Yaşam

Tekerlekli sandalyesinde çizdiği resimlerle 4. sergisine hazırlanıyor

Rahatsızlığından ötürü tekerli sandalyede hayatını devam etmek mecburiyetinde artan 13 yaşındaki Eskişehirli Eda Öztürk, bugüne derece açmış olduğu 3 resim sergisine yenisini eklemeye hazırlanıyor.

Tekerlekli sandalyesinde çizdiği resimlerle 4. sergisine hazırlanıyor
01-03-2022 13:04
Eskişehir

Nadir görülen, multisistemik, otozomal çekinik müteaddi müşterek belirti bulunan ataksi telenjiektazi ile önemsiz yaşlardan bu yana savaş fail Eda Öztürk, 10 yaşlarındayken tekerli sandalyeye tabi berhayat olmak durumunda kaldı.

Annesi Gülşen ve babası Mehmet Mutlu Öztürk'ün yardımı ile resim derslerimizi meydan Öztürk, mülevven dünyasını tuvallere yansıtıyor.

Eserlerini 3 zatî sergide sanatseverlerle buluşturan Öztürk, akıbet sergisinin hasılatını barınaktaki hayvanların bakımı düşüncesince bağışladı.

Öztürk, bugüne derece icra ettiği 200 resimle dördüncü sergisini ayırmak düşüncesince hazırlanıyor. Aynı sürede seramikle de uğraşan Öztürk, namına olanak sunulduğunda at biniciliği eğitimi kabul etmek istiyor.

Şehit Barış Öztürk Ortaokulunda 8. sınıfta yetişek gören Eda Öztürk, AA muhabirine, resme anaokulu dönemlerinde kağıda kalemle çizimler yaparak başladığını söyledi.

Zamanla resimlerini zenginleştirdiğini tamlayan Öztürk, şu halde konuştu:

"Küratörümüz Semra Şirvan ile tanıştık. Son çağda seramikten asar de hazırlamaya başladım. Onu da seramik sanatçısı Zehra Çobanlı ile yapıyorum. Resimlerimde ve seramik eserlerimde renkleri kullanmayı da baş döndürücü seviyorum. Hayvanları baş döndürücü seviyorum. Onlar düşüncesince müşterek şeyler gerçekleştirmek baş döndürücü hoşuma gidiyor. Gelecek günlerde baştan müşterek resim sergisi açmayı düşünüyorum. Hayvan ve kız resimleri yapmayı seviyorum fakat elden sadece rastgele şeyi resmediyorum. Atlarla kendimi baş döndürücü engellenmeyen hissediyorum. Bundan ahir amacım binici olmak."

Sergilerinin geliriyle derneğe ve barınağa dayanak noktası oldu

Anne Gülşen Öztürk ise kızının resme bulunan eğilimini görür görmez onun icra ettiği resimleri garajlarında sergilemeye başladıklarını bildirdi.

Kızının, "Boyalı Parmaklar" isminde sanlı ekibin kurucusu ve küratör Semra Şirvan ile tanıştıktan sonradan resim etme kabiliyetini hâlâ da geliştirdiğini özetleyen Öztürk, şunları kaydetti:

"Eda'yı iyi sanatlar eğitimine yönlendirmeyi de düşündük. Anaokulundan bu yana icra ettiği eserleri biriktiriyorum. Resmin haricinde kısaca 5 senedir da seramikle uğraşıyor. Eda, 3 zatî resim sergisi açtı. Bu sene süresince müşterek de seramik sergisi açmayı planlıyoruz. İlk sergisinden el etmiş olduğu gelirle dünya dışına çıkacak hayalini gerçekleştirdi. Fransa'da Louvre Müzesi'ni seyran olanağı buldu. Orada sanatla hâlâ müşterek tomar tanıştı. Yurt dışındaki galerileri de görür görmez resim gerçekleştirmek arzusu hâlâ da arttı. İkinci zatî sergisinin hasılatını de Ataksi Telenjiektazi ile Yaşam Derneğine bağışladı. Bağışıyla tekerli sandalyesi sıfır arkadaşlarına düş oldu. Üçüncü sergisinin hasılatını de hayvanat düşüncesince bağışladı. Sergiden elde etmiş olduğu gelirle Tepebaşı Belediyesine ilgilendiren barınağa çaça yardımında bulundu. Bugüne derece yekûn 200 resim yaptı. Eda kesinlikle bahtiyar olacaksa geleceğinin o yönde ilerlemesi düşüncesince destekçisi oluyoruz."

Öztürk, kızının atları baş döndürücü sevdiğini belirterek, "Atla gezmeyi baş döndürücü seviyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hippoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile tanıştık. Yaz mevsiminde orada öğrenime başlayacak." dedi.

Baba Mehmet Mutlu Öztürk de kızının baş döndürücü kararlı, karakteri çelimli ve azimkâr müşterek bebek bulunduğunu aktardı.

Onun, zorlanmasına karşın şişman müşterek fedakârlık ve dirayetle icraat yaptığını özetleyen Öztürk, "Eda'nın etraflı organlarında rahatsızlığının belirtileri görülüyor. Buna karşın şişman müşterek azimle bitmeme ediyor, çalışmalarına. Resim ve seramik emek harcamaları yapıyor. Tutkusunun izinden gitmeyi de sunturlu müşterek halde başarıyor. Ata binme dair da baş döndürücü tutkulu. İç dünyasını zanaat çalışmalarına yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?