Ekonomi

Tarım işçisi kadın mevki yardımı ile sera sahibi oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Erzincan Valiliği kabilinden maruz yüzdelik 75 bağış yardımı ile kişi bahçesindeki dü dönümlük toprak karşı sera kuran Şengül Özege, yetiştirdiği marul, budala ile domatesleri kentteki aşçı ve pazarcılara satıyor.

Tarım işçisi kadın mevki yardımı ile sera sahibi oldu
14-10-2021 14:16
Erzincan

Erzincan'da derinliğine seneler tarım işçisi şekilde etkin 53 yaşındaki Şengül Özege, mutluluk yardımıyla dü dönümlük bahçesine kurduğu serayla zirai üretime katkı sağlıyor.

Kentte derinliğine seneler tarım iştirakçi şekilde etkin Özege, eşinin de katkılarıyla sabık sene Tarım ve Orman Bakanlığı ile Erzincan Valiliği çeşidinden sunulan yüzdelik 75 bağış yardımıyla öz bahçesindeki dü dönümlük yer dair sera kurdu.

Devlet yardımıyla işinin patronu bulunan Özege, henüz evvela iştirakçi şekilde çalışmış bulunduğu sera ve göveri tarlalarında edinmiş bulunduğu tecrübeyle önceki sene öz serasında ektiği domatesten kestirmece 40 titrem ürün aldı.

Serasına bu sene marul, budala kabilinden göveri çeşitlerini de eken Özege, eşiyle görev ve hasadını meydana getirdiği mahsullerini kentteki aşçı ile pazarcılara satıyor.

Kadın müteşebbis Özege, AA muhabirine, senelerce zirai üretimde iştirakçi şekilde çalıştığını ve işini baş döndürücü sevdiğini söyledi.

Kadınların da nice işi başaracağını ve ailesine katkı sağlayabileceğini tabir fail Özege, şu şekilde konuştu:

"Ben eşime 'hem tarlamız mevcut aynı sürede tığ bu işi doğrusu yapıyoruz ve bu iş elimizden geliyor' dedim. Allah razı olsun o da beni kırmayarak heveslendirme düşüncesince Erzincan Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurma etti. Ben ilk herşeyden ilk olarak müdürlükte mevcut kültür mühendisi Murat erkeğe ve çalışanlarına teşekkürname eylemek istiyorum. Onlar yardımıyla özgüven kazanarak 2 dönümlük arazimize teşvikle baş başa sera kurduk. İlk yılımızda domates ve arkası sıra kıvırcık koyun koyun marul ektik. Şu anda üretimimize bitmeme ediyoruz."

"İyi ki bu işe başvurmuş ve bu işe girmişiz"

Özege, girişimcilikten korkmadığını belirterek, namına güvendiğini ve bu işi başaracağına inandığını dile getirdi.

Devletten yüzdelik 75 bağış desteği aldıklarını özetleyen Özege, "İyi ki bu işe başvurmuş ve bu işe girmişiz. Ben her insana bunu başvuru ediyorum. Özellikle hanımlarımız on paralık korkmasınlar, bu janr işlere girsinler. Hem çocuklarımıza katkımız aynı sürede evimize katkımız oluyor." diyerek konuştu.

Hamza Özege ise eşinin talebi dair bu işe giriştiklerini tabir ederek, "Eskiden tarım işçisi şekilde eşim başkalarının işine giderdi bundan böyle öz işinin sahibi oldu. Keşke 10 sene evvela başlamış olsaydık ancak o sürede maddesel durumlarımız el vermiyordu. Devletimizin yardımı ile Allah razı olsun geçinip gidiyoruz." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin de herhangi ortak bölgede bulunduğu kabilinden zirai sektörde de hanımefendilerin ehemmiyetli ortak misyonu üstlendiğini aktardı.

Bakanlıklarının hanımlara fazlalık ayrımcılık yaptığına dikkati çekici Şahin, şunları kaydetti:

"Biz ilimizde kadın çiftçilerimizin projelerini desteklemekteyiz. Özellikle sera, küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği, göveri ve ürün bahçesi üretimi kabilinden nice bölgede hanımlarımıza dayanak noktası sağladık. Yüzde 75 bağış vermiş olduğumuz seralarda, 12 kadın çiftçimiz sera sahibi oldu. Burada ilkin tarım işçisi şekilde etkin kadın çiftçilerimiz, vermiş olduğumuz destekle öz işlerini kurmuş oldular. Kadınlarımız öz işlerinin sahibi olunca üretime dört elle sarılıp katkı sunmaya başladılar. Biz kadınlarımızın henüz baş döndürücü zirai bölgede faaliyetlerde bulunmasını istiyoruz. Ben bu fırsat ile dünyada, vatanımızda üreten hanımefendilerin 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nün faydalı olmasını diliyorum"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?