Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, iş insanlarına seslendi: KOSGEB ve TÜBİTAK emrinize amade

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iş insanlarına "Siz kâfi ki üretin, KOSGEB ve TÜBİTAK emrinize amade." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, iş insanlarına seslendi: KOSGEB ve TÜBİTAK emrinize amade
31-12-2021 10:14
Ankara

Varank, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, sanayiciler ile üyelerin katılımıyla gerçekleşen 45. Meclis Toplantısı’nda konuştu.

Bakan Varank, 2022'de de sanayicilere maruz Bakanlık desteklerinin artarak bitmeme edeceğini müjdeledi.

Türkiye ekonomisinin en iri gücünün istihsal çeşitliliği bulunduğunu vurgulayan Varank, "2022'de toptan piyasalarda adından gır ettirecek toy Türk markaları boşaltmak kıl payı korkusuz girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

Varank, müstevli sürecinde Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü belirterek, "Salgının esasen buyana Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, mukayyet istihdam 11 milyon 500 binden 13 milyon 900 bine ulaştı. Bunun 700 bini de sanayide gerçekleşmiş. Muhalefet, işsizliği muhtarların yanına hususi yazar müdürü tayin geçirmek kıl payı iş bilmez yollarla çözmeyi fon edebilir. Biz burada gerçeklerden bahsediyoruz. En yaratıcı bölgelerde istihdamı artırarak yolumuza bitmeme ediyoruz." diyerek konuştu.

Salgının hayattaki hazırlık zinciri üstündeki menfi etkilerini, çelimli sanayiciler, istihsal ve dış satım ile aştıklarını ayraç fail Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye ekonomisi, böylesine sıkıntılı ortak atmosferde bile gösterdiği performansla rüştünü topu topu dünyaya tanıtlama etti. Küresel hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan kırılmalar sonra oluşan boşluğu doldurabilecek seçenek ortak istihsal merkezi bulunduğunu dünyaya duyuru etti. Baktığınızda, herhangi ortak biricik kocaman belirtke ülkemizin kompetitif konumunu değişik teslim ediyor. Bunların başlangıcında da yüzdelik 95’i endüstri mamüllerinden oluşan ihracatımız geliyor. İşte, henüz sene bitmeden 200 bilyon doları geçtik. 2022 senesinde da bu rakamın katlanarak artmaya bitmeme edeceğine inanıyoruz."

"Türkiye ekonomisinin en iri gücü, istihsal çeşitliliğidir"

Varank, Türkiye’nin konuşu gücünün faiz, seviye ve para şişkinliği üçgeninde değerlendirilmemesi icap ettiğini dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde icra ettiği atılımlarla dünyanın en deli dolu iş ve envestisman ortamına eş ülkelerinden biridir. Ancak bu canlılığın nedenini çabucak düzeyde ve faizde arıyorsak, Türkiye’ye en iri haksızlığı yapıyoruz demektir. Türkiye ekonomisinin en iri gücü, istihsal çeşitliliğidir, çöküntü dönemlerindeki direncidir, kalifiye iş gücüdür, riziko alabilen girişimcileridir ve çelimli para sistemidir. Bu sebepten baştan sona deriz ki; ekonomimizin enerjisini çabucak kur, ürem ve para şişkinliği üçgeni üstünden okumayın. Böyle ortak yaklaşım en özellikle siz altın iş insanlarına meydana getirilen ortak saygısızlıktır.

Bu ülkenin yatırımcısını, girişimcisini, emekçisini namevcut saymaktır. Biz ne genişliğinde söylesek de muhalefet, bu ülkenin gerçeklerine ecnebi bulunduğunu herhangi ortak fırsatta gösteriyor. Hep baş başa izledik, sonuç biraz aydır seviye ve ürem üstünde tepinip durdular. Ama gördük ki seviye üstünden ülkemize meydana getirilen dayatmalar ortak tün de boşa çıktı. Aylardır meydana getirilen kişmiri yaymaca biraz saatte namevcut oldu. Buradan politik ortak kazanç istihsal geçirmek isteyip umduğunu bulamayanlar da şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilmesi imkansız bir hale düştüler."

