Ekonomi

Türk bayraklı tecim gemileri 'performans denetimi' ile dünyada fevk sıralara yükseliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türk bayraklı tecim gemilerinin arsıulusal bölgede performansının, yeğleme edilebilirliğinin ve güvenilirliğinin artırılması düşüncesince denetimlerini sürdürüyor.

Türk bayraklı tecim gemileri 'performans denetimi' ile dünyada fevk sıralara yükseliyor
30-11-2021 17:00
Kocaeli

Türkiye'deki 71 liman başkanlığında tecim gemilerinde fariza yapmış tahminî 200 denetçiyle faaliyetini sürdüren Denizcilik Genel Müdürlüğü, tecim gemilerinin ilkin tempo emniyeti edinmek az daha can, mal, bahir ve mahal güvenliğinin sağlanması yerine fariza yapıyor. Genel Müdürlük, Türkiye'nin de üyesi yer aldığı Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütünce tahsil edilen kararların Türk bayraklı gemilerdeki uygulamalarını arama ediyor.

Denetimlerle, gemilerdeki mümkün eksi ve uygunsuzlukların sefere çıkmadan ilkin giderilmesi, Türk bayraklı gemilerin ecnebi diyar limanlarında, liman devleti denetimlerinden kusursuz ve tutulmadan (seferden alıkonulma) çıkabilmesi sağlanıyor.

Beyaz tulumlarını giyen denizcilik sörvey mühendisleri, gemiye çıkmadan ilkin ofiste, henüz sonradan geminin bulunmuş yer aldığı rıhtımda ön tedbir yaparak denetimlere başlıyor.

Farklı branşlardan uzmanların arazi almış yer aldığı denetimlerde, muktezi dokümantasyon, fiziksel gidiş ve operasyonel mevzular inceleniyor.

Denetçiler, giriş omuzluklarında sefine adının yazılmış olup olmadığını, putrel halatları ve farelikleri, borda iskelesinin durumunu, geminin taşımasına müsaade maruz miktardan ortak tomar ağırlık alıp almadığını inceliyor.

Geminin, ekipmanların ve sefine insanlarının sertifikalarının kontrolünü önleyen görevliler, geminin irsal ve güdüm edilmiş yer aldığı "köprüüstü" şekilde deyim edilen alandaki cihazları, personelin bu cihazları istimal becerilerini gözden geçiriyor. Gemideki mıknatısi ve cayro pusulaları, radarlar, elektronik ve kağıt tempo haritaları, sefine jurnali, GMDSS Radyo jurnali ve başka "log book"lar (seyir defteri) arama ediliyor.

İşaret fişekleri, halat atma cihazları, kazazedelerin yerini belirleme düşüncesince makbul cihazları da kontak lens dibine düzlük denetçiler, filikalar, dirilik salları ve istirdat botu ile inzal donanımlarının çalışkan olup olmadığını fiziksel ve operasyonel şekilde arama ederek, personelin dirilik emniyetini sağlıyor.

Geminin mümkün kaymakamlık ve fırtınalarda intizar ve su kabul etme riskine erinç strüktürel bütünlüğü, ambarlar, ambar kapaklarının vaziyeti ve sızdırmazlığı da denetimden geçiriliyor.

Denetimlerle mahal kirliliğinin önüne geçiliyor

Denetimlerde, doldurma ve tahliyelerde kullanılan, geminin dengesi açısından ehemmiyetli bulunan tanklara tahsil edilen safra suyu da arama ediliyor.

Ekosisteme dokunca verebilen mikroorganizma, nebat ve efsanevi larvaları ile başka bahir canlılarının bulunabildiği safra suyunun arıtılmasına müteveccih denetimlerin de yapılmasıyla sularda oluşabilecek pislik ve müsilaj kabilinden bahir habitatını etkileyecek faktörler de en uzuv indirgeniyor.

"Yeşil denizcilik" düşüncesince gemilerden kaynaklı emisyonu indirmek yerine Uluslararası Denizcilik Örgütünce tahsil edilen değişmeyen göre geminin kullandığı yakıtın sülfür oranları arama edilerek mahal kirliliği önleniyor.

Gemilerin mahrukat ve yakıttan kaynaklı atıkları denize kaçırmamaları düşüncesince kontroller sağlayıcı denetçiler, besili sintine sularının ölçün dışı denize boşaltılmasını engelliyor.

Acil gidiş jeneratörünün testini önleyen görevliler, hile dairesi ve köprüüstü arasındaki danışma sistemlerinin normal dışı hallerde elle çalışıp çalışmadığını da arama ediyor.

