Ekonomi

TARSİM: 'Fındık için sonuç sigorta tarihi 28 Şubat'

TARSİM, fındık için akıbet sigorta tarihi adına 28 Şubat'ı ayraç ederken, üreticilerin geç kalmadan ekincilik sigortalarını yaptırmaları dair uyarıda bulundu.

TARSİM: 'Fındık için sonuç sigorta tarihi 28 Şubat'
20-01-2022 12:35

TARSİM'den meydana getirilen açıklamada, Türkiye genelinde fındık ürünü için poliçe tanzimlerinin, 28 Şubat tarihinde sona ereceği hatırlatılarak, üreticilere yüzdelik 67'ye vasıl mutluluk prim desteğinden faydalanmaları ve ekincilik sigortalarını müşterek zamanlar yaptırmaları dair uyarıda bulunuldu.

Üreticilerin 'fındık' ürünü için akıbet haset beklemeden, müşterek an evvela sigorta yaptırmalarının vurgulandığı açıklamada, en evvela Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) eşya olunması ve ya kaydın güncellenmesi gerektiği, sonra ise mezun sigorta şirketlerinin acenteleri kanalıyla ekincilik sigortası poliçesinin düzenlenebileceği bildirildi. Açıklamada şu ifadeler arazi aldı:

"Bilindiği üzere, fındık ürününde tarımsal tuman riskinin yaşandığı en ciddi aylar Ocak, Şubat ve Mart'tır. Bu aylarda zaman normallerinin üstünde seyreden havanın anide soğumasıyla baş başa yağan kar sonrası oluşan don, fındık ürünü için şişman müşterek riziko oluşturuyor. 1 dekarlık bölgede istihsal miktarı 210 kilogram, sigorta bedeli 5 bin 40 TL bulunan fındık ürününün sigortalanması şeklinde 'dolu paketi' için ödenecek meblağ elden 39 TL. Dolu paketine ek adına 'don' riski de poliçeye ekletilmek istenirse toplamda 145 TL ödeniyor.

Ayrıca hasarsız güzeşte poliçe süresi böylecene poliçenin yenilenmesi şeklinde kırcı paket primi üstünden yüzdelik 30'a, tuman riski priminden yüzdelik 20'ye vasıl hasarsızlık indirimi, sigorta yaptıran üreticinin yaşlarının 30 ve altında olması halinde, kırcı paket primi üstünden yüzdelik 5 nispetinde 'Genç Çiftçi İndirimi', sigorta yaptıran üreticinin eş olması halinde, kırcı paket primi üstünden yüzdelik 5 nispetinde 'Kadın Çiftçi İndirimi', Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sistemine mukayyet üreticilere bütün poliçe primi üstünden yüzdelik 5; ayrımsız sürede DİTAP üstünden kavil yapmış olmaları yerinde arttırma yüzdelik 5 iktisap etmek kadar toplamda yüzdelik 10 oranında, prim ücretinin tamamının önceden ödenmesi yerinde bütün poliçe primi üstünden yüzdelik 5 oranında prim indirimi uygulanıyor.

Fındık ürünü, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, araç çarpması, sel-su baskını riskleri ile isteğe ilişkin adına tahsil edilen tuman riskinin illet bulunduğu hacim kaybına; fındık ocaklarında ocakların kendisi, amut sigortası yaptırılarak, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, kayşa ile sel-su baskını, kar ağırlığı ve araç çarpması risklerine için sigortalanabiliyor.

Bu üründe teminat, bahçedeki ocaklarda mevcut çekici çiçeklerin (karanfilli tomurcukların) etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp, kabza yapmaya ve önceki yaprakçıklar görülmeye başladığı çağda ve herhangi müşterek şartta poliçe giriş tarihinden yedi devir sonra, kayşa teminatında ise poliçe giriş tarihi bakımından başlıyor.

Şimdi siz de geç kalmadan fındık ürününüzü, TARSİM'e örgen sigorta şirketlerinin mezun acentelerine başvurarak sigortalatın ve emeğinizi garanti dibine alın."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?