Ekonomi

Tedarik problemi canlı firmalar derman adına rotayı Türkiye'ye çeviriyor

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, müstevli sürecinde Çin'den yeteri kadar işlev ve tedarik sağlayamayan toptan firmaların satın kabul etme operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdiğini belirtti.

Tedarik problemi canlı firmalar derman adına rotayı Türkiye'ye çeviriyor
25-11-2021 11:38
Ankara

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, AA muhabirine, arsıulusal nakliyat sektöründeki gelişmelere bağlı değerlendirmede bulundu.

Kovid-19 salgını zımnında çetince vakitler nâkil geri misyon sektörünün, dinamik, hızlı, faziletli birinci sınıf ortak yapıya ve kalifiye insanoğlu kaynağına eş olmasının avantajıyla çabuk ortak toparlanma sürecine girdiğini anlatım fail Ulusoy, bölüm şekilde ihracata yardım sağlamayı sürdürdüklerini söyledi.

Ulusoy, müstevli sürecinde nakil modlarına layıkıyla iklim amacında kargo uçaklarına ilginin arttığını, kükremek amacında taşımalık sayısındaki düşüş yardımıyla navlunların yükseldiğini, karaca amacında ağırlık sayısı ve iş hacimlerinde artışlar gerçekleştiğini, çıpa yolunun ise bu sürecin halaskâr nakil modu bulunduğunu bildirdi.

Salgın sürecinde yaşanmış bulunan çetince dönemlerin ardından bazı devletlerin Çin'den mevrut kaba maddelere yahut taraf ürünlere tabi olmanın, akse dönemlerinde iri riziko taşıdığının farkına vardığını vurgulayan Ulusoy, "Bu nedenle evren genelindeki tedarikçilerin iri bölümü, mahsul yada misyon aldıkları pazarları çeşitlendirme zımnında gittiler.  Pandemi sürecinde Çin'den yeteri kadar misyon ve tedarik sağlayamayan toptan şirketlerden bazıları, satın kabul etme operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdi.  Küresel ticaretteki bu erek değişimini pandemi şokuyla başvurulmuş muvakkat ortak formül olarak değerlendirmiyoruz. Türkiye'ye yönelen satın kabul etme eğilimleri artarak bitmeme edecektir. " sanarak konuştu.

"Lojistik maliyetleri artıyor"

Ulusoy, Kovid-19 çağında maliyet artışlarına faktör bulunan en nazik probleminin taşımalık krizi olduğuna ayraç ederek, bu durumun konteynerle servet taşınan tamamı sektörleri etkilediğini dile getirdi. Bu durumun navlun artışlarına da faktör olduğuna dikkati çekici Ulusoy, kurdaki dalgalanmaların da geri misyon operasyonları, ekipman, hazne kiraları ve harcama materyal fiyatlarını etkilediğini anlattı.

Son devirde geri misyon maliyetlerde sağlam baş döndürücü nedenden kaynaklı artışların işletmelerin mali performansını ağırbaşlı miktarda sekteye uğrattığını tamlayan Ulusoy, şu değerlendirmede bulundu:

"Lojistiğin mecmu pres maliyetlerinin içre ehemmiyetli ortak paya eş olması ve mali performansı direkt etkilemesi yardımıyla firmalar bahis konusu giderlerini indirmek yerine nice izlem geliştirdi. Maliyet artışında en baş döndürücü ilgi çekici nedenlerin kurlarda yaşanmış bulunan dalgalanmalar, sıvıyakıt zamları, otoban ve güreşçi köprüsü intikal ücretlerindeki yükseliş bulunduğu söylenebilir."

"Bulgaristan ile uç kapıları eşgüdümlü çalışmalı"

Ulusoy, ithalat-ihracat dengesinin bozulması ve uç kapılarındaki beklemelerin de maliyetleri artırdığını anlatım ederek, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki bekleme sürelerinin sahası etkilediğini söyledi.

Buradaki probleminin Bulgaristan çeşidinden kaynaklandığını vurgulayan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Türkiye şimdi baş döndürücü envestisman icra ettiği biçimde Bulgaristan tarafı buna cevap verecek iyileştirmeleri yapmadı. Sınır kapısının Türkiye tarafında meydana getirilen iyileştirmelerin doğurgan olması düşüncesince Kapıkule ve Kapitan Andreevo uç kapılarının eşgüdümlü çalışmalarının sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye tarafında meydana getirilen iyileştirmeler gayeye misyon etmekte çıtırbom kalıyor, taşıt iş kapasitemizi rastgele ne derece artırsak da Bulgaristan tarafıyla da eşgüdümün sağlanması gerekiyor. Günlerce devam eden beklemeler ülkemizin taşıt filosu kapasitesinden en yukarı kurda yararlanılmasını engellerken bu nedenle çoğalma yayınlayan navlun tutarları da ihracatçımızın aut pazarlarda rakiplik enerjisini azaltıyor. Kapıkule'deki taşıt kuyruğu problemi elden geri misyon alanının değil, ülkemizin aut tecim erbabını da baş döndürücü yakından ait ortak sorundur. Bu nedenle dileğimiz probleminin çabucak çözüme kavuşturulmasıdır."

Ayşem Ulusoy, ülkenin ihracatında ehemmiyetli ortak noktayı bulunan taşımalık taşımacılığındaki navlunun hala doruk seviyelerini koruduğunu ve bu seviyelerin 2022 süresince ve ayrıca 2023'e sarkacak biçimde sürmesini kestirim ettiklerini belirterek, "Pandemi koşullarının hala uygulanan olması, arz-talep dengesizlikleri, acemi evlat taşımalık gemilerine meydana getirilen yatırımlar ve kükremek taşımalık taşımacılığında çalışkanlık yayınlayan derneşik taşımalık taşımacılığı karşılayıcı armatörlerin piyasayı domine etmeleri de faziletli navlun seviyelerinin bitmeme etmesine illet olmaktadır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?