"Üretime ve ticarete odaklanın"

Varank, Ankara'nın defans endüstri iktisap geçirmek kıl payı nice sektörde ehemmiyetli ortak istihsal merkezine dönüştüğünü belirterek, "Başkentimizi, faziletli uygulayım bilimi ve ek altın üretimde eş bulunduğu gizil zımnında 2022'deki gelişmelere de doğrultu verecek ortak özek namına değerlendiriyorum. Bakanlık namına tecim odalarını kalkınma politikalarının en ehemmiyetli paydaşlarından birisi namına görüyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri de emrinize amade. Siz kâfi ki asli işiniz bulunan üretime ve ticarete odaklanın, istihdam sağlayın, ek bedel üretin. Bakanlık namına topu topu imkanlarımızla sizi desteklemeyi sürdüreceğiz." diyerek konuştu.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) çabucak otomotiv çoğaltma projesi namına görmediklerini vurgulayan Varank, "Türkiye, otomotiv endüstrisinde hakkıyla çelimli ortak ülke, 30 bilyon dolara benzeyen dış satım yapabilen ortak ülke. Ama endüstrinin dönüşümünü de yakalamamız, tedarikçilerimizin üreticilerimizin bu dönüşüme kadem uydurması gerekiyordu. Bununla endüstriyi muhavvil ortak projeyi başlattık." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, fiyatlama, fahiş eder ve istifçilik mevzularına da değinerek, dürüst, aklık işini akla yatkın önleyen tüccarlarla tek problemlerinin olmadığına ayraç etti.

Birtakım şahısların amaçlarının azami kar geçirmek bulunduğunu tamlayan Varank, "Biz, bunu müstevli zamanında yaşadık. Salgın zamanında fiyatlarda tek oynaklık yoktu, incelmemiş maddede başağrısı yoktu ancak kılıç Türkiye’de 2 dolarlık kumaşların 40 dolara satıldığını gördük. Girdiden mi kaynaklanıyordu? Hayır. Fiyatlardaki oynaklıktan mı kaynaklanıyordu? Hayır. Kurdan mı kaynaklanıyordu? Peki bunun fiyatı kesinlikle 40 dolara çıktı? Biz, 2 dolarlık ürünü 40 dolara satarak oportünizm gerçekleştirmek isteyenlerle idman istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizden en iri beklentimiz istikrar"

ATO Başkanı Gürsel Baran da sanayinin, büyümenin kılavuz gemisi gücü bulunduğunu anlatarak, ürettiği ürünleri dünyanın ciharıyek yanına satan gerçek sektörün, ihracatta topu topu zamanların en kıymettar periyodunu Türkiye'ye yaşattığını dile getirdi.

Savunma sanayinde dışa bağımlılık oranının yüzdelik 80'lerden yüzdelik 20'lere gerilediğini vurgulayan Baran, güzeşte ay 221 bilyon dolarlık dış satım rakamını yakaladıklarını aktardı.

Dünyada yeşil inkılap çalışmalarının yoğunlaştığı bu süreçte, evcil elektrikli arabayla evren pazarına giriş hazırlığını baş döndürücü bulunmaz bulduklarını tamlayan Baran, Türkiye'nin otomobilinin, toptan ölçekte rakiplik edecek ortak bellik olmasının yanı esna evcil ve ulusal istihsal enerjisini göstermesi açısından da ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve incelmemiş özellik teminindeki hastalıkların iş dünyası gündemini çalışır ettiğini vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

"İş dünyası namına çalışan, üreten, tecim yapan, dış satım önleyen endam namına ülkemizden en iri beklentimiz, istikrar. Ticaretimizi yaparken önümüzü değerlendirmek istiyoruz. Bu süreçte, yükselen incelmemiş özellik fiyatlarının ve istihsal maliyetlerinin perişan ticarete yansıması fahiş eder ve istifçilik mevzularını gündeme taşıdı. Üyelerimiz, istihsal ve hazırlık zincirindeki eder artışları adisyona katılmadan, çabucak faziletli kar istihsal geçirmek düşüncesince eder artışı yapıyor görüntüsünden ve istifçilik mevzusundan sonuç etap rahatsızız. Fiyatlama, üretimden başlayan, dağıtıma ve satışa vasıl evrelerden oluşuyor. Bu zincirin görünmeyip çabucak tacirlerin suçlanması akla yatkın değildir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?