Ekonomi

TCMB'nin resmi ihtiyat varlıkları kasımda 122,4 bilyon dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi sakınma varlıkları, kasımda ortak geçmiş ayak tabanı uyarınca yüzdelik 7,8 artarak 122,4 bilyon dolara yükseldi.

TCMB'nin resmi ihtiyat varlıkları kasımda 122,4 bilyon dolar oldu
15-12-2022 15:07
İstanbul

TCMB tarafından, Kasım 2022 zamanına müteallik "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi sakıntı varlıkları kasımda ortak geçmiş ayak tabanı nazaran yüzdelik 7,8 artarak 122,4 bilyon dolara yükseldi. Aynı devirde döviz varlıkları yüzdelik 7,2 artışla 72 bilyon dolara, giranbaha cinsinden sakıntı varlıkları da yüzdelik 10,1 yükselişle 43 bilyon dolara çıktı.

Vadesine 1 sene yahut hâlâ az eskimiş Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceleri belirli döviz çıkışları (döviz kredileri, söylenegelmiş kıymetler ve tevdiat işlemlerinden doğan yükümlülükler) kasımda ortak geçmiş ayak tabanı layıkıyla yüzdelik 1,5 artarak 29,1 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 22,9 bilyon doları anapara, 6,2 bilyon doları faizden oluştu.

Aynı dönemde, Merkez Bankasının iklim içi ve iklim dışı beledi bankalarla icra ettiği mali müştak işlemlerinden meydana gelen kesin döviz ve giranbaha yükümlülükleri kısaca 68,4 bilyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 37,2 bilyon doları ortak ay vadeli yerine kayıtlara geçti.

Şarta müteallik döviz çıkışları, 1 sene içre ödenecek Hazine güvenceli aut düyun ile öteki yükümlülüklerden (döviz ve giranbaha cinsinden mecburi karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler kasımda ortak geçmiş ayak tabanı layıkıyla yüzdelik 1,4 azalarak 55,7 bilyon dolara indi.​​​​​​​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?