Ekonomi

Tedarik zinciri 'yüksek enflasyon' ile toparlanma mücadelesini sürdürüyor

Enerji krizi ve şişkinlik global tutum düşüncesince ehemmiyetli ortak düşünce deposu olmayı sürdürürken, tedarik zincirinin toparlanma savaşı bitmeme ediyor.

Tedarik zinciri 'yüksek enflasyon' ile toparlanma mücadelesini sürdürüyor
19-11-2021 14:09
Berlin

Yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla global ticarette arz-talep dengesinin bozulması, derya taşımacılığında geri hizmet sıkıntıları yanında getirmiş, taşımalık dar boğazıyla süregelen mesail navlun fiyatlarındaki artışlarla bitmeme etmişti.

Mal talebindeki artışla navlun tutarları 10'a katlanmış, taşımalık hatırlamak zorlaşmıştı. Uzak Doğu-Avrupa hattında Kovid-19 öncesinde 2 bin dolar seviyesinde bulunan navlun fiyatları, 20 bin dolara dayanmıştı.

Başta Çin’in edinmek az daha kömüre bulunan talepte ve doğrudan elden dört başı mamur devletlerde küsurat para şişkinliği oranları hasebiyle mülk talebinde yaşanmış bulunan ivme kaybının limanlarda tanıdık yoğunluğu hafifletmesiyle navlun bedellerindeki azalış dikkati çekmeye başladı.

Deniz yolu taşımacılığında alakanın azalmasıyla yaşanmış bulunan darboğazın hafiflemesi bekleniyor

Navlun piyasasındaki transport ücretlerinin işareti kendisine bildik Baltık Kuru Yük Endeksi'nin (Baltic Dry Index-BDI) teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında 5 bin 650 benek ile 2008'den buyana kaydedilen en faziletkâr seviyeye ulaşmasının peşi sıra azalış eğilimine geçmiş olduğu görülüyor. Küresel ekonominin mürşit göstergelerinden bulunan endeks, 19 Kasım bakımından 2 bin 450 puanın altında seyrediyor.

Bu düşüşe karşın global ekonomide bitmeme fail sunma darboğazları ehemmiyetli borda bordaya akıl deposu olmayı sürdürürken, evren ticaretinin kısaca yüzdelik 90'ına vasıtalık fail derya yolu taşımacılığında alakanın azalmasıyla, yaşanmış bulunan darboğazın hafiflemesi bekleniyor.

Alibra Shipping'in verilerine göre, Atlantik ve Pasifik Okyanusu rotaları düşüncesince 6 maaş sözleşmeler, en şişman döşenmemiş ağırlık gemileri (capesize-150 bin titrem ) düşüncesince sırayla günce 54 bin dolar ve 52 bin 500 dolara mülk oluyor. Pasifik rotaları, borda bordaya salname kontratlar düşüncesince 36 bin dolara ve 2 salname düşüncesince de 26 bin dolara düşüyor. Altı maaş sözleşmeler ile 2 salname sözleşmeler ortada aşırı ağırbaşlı borda bordaya eder farkı olması dikkati çekiyor.

Yüksek para şişkinliği mahveden taleplerine ivme kaybettiriyor

Çin'de küsurat sert cevheri stokları ve Pekin’in kömür endüstrisine meydana getirdiği müdahalelerin şişman döşenmemiş ağırlık gemilerine bulunan talebi yavaşlattığı belirtiliyor. Yüksek kurda seyreden para şişkinliği oranları da mahveden taleplerine ivme kaybettiriyor.

Ayrıca Batılı ithalatçıların ağustos ayında acemi yıla hazırlıklarıyla süregelen koyu sezonun sona ermesiyle beraberce navlun ücretleri akıbet haftalarda düşerken, fiyatların normale dönmesinin ise 24 kocaoğlan bulabileceği kestirim ediliyor.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, tedarik zinciri aksamalarının bitmeme etmesi yahut para şişkinliği beklentilerinin endamsız dönemli eder halleriyle bozulması yerinde dünyanın birtakım bölgelerinde para şişkinliği henüz mihman bir duruma gelebilecek.

