Sağlık

'Sigarayı deneyen her 5 kişiden 3’ü bağımlı oluyor'

Tütün endüstrisinin gençleri amaç aldığını ve hâlâ şuurlu olunması icap ettiğini aktaran Uzm Dr. Fadime Tülücü, “Farklı gözyaşı gruplarına hususi kendisine terbiye verilmeli. Sigarayı deneyen her 5 kişiden 3'ü bağımlı oluyor” dedi.

'Sigarayı deneyen her 5 kişiden 3’ü bağımlı oluyor'
31-12-2021 15:53

Sigara, nargile ve öbür bitirim bazlı mahsulat içinde akıbet basamak bağımlılık müspet maddeler içerir. Bu bağımlılık türlü dokunmabana türlerine fazladan ölüme sebebiyet verebilir. Sigarayı deneyen her 5 kişiden 3'ünün bağımlı bulunduğunu ve bundan dolayı bitirim endüstrisi, gençleri amaç aldığını tamlayan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Fadime Tülücü, “Genç soy sop bitirim ile savaş bilincine bilge müşterek biçimde yetiştirilmeli anaokulundan başlayarak; çocuk, güre ve kart gözyaşı gruplarına katışıksız terbiye programları ile bitirim ürünü kullanımının engellenmesi gerekli.”

Dr. Fadime Tülücü, sigara dumanının doğrudan kullanıcıya dokunca vermekle kalmayıp, edilgen içicilere de zararlar verdiğini hatırlattı. Son yıllarda “ikinci el duman”ın yansıra “üçüncü el duman”ın zararlarından da bahsedildiğine özen çekici Fadime Tülücü, “Sigara dumanının şahısların elbisesine ve cildine yapışması, nefesinde dokuncalı maddeler oluşması ‘üçüncü el içicilik' adına tanımlanıyor. Bu vaziyetten müşterek numara basamak eş yakınları, ilkin de bebekler en baş döndürücü etkileniyor” ifadelerini kullandı.

Sigara içilmeyen toplumsal ortamlara gerekseme var
“Pandemi devrinde restoran, kafe kabil toplumsallaşma ortamlarında belirgin sahaların kullanılması ikinci ve üçüncü el kötü maruziyeti açısından küsurat müşterek riziko oluşturuyor” diyen Tülücü, bundan dolayı dumansız iklim sahalarının oluşturulması gerekliliğine özen çekti. Sigara içilmeyen park, bahçe, restoran, kafe kabil sahaların oluşturulmasının ve bunların yaygınlaştırılmasının ehemmiyetli müşterek gerekseme biçimine geldiğini kail Tülücü bunun da çağımız belediyeciliğinde etkili ve özendirici müşterek tutum olacağını belirtti.

Nargile ve elektronik sigara kabil mahsulat günahsız değil
Tülücü, nargile ve elektronik sigara kabil mamüllerin günahsız bulunduğu iddialarının ağız ağıza gayeli ve aldatıcı bilgiler bulunduğunu da anlatım ederek şöyleki bitmeme etti; “Son yıllarda çoğalma yayınlayan nargile kullanması da halis muhlis öbür bitirim ürünleri kabil dokuncalı olmakla kalmayıp, başkaca tüberküloz, sarılık kabil rahatsızlıkların bulaşması düşüncesince riziko oluşturuyor. Tütün sektörü tarafından, sigarayı bıraktırma durumuna ehil bulunduğu iddiaları ile sektöre verilen elektronik sigara ve dumansız bitirim ürünleri de sigaraya eşdeğer birer ziyan oluşturuyor.”

“Sigarayı çoğaltmak mümkün”
Sigarayı bırakmada kavi müşterek süreci hücre almanın ve keyif kuruluşlarından dayanaklık etmek arzu etmenin gerekliliğine özen çekici Uzm. Dr. Fadime Tülücü, “Yeni yıla önceden kendinize ve sevdiklerinize müşterek karakter yapın, sigarayı bırakın. Elbette sigarayı çoğaltmak güç ve ağır müşterek iştir. Ama katiyen olanaksız değildir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?