Ekonomi

Tarım işçisi kadın talih desteği ile sera sahibi oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Erzincan Valiliği çeşidinden maruz yüzdelik 75 bağış desteği ile özlük bahçesindeki dü dönümlük toprak hakkında sera kuran Şengül Özege, yetiştirdiği marul, budala ile domatesleri kentteki aşçı ve pazarcılara satıyor.

Tarım işçisi kadın talih desteği ile sera sahibi oldu
14-10-2021 14:16
Erzincan

Erzincan'da derinliğine seneler tarım işçisi şekilde etkin 53 yaşındaki Şengül Özege, mutluluk desteği ile dü dönümlük bahçesine kurduğu serayla zirai üretime katkı sağlıyor.

Kentte derinliğine seneler tarım iştirakçi şekilde etkin Özege, eşinin de katkılarıyla güzeşte sene Tarım ve Orman Bakanlığı ile Erzincan Valiliği çeşidinden maruz yüzdelik 75 bağış desteği ile özlük bahçesindeki dü dönümlük toprak dair sera kurdu.

Devlet desteği ile işinin patronu bulunan Özege, hâlâ ilkin iştirakçi şekilde çalışmış bulunduğu sera ve göveri tarlalarında edinmiş bulunduğu tecrübeyle ilkin sene özlük serasında ektiği domatesten kısaca 40 titrem mahsul aldı.

Serasına bu sene marul, budala kadar göveri çeşitlerini de eken Özege, eşiyle ihtimam ve hasadını meydana getirdiği mahsullerini kentteki lokanta ile pazarcılara satıyor.

Kadın müteşebbis Özege, AA muhabirine, senelerce zirai üretimde iştirakçi şekilde çalıştığını ve işini aşırı sevdiğini söyledi.

Kadınların da nice işi başaracağını ve ailesine katkı sağlayabileceğini tabir fail Özege, şöyleki konuştu:

"Ben eşime 'hem tarlamız mevcut bununla beraber kılıç bu işi doğrusu yapıyoruz ve bu iş elimizden geliyor' dedim. Allah razı olsun o da beni kırmayarak heveslendirme düşüncesince Erzincan Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurma etti. Ben en herşeyden ilk olarak müdürlükte mevcut tarım mühendisi Murat erkeğe ve çalışanlarına teşekkürname geçirmek istiyorum. Onlar sebebiyle özgüven kazanarak 2 dönümlük arazimize teşvikle beraberce sera kurduk. İlk yılımızda domates ve peşi sıra kıvırcık koyun koyun marul ektik. Şu anda üretimimize bitmeme ediyoruz."

"İyi ki bu işe başvurmuş ve bu işe girmişiz"

Özege, girişimcilikten korkmadığını belirterek, namına güvendiğini ve bu işi başaracağına inandığını dile getirdi.

Devletten yüzdelik 75 bağış desteği aldıklarını özetleyen Özege, "İyi ki bu işe başvurmuş ve bu işe girmişiz. Ben her insana bunu kaynak ediyorum. Özellikle hanımlarımız on paralık korkmasınlar, bu janr işlere girsinler. Hem çocuklarımıza katkımız bununla beraber evimize katkımız oluyor." niteleyerek konuştu.

Hamza Özege ise eşinin talebi dair bu işe giriştiklerini tabir ederek, "Eskiden tarım işçisi şekilde eşim başkalarının işine giderdi bundan böyle özlük işinin sahibi oldu. Keşke 10 sene ilkin başlamış olsaydık fakat o sürede maddesel durumlarımız el vermiyordu. Devletimizin yardımı ile Allah razı olsun geçinip gidiyoruz." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin de rastgele bölgede bulunduğu kadar zirai sektörde de hanımefendilerin ehemmiyetli müşterek misyonu üstlendiğini aktardı.

Bakanlıklarının hanımlara zait ayrımcılık yaptığına dikkati çekici Şahin, şunları kaydetti:

"Biz ilimizde kadın çiftçilerimizin projelerini desteklemekteyiz. Özellikle sera, küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği, göveri ve semere bahçesi üretimi kadar nice bölgede hanımlarımıza dayanak sağladık. Yüzde 75 bağış vermiş olduğumuz seralarda, 12 kadın çiftçimiz sera sahibi oldu. Burada ilkin tarım işçisi şekilde etkin kadın çiftçilerimiz, vermiş olduğumuz destekle özlük işlerini kurmuş oldular. Kadınlarımız özlük işlerinin sahibi olunca üretime dört elle sarılıp katkı sunmaya başladılar. Biz kadınlarımızın hâlâ aşırı zirai bölgede faaliyetlerde bulunmasını istiyoruz. Ben bu fırsat ile dünyada, vatanımızda üreten hanımefendilerin 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nün faydalı olmasını diliyorum"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?