Teknoloji

Samsun tayyare bakım ve tamir dalında ehemmiyetli ortak üs olacak

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, "Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız kabilinden desteklenmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Samsun tayyare bakım ve tamir dalında ehemmiyetli ortak üs olacak
21-07-2022 20:06
Samsun

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çeşidinden hesaplı "Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı (CMDP)" kapsamında Samsun Üniversitesinin sunmuş olduğu "Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve hususi Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi"nin 9 milyon 581 bin teklik bütçe ile desteklenmeye bedel bulunduğunu duyurdu.

Aydın, icra ettiği kayıtlı açıklamada, Samsun Üniversitesinin havacılık, feza ve defans uran alanındaki kimliğinin bu projeyle hâlâ da pekişeceğine aksan yaptı.

Kuruldukları 2018 senesinde ihtisaslaşma bölgesini ağırlıklı adına havacılık, feza ve defans uran adına belirlediklerini tamlayan Aydın, tamamı tasar ve programlarını bu doğrultuda gerçekleştirerek Ballıca Kampüsü'nde havacılık ve ilişik alanları ortak arada bulunduran ortak dizge kurduklarını, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi talim elemanlarının ve öğrencilerinin hava araçları ve ast sistemlerin tasarımları, testleri ve imalatları düşüncesince çalışmalarına olanak sağlayacak ortak enfrastrüktür ihdas çalışmalarına başladıklarını aktardı.

Henüz kurumlarının dördüncü senesinde olmalarına karşın dünyanın en şişman havacılık, feza ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'te yukarı üstüne üstlük dereceler kazandıklarını da anımsatan Rektör Aydın, şu şekilde bitmeme etti:

"TEKNOFEST'in şehrimizde yapılacak olması Samsun şehrinin ve üniversitemizin havacılık, feza ve defans uran dalında ortak kimliğe cemaat olmasını sağladı. Sahip olduğumuz bu kimliği hâlâ ileriye taşıyabilecek çalışmalara ve planlara gerekseme vardır. Bu kapsamda üstünde derinliğine süredir çalıştığımız ve yaşama geçtiğinde şehrimize, üniversitemize ve tabii ülkemize ağır eklenmiş bedel kazandıracağına inandığımız Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve hususi Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız çeşidinden desteklenmesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Samsun şehri tayyare bakım ve tamirat dalında ehemmiyetli ortak üs olacak."

Samsun Üniversitesi içerisinde halihazırda Uçak Bakım ve Onarım lisans programı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çeşidinden lisanslı SHY-145 Onaylı Bakım Kuruluşu ve SHY-147 Onaylı Eğitim Kuruluşların olduğunu, bulunan haliyle tayyare bakım ve tamirat dalında hem lisans eğitimi bununla birlikte SHY-145 ve SHY-147 ile kalifiye eğitimler verdiklerini anlatım fail Aydın, tamamı bu eğitimler düşüncesince üniversitelerinin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çeşidinden yetkilendirilen ülkedeki 3 üniversiteden bir tanesi bulunduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Aydın, tayyare bakım ve tamirat özelinde ve havacılık endüstrisi genelinde işgücüne ihtiyacın arttığına değinerek, şunları kaydetti:

"Uluslararası havayolu ve tayyare şirketleri çeşidinden değme sene piyasaya sürülen ve ticari havacılık, iş havacılığı ve çırçıplak helikopter endüstrisini kapsayarak hazırlanmakta bulunan Pilot ve Teknisyen Genel Görünümü 2021 yayınında, evren filolarının önümüzdeki 20 sene zarfında 612 bin acemi çırçıplak havacılık pilotuna, 626 bin acemi bakım teknisyenine gerekseme duyacağı belirtilmiştir. Bu veriler, projemizin doğacak gösterimi açısından baş döndürücü değerlidir. Proje kapsamında üniversitemiz Ballıca Kampüsünde mevcud altyapıya arttırma adına 4 acemi tayyare bakım tamirat atölyesi, 1 CNC atölyesi ve 1 pınar atölyesi kurulacaktır. Bu atölyeler hoppadak tayyare bakım ve tamirat teknisyeni beslemek düşüncesince kullanılmayacak tersine hususi sektörle iş birliklerini imar etmek ve istihdam edilebilmekte gençlerin atölyelerde aldıkları terbiye ile sektörde istihdam edilebilirliklerini de getirmek düşüncesince kullanılacaktır."

Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve hususi Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi'nin başlamasıyla bu arada 24 tayyare bakım ve tamirat uygulayımcı adayı, 30 CNC operatörü ve 30 pınar operatörünün tahsile alınacağını bildiren Aydın, "Bunun birlikte üniversitemiz dışından mevrut talepler doğrultusunda da hava araçları bakım tamirat hizmeti sunulacaktır. Böylece Samsun şehri tayyare bakım ve tamirat dalında lehçe ve millî adına ehemmiyetli ortak üs durumuna gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?