Yaşam

Senegalli çömlek ustası, yok yoksul ve mânialı ufaklıklara koyun açıyor

Senegal'in başkenti Dakar'da canlı çömlek ustası Doudou Ndiaye, özürlü oldukları düşüncesince sokağa bırakma edilen küçüklere hem sistem öğretiyor bununla beraber onların bakımını üstleniyor.

Senegalli çömlek ustası, yok yoksul ve mânialı ufaklıklara koyun açıyor
11-11-2022 12:06
Dakar

Yaklaşık 17 milyon nüfusa ehil Senegal'de sema engelliler düşüncesince yegâne birlikte okulun olması sema ve görüşme özürlü evlatların yaşama tutunmasını zorlaştırıyor.

Hem maşer çeşidinden dışlanan aynı zamanda ailelerince terkedilen sağır, konuşamayan ve down sendromlu çocuklar, nazar boncuğu pedagoji bilimi almadan sokaklarda yaşama tutunmaya çalışıyor.

Kendilerini tabir edemeyen bu çocuklar, sokaklarda kimisi devir örgen mafyasının amacı oluyor, kimisi devir da ıkıl ıkıl dilendiriliyor.

Ülkede engellilere müteveccih pedagoji bilimi programlarının eksikliği de özürlü evlatların dizge öğrenmesini ve topluma kazandırılmasını iyice güçleştiriyor.

Dakar'ın Ouakam semtinde çömlek ustası kendisine etkin 32 yaşındaki Doudou Ndiaye ise babasından öğrendiği mesleği yardımıyla toplumdan dışlanan sağır, konuşamayan ve down sendromlu küçüklere rüya olmaya çalışıyor.

Babasıyla 2002'de Colombin Derneğini kuran Ndiaye, hem terkedilen özürlü küçüklere dizge öğretiyor aynı zamanda atölyesinde onlara duracak arazi veriyor ve bakımlarını üstleniyor.

AA muhabiri, Ndiaye'ye bu mesleğe elbette başladığını ve özürlü çocuklarla yolunun elbette kesiştiğini sordu.

Ndiaye, babasının, atölyesinde özürlü küçüklere tamamıyla dizge öğrettiğine delil bulunduğunu tamlayan Ndiaye, babasının tavsiyesiyle kendisinin de bu küçüklere dayanak olmaya bitmeme ettiğini söyledi.

Bu süreçte birlikte dilemma yaşadığını kaydeden Ndiaye, şunları kaydetti:

"Babamın birlikte eğitimimi tamamladığımda zat atölyemi açmıştım fakat ayrıksı birlikte dizge gerçekleştirmek ve ayrıksı birlikte şehre değerlendirmek istiyordum. Babam da 'Bu yok yoksul evlatları bırakma' dedi. Babam da değişik yaşlanıyordu. Düşündüm, ego de gidersem bu ayrıntılar baş döndürücü biçimsiz birlikte kadere mahkum olacaktı. Sanki onlara yezitlik ediyormuşum kadar hissettim ve 2010'dan buyana atölyemde onlarla çalışmaya başladım."

Ndiaye, atölyesinde yaşları 5 ile 20 ortada mütebeddil 20 bebek ve gence çömlek yapımını öğrettiğini, halihazırda 5-6 öğrencisinin yetişerek zat atölyesini açtığını dile getirdi.

"Ne acıdır ki şayet Senegal'de engelliyseniz okula gidemezsiniz"

Atölyesinin imkanlarının baş döndürücü kısıtlanmış bulunmasına karşın gene de çocuklarla çalışmaya bitmeme ettiğini kaydeden Ndiaye, "Ne acıdır ki şayet Senegal'de engelliyseniz okula gidemezsiniz. Peki bu küçüklere ne olacak? En azından burada birlikte dizge öğreniyorlar." dedi.

Ndiaye, haftanın 7 gününü atölyede çocuklarla geçirdiğinin altını çizerek "Eşim de basiret gösteriyor. Evlenirken ona elbette çalıştığımı söylemiştim. Bu evlatları zat çocuğum kadar görüyorum. Dillerinden hallerinden birlikte ego anlıyorum. Hal böyleyken onları elbette bırakabilirim?" niteleyerek konuştu.

"Babası 'Akşam alacağım' niteleyerek bıraktı 11 senedir gelmedi"

Ndiaye, ailelerin özürlü çocuklarıyla ne yapacağını bilmediğinin altını çizerek esasen sabık birlikte anıyı şöyleki anlattı:

"2011'de atölyeye birlikte ıvır zıvır birlikte çocukla birlikte eş geldi. Oğlunun duymadığını kendisinin de güneş çalıştığını söyledi. Oğlunun dizge öğrenmesi düşüncesince artırmak arzuladı fakat gelişigüzel geceleyin ezanı gelip alacağına yalan verdi ve birlikte imdi gelmedi. Çok aradım, sormuş oldum soruşturdum fakat bulamadım. O ıvır zıvır bebek büyüdü yetişti, demincek benim sağlıklı kolum oldu. Ona zat adımı verdim. Burada eksiksiz işler yapıyor."

"Dakar Yunus Emre Enstitüsü'ne minnettarım"

Ndiaye, devletten iane almadıklarını hemen çömlek satarak geçindiklerini söyledi.

Hem atölyenin aynı zamanda evlatların harcamasını ucu ucuna karşıladığını tabir fail Ndiaye, bu süreçte Dakar Yunus Emre Enstitüsü'nün kendilerine baş döndürücü dayanak bulunduğunu vurguladı.

Ndiaye, "Dakar Yunus Emre Enstitüsü'ne ve müdürü Merve Işık Efe'ye gönül borçlusu olduğumu beyan etmek istiyorum. Onlarla ayrışık atölyeler düzenliyoruz, buraya gidip geliyorlar. Onların da katkısıyla bu küçüklere bakabiliyorum." niteleyerek konuştu.

Atölyeyi ziyarete mevrut YEE Dakar Müdürü Efe de Ndiaye ile yollarının Türk Kızılay Senegal Delegasyonu'nun kurban katkısı esnasında kesiştiğini söyledi.

Ndiaye'ın hikayesinden baş döndürücü etkilendiğini tamlayan Efe, Dakar YEE kendisine kendisiyle çömlek atölyesi düzenlediklerini ve ellerinden geldiğince atölyeye dayanak olmaya bitmeme edeceklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?