Ekonomi

Sebze meyve ihracatçıları, Ukrayna sınırında küsurat tırlar düşüncesince dayanaklık etmek bekliyor

Sebze meyve ihracatçı birlikleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi dolayısıyla yaşadıkları konuşu problemlerin yanında Ukrayna sınırında artan tırlarının emin biçimde ülkeye dönebilmesi düşüncesince yetkililerden iane bekliyor.

Sebze meyve ihracatçıları, Ukrayna sınırında küsurat tırlar düşüncesince dayanaklık etmek bekliyor
25-02-2022 11:28
Ankara

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi, yaş meyve sebze sektörünü de aksi etkiledi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, semt aut satımında önce tam arazi düzlük Rusya'da rublenin dolar ve ekü karşısında aşkın bedel kaybetmesi zımnında ihracatçıların alacaklarında dava yaşadığını söyledi.

Rus piyasasında özlem bir kargaşa bulunduğunu tamlayan Kalyoncu, "Rus müşteriler siparişlerini erteliyor. Büyük müşteriler rubledeki volatilite sayesinde saygınlık ifa dair bikarar davranıyor." sanarak konuştu.

Kalyoncu, Ukrayna'nın ise kendilerinin dördüncü şişman pazarı olduğunu, burada da ödemelerle dayalı dava yaşadıklarını dile getirdi. Ülkede ödemelerin durduğunu kail Kalyoncu, "Bu ortamda alacakların çelimsiz vadede öğrenim edilmesi olanağı yok. Bu sebeple ihracatçılar şişman başağrısı içinde." ifadelerini kullandı.

"Belarus sınırında 100 tır bekliyor"

Kalyoncu, bir bölüm ürünlerinin de Ukrayna üstünden Belarus'a gittiğini belirterek, Belarus hükümetinin sınırları tamamı taşıt girişlerine kapatması zımnında kendilerine ilgilendiren gözyaşı meyve sebze haiz 100 tırın sınırda kaldığını bildirdi.

Rusya'nın, Ukrayna'yı bölüm fraksiyon bombalaması sayesinde tırların art dönemediğini dile getiren Kalyoncu, "Hayati riskleri var. Bu arkadaşlarımız şu anda iane bekliyor. Dışişleri Bakanlığının Belarus Büyükelçiliği yetkileriyle görüşerek sınırı açmaları lazım. Tırların, Belarus üstünden seçenek bir yoldan Türkiye'ye dönmeleri gerekiyor." dedi.

Kalyoncu, gözyaşı meyve sebze ihracatı açısından ilkin Ukrayna pazarının dahil evveliyat bir hale dönmesinin bunca devir alacağını anlatım etti.

İhracatçılar ürünleri iç sektöre yönlendirebilir

Yaş meyve sebze sektöründe çelimsiz müddette seçenek piyasa bulmanın cins olmadığına ayraç fail Kalyoncu, şunları söyledi:

"Marketlerle anlaşmalar minimum 6 maaş periyotlarda olur. Bu sebeple Avrupa pazarına çelimsiz vadede kazanılmak aşkın zor. Geçen sene Rusya'ya 1 milyon 500 bin ton, Ukrayna'ya ise 500 bin titrem gözyaşı meyve sebze ihracatı yapılmış oldu fakat aktüel vaziyette ihracatçı, elindeki saygınlık bozulmasın sanarak bu devletlere gönderilemeyen ürünleri iç sektöre yönlendirebilir."

"Yeni piyasa bilmek bedava değil"

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin de ihracatın şişman bölümünü Rusya'ya yaptıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Ukrayna ve Belarus girişinde muntazır araçlarımız var. Şu anda gidişat belirsiz. Savaşın en çelimsiz müddette neticelenmesi her insanın menfaatine. Pazar araştırmalarımız da bitmeme ediyor. Uluslararası fuarlara da katılıyoruz. Devlet de bizleri destekliyor fakat bu sektörde çelimsiz müddette toy pazarlar bilmek bedava değil. İlgili bakanlıklarla diyalog halindeyiz."

"Rusya'ya ihracatımızda düşme bitmeme edebilir"

Uludağ Yaş Meyve Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Senih Yazgan da Rusya'ya güzeşte sene bir esbak yıla mucibince yüzdelik 5 düşüşle 10 milyon 453 bin 301 dolarlık verim sattıklarını dile getirdi.

Son senelerde Rusya'ya gözyaşı meyve sebze ihracatında düşme yaşandığını vurgulayan Yazgan, "Savaş vaziyeti da ihracatımızdaki düşüşün bitmeme edebileceğini gösteriyor. Belirsiz durumun çözülmesi, harp ihtimalinin ortadan kalkması ihracatçılar yerine en şişman temennimizdir." sanarak konuştu.

Yazgan, gözyaşı meyve sebze ihracatında Avrupa'nın en ehemmiyetli pazarları olduğunu, Uzak Doğu'da da seçenek devletler bulunduğunu anlatım etti.

Senih Yazgan, "O pazarların da açılmasıyla beraberce ivmemizi güzeşte yıllara mucibince hâlâ da artırarak bitmeme edeceğimize inanıyoruz. Alternatif piyasa arayışındaki çalışmalarımız, devletin bize müteveccih destekleriyle de artarak bitmeme edecektir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?