Son ortak ayda Marmara Denizi'ndeki limanlara uğrayan 1000'e benzeyen gemi, Denizcilik Genel Müdürlüğünce denetlendi.

"Yıl zarfında 3 bin 700'e benzeyen denetleme gerçekleştiriyorlar"

Kocaeli'deki Evyaport Liman İşletmesi'nde ağırlık elleçleme operasyonu önleyen Türk bayraklı en iri taşımalık gemilerinden EMMA A'da sembol devleti kontrollerini önleyen sefine denetleme uzmanlarına zevcelik fail Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, AA muhabirine, sefine denetiminde Türkiye'nin sağlamış yer aldığı ilerlemeyi anlattı.

Türk bayraklı gelişigüzel gemide emlak dışı limanına gitmeden ilkin ön sörvey denetimi yaptıklarını tamlayan Baylan, Denizcilik Genel Müdürlüğü aracılığıyla limanlarda Türk bayraklı gemilere "bayrak devleti", ecnebi bayraklı gemilere de "liman devleti" sıfatıyla liman devleti denetimi işlemi yaptıklarını söyledi.

Baylan, hedeflerine dair şunları aktardı:

"Amacımız, liman devleti kontrolü sistemi dahilinde ölçün altı gemilerin operasyonlarını ortadan kaldırmaktır. Yapılan denetimlerin anne amaçları, ölçün altı gemilerin; arsıulusal emniyet, düzenlilik ve mahal standartları ile etkin sefine insanlarının tam hayat ve emek vermek koşullarının karşılanmasının sağlanmasıdır. Bu denetimlerle gemilerin denizde karşılaşabilecekleri ortak aceleci vaziyette cana, çevreye, gemiye ve yüke gelebilecek zararların önlenebilmesi düşüncesince ilişik kurallara uyulup uyulmadığından ve gemilerin inanma ve güvenlikle ilişik kondisyonlarının derneşik strateji edildiğinden güvenli olunmaktır. Bu açıdan nice liman başkanlığımızda görevlendirdiğimiz Liman Devleti Kontrol Denetçilerimiz (Port State Control Officer) var. Bu arkadaşlarımız rutin şekilde hassaten hedefleme kararı belirlediğimiz kondisyonu biçimsiz bulunan gemilere evleviyet vererek, sene zarfında 7 çağ 24 sayaç 3 bin 700'e benzeyen gemiye denetleme gerçekleştiriyorlar."

Denetimlerin önemine ayraç fail Baylan, dünyada bu kapsamda hazırlanmakta bulunan ortak başarım sıralaması bulunduğunu deyim etti.

"Türkiye, hayattaki en iri 15'nci sefine filosuna eş ülke"

Türkiye'nin denizcilik faaliyetleri kendince bilgelik sağlayan Baylan, "Türkiye, dünyada en iri 15'nci sefine filosuna eş ülke. Bu gemilerin performansının biçimsiz olması, evren ticaretinden aldıkları payın azalmasına faktör oluyor. Normal koşullarda bunu sağlayabilmek düşüncesince kesiksiz hem işinin ehli personel istihdam ederiz bununla birlikte bu emek vermek arkadaşlarımıza kesiksiz eğitimler veriyoruz. Bu denetimlerde bahir asıllı sefine kaptanı, sefine başmühendisi veya sefine düz yazı mühendisi unvanlarına sahip, sektörden tecrübesi bulunan çalışanı kullanıyoruz." sanarak konuştu.

Paris Memorandumu'nun hazırladığı beyaz, boz ve yağız listelerden oluşan 70 ülkelik listede 1999 senesinde Türkiye'nin yağız listede aşırı faziletli riskli kategoride arazi aldığını anımsatan Baylan, şöyleki konuştu:

"2000'li yılların ilkin yarısında Bakanlığımız, denizci asıllı bilirkişi personel istihdam ederek bu tabloda hem performansı yükseltmeyi bununla birlikte gemilerimizin kondisyonunu artırarak seyir, can, mülk emniyetinin, mahal güvenliğinin denizlerde sağlanmasını amaçladı. Şu anda geldiğimiz nokta, sabık sene tığ 70 ülkeli listede 16'ncı sıradaydık. Bir geçmiş sene 25'inci sıradaydık. 1999 senesinde Paris Memorandumu kapsamındaki limanlarda Türk bayraklı gemilere meydana getirilen 500 denetimde tahminî 150 gemimiz 'tutulma' sanarak deyim edilen seferden mevkufiyet yaptırımıyla karşılaşarak tecim yapmasına müsaade verilmiyordu. Geçen sene bu rakamı 3 gemiye denli düşürdük, ondan geçmiş sene 7'ydi.

