Ekonomi

Samsun fındıkta ikinciliği bırakmayacak

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tamamlanan fındık sezonunun peşi sıra toplam ürün tahminlerinin bu yıl 116 bin ile 117 bin titrem ortada bulunduğunu ve Samsun'un gene Türkiye'de fındık üretiminde ikinci tam toprak alacağını söyledi.

Samsun fındıkta ikinciliği bırakmayacak
22-09-2021 10:30

Türkiye'nin en baş döndürücü fındık imal edilen metropoller ortada ikinci tam mevcut Samsun'da 10 Ağustos'ta başlamış bulunan fındık hasadı sona erdi. Çiftçiler hasat ettikleri fındıkları tüccarlar ve Toprak Mahsulleri Ofisi'ne(TMO) satmaya başladı.
Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise bu sene fındık hasadında birlikte başağrısı yaşanmadığını açıkladı. Sağlam, "10 Ağustos'ta başlamış bulunan fındık hasadımız 20 Eylül bakımından bitti. 2021 yılı içinde fındık toplam ürün tahminimiz 1 milyon 164 bin dekar bölgede 116 bin 700 tondu. Biz toplam ürün tahminimizden birlikte sapma görmüyoruz. En akıbet borsalardaki tescilden, alımlardan tamamlandığında bu rekoltenin gerçekleşip gerçekleşmediğini şimdi sonradan değerlendireceğiz. Bahçelerimizde rastgele birlikte başağrısı gözükmüyor. Daha ilkin Ordu'da tuman vakasından çevre birlikte başağrısı olmuştu. Bu bizim Terme ve Salıpazarı bölgemizin yukarı tarafları 500 rakımın üzerinde de olmuştu ancak oralarda da korktuğumuz biçimde olmadı. Daha ahir mayıs ayında toparlandı ve birlikte başağrısı yaşamadık. Samsun fındıkta ikinciliği bırakmayacak. Geçtiğimiz sene kestirmece 123 bin titrem ile rekoltemiz Türkiye ikincisiydi. Bu sene da 116 bin 117 bin titrem kabilinden birlikte rakamla kestirim ederiz Türkiye'de Ordu'dan sonradan ikinci tam arazi alacağız" dedi.

"Hasat zamanında derin yağmur aldık"

Samsun'un fındıkta başka illere gereğince bahtlı bulunduğunu anlatım fail Müdür Sağlam, "Bu sene rastgele birlikte başağrısı yaşamadık. Çiftçilerimiz icap Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) gerekse tüccarlarımıza satışlarını yapmaktadırlar. Hasat zamanında baş döndürücü derin yağmur aldık. Burada da birlikte başağrısı yaşamadık. Samsun fındıkta toplam ürün ve hasat açısında başka Karadeniz illerine gereğince baş döndürücü avantajlıdır. Burada arazinin arızalı az, az buçuk şimdi alan olmasından çevre tabana serilen fileler sayesinde hasatta baş döndürücü şişman kazanım sağlıyor. Gerek hasat harcamaları gerekse ürün averajı açısından Doğu Karadeniz'deki illerimize gereğince avantajlı konumdayız. Bunun yanı sıra birlikte de rekoltenin yanı sıra toplam ürün artışını sağlayacak ünite bölgede ürün artışını sağlayacak fındıkta geçtiğimiz hafta içinde iyileştirme emek harcaması başlattık. Bunu Terme ilçemizde önceki namına başlattık. Terme'de dayanıklı bahçeler kuruluş ederek bakımda, budamada, cins değiştirmede, tohumların dokunca görmeyecek çeşitleri ile ait birlikte icraat yaptık. Bunu Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy kabilinden etraflı fındık bulunan Canik'e denli ilçelerimizin tamamında uygulayacağız" sanarak konuştu.

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?