Uzmanlar, tedarik zincirini ve fiyatlandırma baskılarını henüz da hafifleştirmek düşüncesince büyümekte bulunan ülkelerdeki Kovid-19 aşılamanın desteklenmesi çağrısında bulunuyor.

BM'den "yüksek taşımalık maliyetleri global enflasyonu artırır" uyarısı

Öte taraftan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), global tedarik zinciri krizi hasebiyle küsurat taşımalık maliyetlerinin evren genelinde enflasyonu henüz da artıracağı dair uyarıyor.

UNCTAD, global taşımalık ücretlerinin 2022’de faziletkâr kalması yerinde global mahveden fiyatlarını yüzdelik 1,5 artıracağını kestirim ediyor.

UNCTAD uzmanları, ekonomileri ithalata mebni büyümekte bulunan ülkelerin, faziletkâr taşımalık maliyetlerinden henüz borda bordaya tomar etkileneceğini vurguluyor.

Oslo merkezli arsıulusal sefine brokeri Fearnleys'in verileri ise Batı Avustralya'dan Çin'e revan sert cevheri rotasının yüzdelik 17 ve Brezilya'dan Çin'e revan sert cevheri rotasının yüzdelik 8 düşmesinin peşi sıra piyasada gereksiz sefine sayısının arttığını ortaya koyuyor.

"Navlun tutarları hala oldukça yüksek"

Gemi brokeri Alibra'nın Araştırma Müdürü Rebecca Galanopoulos Jones, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada "Baltık Kuru Yük Endeksi'ndeki (BDI) düşüşün Çin ekonomisi ve ülkenin polat ticaretini etkileyecek domestik yapım endüstrisi ile ilişik endişelere ilişkin bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Ayrıca Brezilya merkezli eroin şirketi Vale'nin sert cevheri üretimini düşürmesinin de en şişman döşenmemiş ağırlık gemilerine bulunan talebi düşürdüğünü tamlayan Jones, bu aksi algının henüz önemsiz ağırlık gemilerine de yayıldığını kaydetti.

Jones, amma velakin olması müstelzim değere mucibince fiyatların hala oldukça faziletkâr bulunduğunu vurgulayarak, "Alibra'nın bu hafta en şişman döşenmemiş ağırlık gemilerinde 1 salname sözleşmeler düşüncesince günce averaj eder 24 bin dolar ve akıbet 5 senenin averajından yüzdelik 35 henüz yüksek." diyerek konuştu.

Çip krizinde "en kötünün" geride kaldığına inanılıyor

Bu arada, araba üreticilerinden alkan hamule üreticilerine derece 100’den borda bordaya tomar bu piyasanın çıpır problemi ise bitmeme ediyor.

Danışmanlık şirketi AlixPartners, biricik başına araba alanının çıpır kıtlığı hasebiyle bu sene 210 bilyon dolar dirimlik kaybedeceklerini öngörüyor.

Kısıtlamalar, evren çapında henüz borda bordaya tomar insanı evden çalışmaya zorlarken, bu durumun elektronik beyin satışlarında ansız borda bordaya artışa illet olduğu, hasebiyle çiplere bulunan talebi artırdığı biliniyor.

Gelişmiş çiplerin tamamlanması 20 hafta derece levent boylu sürerken, hükümetlerin çıpır kabilinden eleştiri teknolojilere müteveccih henüz güzel takip geliştirmesiyle 2022’ye henüz mücehhez girileceği belirtiliyor.

Michigan merkezli LMC Automotive'in araştırmacılarından Jeff Schuster, araba sektöründe çıpır kıtlığının şahika yaptığını belirterek, "En kötüsünün geride kaldığına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?