Giderek kalan ortak performansımız var, kalan performansla gemilerimize meydana getirilen denetleme sayısı da azaldığından sefine işletmecilerimiz denetime harcadıkları devir ve enerjiyi, ticarete ve güzel uygulamalara harcamaktadır. Bu sene 11'inci ay bakımından aşırı henüz güzel performanstayız. Dünyada sembol devletlerinin denetimlerindeki sıramızı ilkin 10'a yükselterek, Türk bayraklı gemilerin dünyada en güvenli, emniyetli, çevreci, güzel yönetilen, en güzel personele eş gemiler olmasını hedefliyoruz."

"Dünya ticaretinin yüzdelik 80'i bahir eliyle yapılıyor"

Türk bayraklı ortak geminin alkan listede arazi alması zımnında gittiği limanlarda denetleme aralıklarının da henüz levent boylu bulunduğunu kaydeden Baylan, şöyleki bitmeme etti:

"Gemilerin alkan listede olması, onların navlun (taşıma hizmeti karşılığında sefine şirketine ödenen ücret) gelirlerinin artmasına da ortak sebep. Kötü kondisyonda yağız listede mevcut bayrağa eş gemiyseniz, sizin taşıdığınız yükten alacağınız sevap bu miktarda azalıyor. Dünyada sizi yeğleme fail ağırlık sahiplerinin oranını azaltıyor veya bu anlamda, siz biçimsiz sefine işleten güvensiz, emniyeti uygulayamayan ortak velayet şekilde tanınıyorsunuz. Bu leziz ortak obje değil. Bu bizim düşüncesince aşırı iri önemi bulunan prestijli ortak iş.

Türk bayrağını haiz gemiler, 'prestijli, güvenli, emniyetli, taşımış yer aldığı yükü almış yer aldığı limandan varacağı limana denli zahmetsiz taşıyan, yeterliliği faziletli personelle donatılmıştır' mesajını dünyaya vererek, ticaretten henüz ortak tomar hisse almaya çalışıyoruz. Bildiğiniz kabilinden evren ticaretinin yüzdelik 80'i bahir eliyle yapılıyor. Bundan ne denli ortak tomar hisse alırsanız, ülkenize de ağır varidat getirebiliyorsunuz. Bu açıdan sefine tonajı büyüklüğünde dünyada 15'inci ülkeyiz ve tonajımızı yükseltmeyi amaçlıyoruz."

"Gemilerimizin aut limanlarda tutulmasının önüne geçiyoruz"

Denizcilik Sörvey Mühendisi Uğur Akbaş da gemilerin seyir, can, mal, bahir ve mahal emniyetinin temini ve çatma, batma, yangın, hile arızası, denize eş düşmesi kabilinden aceleci hallerde personelin ve sefine kondisyonunun gelişigüzel kesiksiz mücehhez olması düşüncesince denetleme yaptıklarını anlattı.

Geminin uran kondisyonu ve mensubunun gelişigüzel devir apiko ve aşinalığının olmasının, kendileri ve liman devleti denetçileri düşüncesince ehemmiyet bildirme ettiğine ayraç fail Akbaş, ilkin evvelce geminin güruh odasında arsıulusal anlaşmalara dair şekilde hazırlanmakta bulunan şehadetname denetimini yaptıktan sonradan geminin fiziksel kontrolüne geçtiklerini söyledi.

Sertifika denetiminin arkası sıra köprüüstü, hayat mahalleri, kargo mahalli, güverte, ambarlar ve araba dairesinin denetimini yaptıklarını tamlayan Akbaş, "Yaptığımız denetimler kararında tempo emniyeti ile can, mal, bahir ve mahal güvenliğini sağlayarak Türk bayrağının arsıulusal bölgede güvenilirliğini artırıyoruz. Ticaretin henüz nakit para halde yapılmasını sağlıyoruz. Gemilerimizin aut limanlarda tutulmasının önüne geçiyoruz." dedi.

Akbaş, denetleme kararında belirleme edilen nekais giderilinceye denli gemilerin seferine müsaade verilmediğini, eksiklikleri ortak tomar bulunan ve zat olanaklarıyla gideremeyen gemilerin tersaneye yönlendirildiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?