Teknoloji

Salgınlara hakkında uyarma verecek 'karar dayanak sistemi' üretildi

Ostim Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, muhtelif patojen dirim bilimsel ajanların etken olabildiği salgınlara dirlik er uyarma verecek ve süreci kumanda etmek düşüncesince müstelzim verileri sağlayacak müşterek değişmeyen dayanaklık etmek sistemi geliştirdi.

Salgınlara hakkında uyarma verecek 'karar dayanak sistemi' üretildi
20-01-2022 12:53
Ankara

Ostim Teknik Üniversitesinden Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Can Türk, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü talebesi Furkan Ciylan ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü talebesi Serkan Başol çeşidinden geliştirilen "Biometheus" isminde değişmeyen dayanaklık etmek sisteminin, dirim ilmi kirlenmelerde diyalekt hazırlık ve dahil kararlarında defa fotoğraf müşterek fariza üstlenmesi hedefleniyor.

Mehmet Can Türk, geliştirdikleri sistemin rastgele müşterek müstevli tehdidinin canlandırma edilmesi ve lazım önlemlerin katılması periyodunu aşırı henüz kısaltan müşterek değişmeyen dayanaklık etmek sistemi bulunduğunu söyledi.

Sistemin, taşınabilir data antre aleti ile data el işi bilgisayarından meydana geldiğini tabir fail Türk, cihazın emek vermek alternatifini şu halde anlattı:

"Herhangi müşterek alanda müstevli şüphesi yaşandığında ait kıyamet ve keyif ekipleri görüngü namına geçiş boy bos ve yanlarında bizim cihazımız bulunur. Olay durumunda belirti yayınlayan yahut sağlığından şikayetçi bulunan her insanın verileri maşa sebebiyle emin müşterek halde merkezi bilgisayara aktarılır. Merkezi bilgisayara mevrut veriler gine bizim geliştirdiğimiz bileşimli zeka sebebiyle işlenir ve henüz ilkin literatüre girmiş olan, insanlığın tanıştığı müşterek illet ve belirti kombinasyonu silsilesi menfez önüne alınarak çözümleme edilir. Böylece ait semptoma etmen bulunan hastalığın kimliği belirleme edilir."

"Salgın süreçlerinde en önemsiz devir dilimi fark eleştiri ciddiyete sahip"

Türk, maşa çeşidinden ortaya konan ön tanının, keyif kadrosunun işini kolaylaştırıp kısa haftalar ve günlerden saatlere düşürdüğünü belirterek, müstevli süreçlerinde en önemsiz devir diliminin fark eleştiri önemde bulunduğunu vurguladı.

Biyoterörizmin gündeş müşterek zılgıt olduğuna ayraç fail Türk, cihazın hem saf yollardan bulaşıcı illet ve dirim ilmi ajanlar düşüncesince müşterek dulda sağladığını, aynı zamanda çirkin oruçlu gruplar çeşidinden meydana getirilen dirim ilmi saldırılara dirlik çabuk aksülamel verebilme dair ulama sunduğunu vurguladı.

Furkan Ciylan da projede koyu öğrenme araştırmacısı adına çalıştığını kaydederek, 5 ay süresince bu yazılımı yetiştirmek düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında koyu öğrenme algoritmaları kullandıklarını ve geliştirdiklerini tabir fail Ciylan, değişmeyen dayanaklık etmek sistemleriyle ait üniversitedeki hocalarından faydalanarak çalışmalarına istikamet verdiklerini belirtti.

"Biyoterörizm ajanlarının tamamını düzene ekledik"

Ciylan, Kovid-19 salgını devrinde şahısların tereddütlü kaldığını ve bu hali ortadan feshetmek düşüncesince harekete geçtiklerini belirterek, "Koronavirüs bizim benzeyen çağda karşılaştığımız ilkin müstevli kabil fakat akıbet olmayacağı dair aşırı şişman belirtiler var. Bu nedenle müşterek dahaki sefere tedariksiz yakalanmamak bunun şeklinde bu halde müşterek yazılım geliştirdik." dedi.

Sisteme girilen veriler doğrultusunda muhtemel rahatsızlıkların kullanıcı düşüncesince listelendiğini dile getiren Ciylan, bu şekilde, belirlenen hastalığa dirlik alınacak tedbirler dair sistemin dayanaklık etmek sağladığını bildirdi.

Ciylan, sistemi geliştirirken müstevli devrinde oluşan şişman data havuzundan yararlandıklarını ve ilmî literatüre girmiş biyoterörizm ajanlarının tamamını düzene eklediklerini kaydetti.

Cihazı nice mevzuda fonksiyon verici şümullü müşterek değişmeyen dayanaklık etmek sistemine dönüştürmeyi hedeflediklerini özetleyen Ciylan, sistemin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığ (AFAD), İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı üzere kuruluşlar düşüncesince değişmeyen ita süreçlerinde suhulet sağlamasını umduğunu belirtti.

Ciylan, geliştirdikleri ürünün dünyada müşterek benzerinin bulunmadığını da söyledi.

Ostim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Gökhan Topal ise darülfünun bünyesindeki öğretim üyesi ve öğrencilerin aşırı dobra planlar ürettiğini belirterek, bunları ilmî araştırı programları ve TÜBİTAK projeleri kapsamında desteklemeye çalıştıklarını tabir etti.

Ayrıca darülfünun içerisinde imal edilen mahsul ve iş fikirlerinin levent boylu vadede ticarileştirilmesi düşüncesince güç gösterdiklerini özetleyen Topal, Biometheus dayanaklık etmek sisteminin karşı örnek çalışmalarının bittiğini ve endüstriyel iyelik hakları düşüncesince Türk Patent ve Marka Kurumuna müstelzim başvuruların yapıldığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?