Yaşam

Selimiye'nin restorasyonunda Horasan harcı kullanılacak

Selimiye Camisi'nin restorasyonunda, esbak çalışmalardan artan ve yapıya dokunca verici çimentonun hesabına Horasan harcı kullanılacak.

Selimiye'nin restorasyonunda Horasan harcı kullanılacak
23-12-2021 10:34
Edirne

Tarihi camide, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 40 ayda tamamlanması hedeflenen restorasyon düşüncesince takımlar ön çalışmalarını sürdürüyor.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, gazetecilere icra ettiği açıklamada, camide şümullü çalışmalara başlandığını söyledi.

Yapının herhangi müşterek bölgesine dokunulacağını anlatım fail Güneren, işin mıhlı yürüyebilmesi düşüncesince 100'den müşterek tomar ferdin çalışacağı bölgeye yapı yeri kurulduğunu, avluda lazım kapamaların yapıldığını ve geçenlerde iskelelerin kurulmaya başlanacağını anlattı.

Kubbelerin duruk vaziyeti incelenecek

Güneren, Osmanlı cami mimarisinin en enli açıklıklı ve en şişman kubbesinin Selimiye'de bulunduğuna dikkati çekti.

Ana kümbet ve diğerlerindeki çalışmalara duruk gidiş incelemesiyle başlanacağına ayraç fail Güneren, şunları kaydetti:

"Ana kubbedeki olan mermi örtü, öbür kubbelerdeki ve şadırvanlı avluda olan kubbelerin kurşunları ağız ağıza kaldırılacak. Altında müşterek çatlak, duruk müşterek başağrısı varmı ona bakacağız. Daha sonraları kurşunlar ağız ağıza yenilenecek. Ayrıca iç tarafta anne kubbenin yazar işlerinin sıvasının çimento sıva bulunduğunu biliyoruz. Kubbeyi ahbapça çimentodan arındıracağız. Raspa emekleri hemen sonra çimento sıvanın altında ibdai yazar işi varmı görmeye çalışacağız. Onu yakalarsak ibdai yazar işlerini projelendirip namına pratik edeceğiz."

Çimento sıva emektar eserlere dokunca veriyor

Güneren, restorasyonda Horasan harcının kullanılacağını ve önce zamanlarda meydana getirilen onarımlarda beğenilen çimento sıvalardan caminin arındırılacağını belirtti.

Çalışmaların eserin aslına akıllıca biçimde gerçekleştirileceğini dile getiren Güneren, şu biçimde bitmeme etti:

"Restorasyon düşüncesince müşterek müddet hasretmek aşırı akıllıca değil fakat en azından 40-50 sene dokunulmadan, bundan böyle aşırı mıhlı müşterek biçimde devamını getirmek mümkün. Bu mevzularda uzmanlıklar da arttı. Önceden 1970 ve 1980'li zamanlarda çimento materyal kullanılıyordu. Fakat çimentonun emektar yapıta ziyanı bulunduğu giderek anlaşıldı. Şu anda alışılmış formül ve emektar Horasan harcıyla yapılır icraat ve sıvalar. Doğrusu da bu yöntem."

Güneren, caminin restorasyon süresince ziyarete ve ibadete açıkça kalacağını, ziyaretçilerin emekleri da gözlemleyebileceklerini aktardı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?