Ekonomi

Soğuk havalarda bunları yapmazsanız 20 bin liraya kadar masraf çıkabilir

Havaların soğumasıyla baş başa anahtar şoförleri araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmak ve maddesel zararları en örgen ıskat etmek gibi endüstri sitelerinin ve servislerin şeklini tutuyor.

Soğuk havalarda bunları yapmazsanız 20 bin liraya kadar masraf çıkabilir
14-10-2021 12:35

Araç sürücülerinin şita bakımlarını gerçekli yaptırmaları icap ettiğini anlatım fail uzmanlar, bakımları yaptırılmayan müşterek arabanın baş döndürücü soğuklarda 20 bin liraya kadar harcamaya sefer açabileceğini anlatım etti.

“Hava şartlarına uyarınca antifriz konulmalı”

Çerkezköy ilçesinde yağ ve antifriz görev hizmeti sağlayan Anıl Bahar, “Kışlık bakım, vasıtaların şita periyodundaki nakıs dereceye sakıt hava şartlarında arabanın kullanımını elan hazırlop gerçekleştirmek düşüncesince meydana getirilen bakımlardır. Araç antifriz değişim yapmak yapılır. Şehirlerin hava şartlarına uyarınca nakıs 20, nakıs 30, nakıs 40'a kadar dayanabilecek antifrizler konulur. Onun haricinde vasıtaların sefer tutuşlarının elan dosdoğru müşterek biçimde olması düşüncesince mecburi şita lastiği takılır. Yağı ve filtresi de değiştirilir. Klima gazlarını da hâllenmek gerekir” dedi.

“Motor donar, çoban ayırt etmeden marşa basarsa blok çatlayabilir”

Araçların bellik ve modeline uyarınca masrafların arttığını kail Bahar, “Dizel ve benzinli araçlarda taşıt bakımları değişiyor. Eğer bu bakımlar yapılmazsa çağımız şartlarında 20 bin liraya kadar vasıl masarif ortaya çıkabilir. Antifrizden dolayı taşıt donarsa, çoban de ayırt etmeden marşa basarsa blok çatlatabilir, itenek çıkartabilir. Araçların üstünde yağ çubuğu ve kalorifer düşüncesince redif ardiye bulunur. Antifriz düşüncesince redif ardiye üstünde 'full' yazısının hizasına kadar doldurulmalı, dahası olursa kapaklar tutmuyor ve tutmadığı düşüncesince alıcı geliyor, antifriz kaçırıyor diyor. O nedenden dolayı seviyesinde olmalı. Yağ seviyesi de yağ çubuğunun en fevk noktası ‘F' seviyesine kadar doldurulmalıdır” ifadelerine arazi verdi.

“Marka aynı, içerisindeki yağ farklı”

Yağ kullanırken taşıt sürücülerine de uyarılarda mevcut Bahar, “Çok ayrışık yağlar var. Herkes internetten alım satım yapıyor şu an. İnternetten meydana getirilen alışverişlerde arada müşterek ayrımlı yağlar kullanılabiliyor. Mesela bu elimdeki yağ internetten alınmış, bellik yerinde bire müşterek ancak içerisindeki yağ farklı. Müşteri bunu art de reddetme edemiyor. Müşteri mümessili ‘yağı sahtesiyle değiştirip bana art göndermediğini nerden bileyim?' diyebiliyor. Burada başağrısı yaşanabiliyor” halinde uyarıda bulundu.

“Araç modeline makul yağ kullanılmalı”

Araca makul yağ kullanılması gerektiğine aksan karşıcı Bahar, “Araçlara uyarınca ağdalık farkları var. Yağın sıvılaşma oranları olmakta bunlar. Araç yağının sıvılaşmaması lazım. Viskozite farklarına uyarınca araçlarda yağ kullanıyor. Artık Euro 6 ve kimlik araçlarda 040 ve 030 yağlar kullanıyor. Mesela emektar manken vesait var, 10-40 gitmek istiyor hemen tığ önermiyoruz” dedi.

“Yüksek meblağlarda zarara sefer açabilir”

Yağ ve süzek değişim yapmak ustası, 15 salname sanayici esnafı Gökhan Akburu ise, “Hava sıcaklığı nakıs 10 derecenin dibine indiğinde donmalar meydana dirimlik ve bu sizin motosiklet bloğunuzu patlatmaya, hortumların da boğulmasına sefer açar. Kışın da gene efdal meblağlarda zararlar sefer açar. Bu nedenden dolayı antifriz ve yağ değişim yapmak dört başı mamur ve vaktiyle yapılması gerekir” diyerek konuştu.

“Motor düşman kullanımına uyanıklık edin”

Öte taraftan motosiklet ustası Osman Arat da hali şu laflarla özetledi, “25 salname motosiklet ustasıyım. Araçlara behemehâl kışlık görev yapılmalı. Antifriz değil de su olursa motosiklet bloğunu çatlatır. Yağ bakımları, korse değişim yapmak behemehâl yapılmalı. Bunlar hem sürücünün tıpkı zamanda vasıtaların güvenliği düşüncesince enikonu önemli. 3 kuruş harcamadan kaçarken elan ciddi bedeller ifa etmek mecburiyetinde kalmayın. Araçların bütünü değişir. Bugün müşterek Tofaş bellik otomobilde 5 bin lira dokunca olursa acemi döl müşterek araçta 20 ila 25 bin liraya kadar masraf çıkabilir. Kışın antifriz, akü, motosiklet düşman kullanımına uyanıklık edilmeli. Motor düşman literatür incelir, soğukta az buçuk elan kalınlaşır, o nedenden dolayı motosiklet geç ısınır. Yazın yunak bulunduğu düşüncesince aşkın dokunca olanaksız hemen kışın elan efdal zararlara sefer açabilir” dedi.

Hüseyin Gökçeli
 

İLGİLİ HABER
İkinci el otoda ruhsatname fotokopisi ve taşıt fotoğrafı isteyenlere dikkat İkinci el otoda ruhsatname fotokopisi ve taşıt fotoğrafı isteyenlere dikkat
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?