühle huzur karşıyayız. Mobilya sektöründe değil sadece, aşırı koyu birlikte ısmarlama içindeyiz. Kapasitelerimiz dolu. Çok ehemmiyetli birlikte tedarikçi rolü görüyoruz. Sürecimizi tek kesintiye uğratmadık, tek siparişi cevapsız bırakmadık. Yeşil iktisat devriminden de aşırı birlikte tomar etkilenecek ülkelerden değiliz. Şu an yakaladığımız görevdaşlık aşırı şişman ve güzel okuyup değerlendirmeliyiz."

Hedef evren pazarında önce 5

F-TR Furniture Partners Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek ise TİM'in Türkiye'nin sürdürülebilir müstesna satım yolculuğunda bütün sektörleri bağrına basan yapısı, aut ticarete doğrultu verici dayanak noktası ve katkılarının elde edilmiş bu başarıda şişman gösteriş oynadığını vurguladı. Çilek, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun sefer göstericiliği ile başlamış bulunan bu yolculukta "yol göstericiliğin" iş dünyası düşüncesince ne denli kıymetli bulunduğunu yaşayarak gördüklerini söyledi.

Türkiye'nin çelimli mobilya markaları olarak, sektördeki bu başarıyı sürdürülebilir buyurmak ve aşırı hâlâ ileriye giymek fikrinden yola çıktıklarına ayraç fail Çilek, "İç pazarda rakiplik zarfında çalışmalarımıza bitmeme ederken, bire birlikte sürede da taşınmazlar dışı pazarlardaki kızgın rekabeti buyurmakyürümek düşüncesince çelim donanması yaptık. Özellikle dünyanın şişman ölçekli mobilya ithalatçıları bulunan Amerika, Almanya, İngiltere ve Fransa denli zorlukları aşırı bulunan devletlerde AR-GE emekleri ve piyasa araştırmaları, onların kültürlerini ve tercihlerini, mahveden alışkanlıklarını anlamanın yanında olması müstelzim verim ve ambalaj standartlarını soruşturma çalışmalarını yapacağız. Ortaklarımıza ve öteki Türk firmalarına müşavirlik vereceğiz." halinde konuştu.

Türk mobilya alanının evren pazarında önce 5'e yükselebilmesi düşüncesince alışılmışın haricinde değişik stratejiler, toy iş fikirleri, şirketler arası kuma planlar geliştirilmesi ve eklenmiş kıymeti erdemli mahsulat üretilmesi icap ettiğini bildiren Çilek, F-TR Furniture Partners'ın 305 salname olumlu-olumsuz tecrübeler barındırdığını, grubun hoppadak taşınmazlar haricinde bütün 550 skor mağazası olduğunu, bütün 530 milyon dolar cirosunun yüzdelik 20'sini ihracatın oluşturduğunu anlattı.

Grubun bütün 6 bin 400 kişiyi istihdam etmiş olduğu bildiren Çilek, üretim-depo alanlarının 750 bin metrekare bulunduğunu aktardı. Mobilya alanının istihdam dostu ve aut tecim akan açığına ehemmiyetli ulama sağladığını vurgulayan Çilek, akıbet senelerde mobilya alanının semt düşüncesince ehemmiyetli birlikte istihsal ve müstesna satım üssü olma uğrunda çabucak ilerlediğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?